• Acasă
  • Evenimente
  • „O caut cu lumânarea” revine pe scena teatrului sucevean

Evenimente

„O caut cu lumânarea” revine pe scena teatrului sucevean

„O caut cu lumânarea” revine pe scena teatrului sucevean

Vineri, 9 septembrie, de la ora 19:00 sunteți așteptați la un spectacol de excepție.

Despre spectacolul „O caut cu lumânarea” ne povestește Răzvan Bănuț, actor al teatrului sucevean, protagonistul acestui one man show: „O caut cu lumânarea” este o adaptare după povestea Ivan Turbincă de Ion Creangă. O adaptare în stil Commedia de'll arte, unde personajele și acțiunea capătă o tentă modernă. Practic, pe stil, toate-s vechi și nouă toate, iaca un spectacol unde personajul principal își spune singur povestea, cât poate el de bine. Acuma, în fața morții nimeni nu poate să-și spună povestea mai bine decat el însuși. Că dacă s-ar putea altcumva, altfel am sta de povești azi. (Ăsta a fost un moment profund la cererea artistului în cauză.) Uneori se poate, uneori nu se poate. Acuma? Om videa. Vidmaaaa!”

„Ivan Turbincă” este o poveste satirică ce aparține îndrăgitului scriitor Ion Creangă și a fost publicată la 1 aprilie 1878 în revista Convorbiri literare din Iași. Ivan, personajul principal are porecla turbincă pentru că traista fermecată a acestuia - „turbinca binecuvântată de Dumnezeu„ - reprezintă un element foarte important în desfășurarea aventurilor prin care acesta trece.

Narațiunea are o temă cu origini în folclorul românesc și ne relatează aventurile unui soldat rus omonim care călătorește din lumea celor vii în Rai și în Iad, căutând nemurirea. Textul include, de asemenea, un portret al Sfântului Petru, ca paznic al Raiului, o referire la puterile miraculoase ale Sfântului Nicolae, precum și referințe umoristice la stilul de viață al boierilor autohtoni.

Povestea „Ivan Turbincă” ne așteaptă cu o frumusețe și un univers sonor aparte, prin folosirea expresiilor rusești ce dau autenticitate personajului principal, îmbogățindu-i veselia, făcându-l simpatic cititorului și ascultătorului. Umorul este întreținut prin observațiile și reflecțiile glumețe sau satirice ale autorului, prin glumele împrumutate din fondul tradițional, unele provenind din imaginația proprie povestitorului. Prin această atmosferă dominată de buna dispoziție, pe care o regăsim în toate poveștile lui Creangă, opera sa are o notă foarte personală, unică în literatura română.

O caut cu lumânarea – un spectacol de Răzvan Bănuț

Durata: 1h 30 min.

Relații și rezervări, la telefon: 0759 048 677 / email: bilete@teatrulmateivisniec.ro.

Eliberări bilete: Luni-Vineri între 13:00-16:00

Vânzări bilete online: www.blt.ro 

Vă așteptăm, cu drag, la teatru!


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava