Repertoriu

Occident Express Ro

Occident Express Ro
Distribuție
Autor Matei Vișniec
Regie Alain Timár
Scenografia Sebastian Rațiu

Actori Clara Popadiuc
Cătălin Ștefan Mîndru
Răzvan Bănuț
Program

17

mai 24
Ora: 15:00
Gara Burdujeni

Occident Express Ro prezintă istoria recentă a unui popor ce încearcă să-și uite propriul trecut pentru a aspira la miraculosul Occident, raportându-se, însă, mereu, la rădăcinile sale. Este o poveste despre oamenii obișnuiți, un balans permanent între Occident şi Orient, între Est şi Vest.

Matei Vișniec despre Occident Express: „Pentru mulţi occidentali Europa de răsărit şi Balcanii rămîn zone enigmatice, greu de scos de sub anumite etichete… Scriind Occident Express am vrut tocmai să captez, prin limbajul teatrului, unele dintre aceste carenţe comunicative şi unele dintre aceste clişee… Evident, nu puteam ocoli nici tema fascinaţiei pe care o suscită Occidentul. Pînă la un punct ea este justificată, dar poate duce şi la un fel de orbire… Există un efort reciproc care ar trebui făcut. Vestul ar trebui să înţeleagă mai bine ce s-a întîmplat în Europa de răsărit şi de ce <răsăritenii> sunt încă mutilaţi de cumplita experienţă comunistă impusă de Uniunea Sovietică. Şi esticii însă ar trebui să adopte nu doar forma ci şi conţinutul democraţiei occidentale şi să lupte prin exemple personale împotriva corupţiei şi pentru prezervarea libertăţii.”

Personalitate proeminentă a vieții teatrale franceze, Alain Timár, este director al Théâtre des Halles din Avignon, renumitul oraș ce găzduiește Festivalul Internațional de Teatru, unul dintre cele mai importante și mai vizibile evenimente contemporane dedicate artelor spectacolului din lume.

Deținător a multiple premii și distincții onorifice, Alain Timár a montat, de-a lungul carierei sale, peste 60 de spectacole în Franța, Ungaria, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, China, Spania, Italia precum și România, având expoziții în galerii de renume din Franța (Avignon, Paris) și Belgia. Regizor, scenograf și artist vizual, Alain Timár este recunoscut pentru spectacolele sale impresionante și pentru interesul și receptivitatea sa către alte culturi.

Occident Express Ro, de Matei Vișniec
Regie: Alain Timár
Scenografie: Sebastian Rațiu
Distribuție: Clara Popadiuc, Cătălin Ștefan Mîndru, Răzvan Bănuț

Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava