• Acasă
  • Stiri
  • Miau-cronică de teatru…de Călin Ciobotari

Stiri

Miau-cronică de teatru…de Călin Ciobotari

Miau-cronică de teatru…de Călin Ciobotari

La mai puțin de trei ani de la premiera spectacolului Pisici, Teatrul „Matei Vișniec” propune o continuare, un Pisici 2 ce dă satisfacție așteptărilor publicului sucevean și se anunță deja a fi un succes cel puțin la fel de sonor precum cel anterior, din 2018. Și de data aceasta avem de-a face cu un spectacol concert construit de Fără Zahăr (adică Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș) ce explorează, într-o formulă ironic-poetică, universul plin de neprevăzut al celor mai iubite dintre feline.

Echipa punctează continuitatea reținând câteva frânturi din Pisici 1, însă pariul este de a produce un spectacol nou nouț, în care experiența anterioară contribuie la creșterea nivelului calitativ al interpretărilor muzicale și la rafinarea unor perspective pisicologice de toată frumusețea. Virtuozitatea actorilor suceveni, puși în situația de a cânta la cele mai diverse instrumente, menținând ritmurile și tonalitățile impuse de regia muzicală, este cu totul și cu totul impresionantă. Instrumentalul este dublat mereu de solo-uri vocale, bine executate, dar și de elemente de coralitate ce indică impecabila funcționare a unei „trupe” (chiar în sens de „band”) ce se depășește pe sine.

Decorul, inspirat stilizat, cu deschideri către geometrii de poveste, are nu doar un rol estetic ci și unul cât se poate de pragmatic, devenind „banc de lucru” pentru performeri ce operează cu sunetul în registre de mare finețe, schimbându-și mereu locurile, schimbându-și mereu instrumentele și probând o foarte mare disponibilitate pentru experimentarea unor sonorități adeseori surprinzătoare. Nimic nu e în plus, nimic nu e în minus, în acest bogat univers ce răsfață auzul, provocându-l și seducându-l prin diversitate și armonie…

Atmosfera generală e dată de amestecul unui plan realist (în limitele restrânse și cinice în care poate fi înțeles aici realismul) cu unul ce evocă desenul animat (proiecții cu ilustrații frecvent caricaturizate, dar și jucării de un colorit intens), soluție funcțională aptă, pe de o parte, să dilueze umanul și, pe de altă parte, să deschidă un portal către o lume ficțională, însă cel puțin tot atât de credibilă. În felul acesta, în chiar mijlocul societății umane se naște și subzistă o încântătoare insulă de gândire pisicească la care aderi necondiționat până acolo încât începi să ai îndoieli dacă nu cumva orice ființă umană poartă în sine și un alter-ego pisicesc.

Spectacolul muzical este dublat de un sclipitor spectacol semantic. Versurile lui Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcianu mustesc de poantă inteligentă, de ironie socială, dar și de un spirit ludic de înaltă calitate ce îi contaminează până și pe cei mai serioși dintre spectatori. Lumea pisicilor preia problemele omenescului și le mixează cu propriile perspective într-o fuziune de orizonturi ce așează pe poziții egale speciile, societățile omenești și pe cele animale. Un foarte fin strat de subversivitate răzbate din când în când la suprafață, arealul de adresabilitate al spectacolului fiind unul foarte larg.

Răzvan Bănuț, Horia Butnaru, Cristina Florea, Cătălin Ștefan Mîndru, Cosmin Panaite și Clara Popadiuc sunt protagoniștii acestei viu-colorate povești în care se manifestă mai puțin actoricește și mai mult asemenea unor soliști în toată puterea cuvântului. Deficitul de teatralitate, explicit asumat de echipă, e compensat din plin de forța fiecăruia dintre interpreți de a impune convenția și de a păstra publicul în convenție pe toată durata spectacolului.

Genul de spectacol al cărui singur păcat e că … se termină prea repede.

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava – Pisici 2. Spectacol concert pus la cale de Fără Zahăr. Regie muzicală: Bobo Burlăcianu. Versuri: Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcianu. Muzica: Fără Zahăr. Scenografie: Bobo Burlăcianu. Ilustrații: Anamaria Țăranu. Pisicile: Răzvan Bănuț, Horia Butnaru, Cristina Florea, Cătălin Ștefan Mîndru, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc. Data premierei: 15 mai 2021.


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava