• Acasă
  • Stiri
  • Premieră și focuri de artificii în debutul Festivalului internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec” 2022

Stiri

Premieră și focuri de artificii în debutul Festivalului internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec” 2022

Premieră și focuri de artificii în debutul Festivalului internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec” 2022

https://www.monitorulsv.ro

de
 

De astăzi, timp de 10 zile, Suceava este gazda celui mai mare eveniment cultural care are loc în luna mai în regiunea istorică Moldova - Festivalul internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec”, ediția 2022.

Evenimentul, devenit deja tradiție la Suceava, fiind la cea de-a VI-a ediție, este organizat în perioada 20-29 mai, tema propusă anul acesta fiind „Reîmprospătarea Memoriei”.

„Ne propunem să venim în întâmpinarea publicului sucevean cu spectacole pe scenă și în aer liber, conferințe și dezbateri despre teatru, cu invitați de excepție, spectacole pentru copii, comedii, spectacole muzicale, instalații, spectacole clasice, concerte, lansări de carte și sperăm ca ediția de anul acesta a Zilelor Teatrului Matei Vișniec să ne aducă cu un pas mai aproape de educație și cultură, pe de o parte, și de comunitate, pe de cealaltă parte”, spune directorul instituției teatrale, Angela Zarojanu.

Invitatul special al Zilelor Teatrului Matei Vișniec este, ca în fiecare an, dramaturgul Matei Vișniec.

Premieră, „Emoții în teatru” și focuri de artificii

Mai mult, vineri, 20 mai, de la ora 19.00, actorii teatrului sucevean vor deschide oficial festivalul cu premiera spectacolului „Întoarcerea acasă”, de Matei Vișniec, în regia lui Botond Nagy.

Evenimentul va fi continuat, de la ora 21.00, cu un foc de artificii lansat de pe terasa clădirii teatrului, care va putea fi urmărit de toți cei care vor fi prezenți în Centru, în zona sensului giratoriu, la ora respectivă.

Iar tot de vineri, chiar de la intrarea în teatru, în foaier, Expoziția de fotografie „Emoții în teatru” de Amedeia Vițega îi așteaptă pe spectatori, fiind disponibilă pentru vizitare, cu intrare liberă, în fiecare zi a festivalului.

Nume importante ale culturii teatrale românești vor face parte dintre invitații de onoare ai festivalului: Oltița Cîntec, Claudiu Groza, Călin Ciobotari, Botond Nagy, Cristian Hadji-Culea, Alexandru Vasilache, Bogdan Crețu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, Oana Leahu, Carmen Mihalache, Radu Nichifor, Tamara Constantinescu, Mihaela Panaite.

De asemenea, vor fi prezenți în cadrul festivalului de anul acesta invitați de seamă din străinătate, precum: Alain Timár, Joseph Benoît Courvoisier, Jerome Carasou, Laure Hinkel, Nickolas James Awde Hill, Neda Nejdana, Marchak Iuri Myhailovici, Petru Hadârcă, și Alexandru Grecu.

„A pleca, a reveni” și „Reîmprospătarea Memoriei”, cu Matei Vișniec și o mulțime de invitați din țară și străinătate

„A pleca, a reveni” – dezbatere despre problemele diasporei românești, programată sâmbătă, 21 mai, la ora 11:00, este un eveniment ce va fi moderat de Mihaela Crăciun, director TVR Internațional, cu invitatul special dramaturgul Matei Vișniec, la care vor participa directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău, Republica Moldova, Petru Hadârcă, și jurnalistul român Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți - Ucraina.

Conferința „Reîmprospătarea Memoriei”, programată în data de 21 mai, la ora 12:00, este un eveniment de o amploare extraordinară ce va fi moderat de invitatul special Matei Vișniec și la care vor participa critici de teatru, directori ai instituțiilor teatrale, scriitori și regizori de renume atât din țară, cât și din străinătate.

În programul festivalului vom regăsi și o dublă lansare de carte: cea a scriitorului Bogdan Crețu cu romanul „Nichita. Poetul ca și soldatul” și cea a dramaturgului Matei Vișniec cu romanul „Un secol de ceață”, proaspăt apărut la editura Polirom.

Componenta francofonă este prezentă în festival cu evenimentul „Discurs critic și variație lingvistică – Practica traducerii și interpretării textului literar”, care este organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” în parteneriat cu Alianța Franceză Suceava.

 

Spectacole pentru copii, în sală, dar și în aer liber

Cei mai mici dintre admiratorii teatrului sunt invitați la spectacolele pentru copii care se vor juca atât în aer liber, în Parcul de Agrement Tătărași, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cât și pe scena teatrului sucevean: „Stația clovnilor” de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași, „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de la Teatrul Muzical Dramatic „Olga Kobileanska” Cernăuți – Ucraina, „Capra cu trei iezi” și „Rămășagul lui Păcală” de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani.

„Pisici” pe acoperiș – spectacol eveniment

Pentru cei care nu au văzut încă „PiSiCi”-le teatrului sucevean, dar și pentru cei care vor să revadă spectacolul concert care ne-a încântat de atâtea ori cu poveștile lui pline de umor, fiind unul dintre cele mai apreciate puneri în scenă ale TMMSV, au acum ocazia.

Evenimentul programate pe 29 mai, în aer liber, va fi o prezență deosebită în festival deoarece pisicile sucevene, împreună cu formația „Fără Zahăr”, ne propun și lansarea CD-ului cu muzica din spectacol.

Participanți la„Zilele Teatrului Matei Vișniec” 2022

Comedii, povești, spectacole pentru copii, adolescenți și adulți, spectacole muzicale, clasice și contemporane, lansări de carte, concerte, expoziții de fotografie și pictură, conferințe și dezbateri, toate acestea se vor întâmpla pe parcursul a 10 zile, timp în care sunteţi invitaţi să vă bucurați de teatru și de artă.

Cine sunt cei care prin activitățile lor „scriu” o nouă filă din istoria „Zilelor Teatrului Matei Vișniec”, ediția 2022: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, Teatrul Muzical Dramatic „Olga Kobileanska” Cernăuți, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani, Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” Chișinău, Teatrul Nottara București, Teatrul Studențesc Fabulinus Suceava, Asociația Un concept Luna, Alianța Franceză Suceava, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, Maria Răducanu, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, Ada Milea și Bobo Burlăcianu, Anca Hanu, Cristi Rigman, Dumitriana Condurache și Andrei Grigore Sava, Lucia Pușcașu și Oana Hrișcă, Neda Nejdana, Radu Ghilaș, Cornel Angelescu, Sebastian Rațiu, Alexandra Vieru, Amedeia Vițega. Și, de la sine înțeles, teatrul sucevean, în frunte cu maestrul Matei Vișniec, prezent pe toată durata festivalului, atât prin operele puse în scenă cât și fizic, în multiple ipostaze.


 


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava