Repertoriu

Proștii sub clar de lună

Distribuție
Autor Teodor Mazilu
Regie Anca Bradu
Scenografia Maria Miu
Asistent de scenografie Diana Mihaela Sav
Coregrafie Mălina Andrei
Compozitor Ovidiu Iloc
Light/Video Design Lucian Moga
Regie tehnica Vili Duțu

Actori Clara Popadiuc
Delu Lucaci
Răzvan Bănuț
Cătălin Ștefan Mîndru
Diana Lazăr
Bogdan Amurăriței
Constantin Tache Florescu
Program
Nu există program pentru acest spectacol !

Spectacolul „Proștii sub clar de lună”de Teodor Mazilu, în regia renumitei Anca Bradu, spectacol produs de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, este construit pe povestea melodramatică cu iz parodic, ori pseudo-tragică a „proștilor" amorezi Gogu - Clementina, respectiv Emilian – Ortansa. Intriga se desfășoară într-un ritm dramatic alert și constă în desfacerea a două cupluri construite parcă în oglindă : „șmecherul" Gogu o părăsește pe „cinstita" Clementina, „femeia plângăreață”, iar, pe de altă parte, „femeia satanică" Ortansa îl părăsește la rându-i pe „onestul și incoruptibilul” controlor financiar Emilian. Până la urmă ,,Proștii sub clar de lună” este o poveste despre dragoste. Motivația de care au toți nevoie este, paradoxal, frica de acest control financiar, pentru a-și da seama că singura lor șansă este iubirea.

Anca Bradu ne vorbește cu entuziasm despre spectacolul pe care îl montează la Teatrul Municipal Matei Vișniec din Suceava: ,,Proștii sub clar de lună, debutul lui Teodor Mazilu în teatru, reprezintă totodată și capodopera sa. Astfel încă de la prima apariție autorul se înscria în patrimoniul comediei românești pe filiera ce traversează opera lui Caragiale și Ionesco.”

În viziunea regizoarei Anca Bradu, autorul ,,preia tipurile caragialiene aducându-le în contemporaneitatea sa, propunându-și o introspecție spectaculoasă în mecanismul ticăloșiei, denumită cu o distanță blândă: prostie. Clarul de lună din titlu reprezintă, de fapt lupa proiectată cu precizie hiperbolică, asupra acestor personaje, fie masculine, fie feminine, ce au făcut vocație din propria lor ticăloșie.”

Personajele lui Mazilu sunt spumoase și fascinante:  ,, Ei tranzacționează la nesfârșit pe o piață a amorului și a corupției, alergând bezmetic între tragic și comic, compunând un carnaval al disperării, colorat de o vervă inepuizabilă a limbajului. Expresivitatea replicilor și mobilitatea emoțională a personajelor reprezintă incredibila marcă maziliană și atuul eroilor săi de a traversa timpul și modele teatrale.” , afirmă regizoarea Anca Bradu

Spectacolul Proștii sub clar de lună ,,își propune un exercițiu de recunoaștere și eliberare prin râs, a ceea ce ne șochează zi de zi, atât pe scena politică românească, dar mai ales pe stradă, ori în jurnalele de știri, ce trezesc atâtea întrebări despre viață și absurdul ei.” după cum declară regizoarea Anca Bradu.        

 

Anca Bradu, renumită regizoare a spațiului teatral românesc își pune semnătura artistică asupra celei mai noi producții a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, spectacolul Proștii sub clar de lună. A studiat regie de teatru la Universitatea Naţională de Teatru şi de Artă Cinematografică ,,I. L. Caragiale” din Bucureşti. Viziunea sa artistică a fost îmbogăţită de stadiile de regie şi de bursele pe care le-a obţinut în străinătate, intrând astfel în contact cu metodele teatrale ale unor importante şcoli europene, precum Germania, Rusia, Anglia şi Franţa.

A montat nenumărate spectacole la teatre din ţară, precum: Ivanca la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Trei surori la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu,  Amurgul burghez la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Omul cu mârțoaga la Teatrul Național București, Cabaretul Dada la Teatrul Regina Maria Oradea.

În prezent este conferențiar universitar doctor, în cadrul Universităţii Naţionale de Teatru şi de Artă Cinematografică ”I. L. Caragiale” la Facultatea de Teatru, Departamentul Regie de Teatru.

Anca Bradu a fost distinsă cu numeroase premii, printre care menționăm: Premiul Uniter pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul Deșteptarea primăverii la Teatrul Național Tg. Mureș - Compania Tompa Miklos(2001),  și Diploma de Excelență a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național pentru Promovarea teatrului românesc peste hotare, în 2010.

Constantin Tache Florescu, artistul care interpretează rolul tatălui Ortansei, este un cunoscut actor, subtil și talentat, cu o foarte bună comunicare cu tinerii. A absolvit Academia de Teatru si Film din București, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea. După roluri de mare succes în teatru și cinematografie, Constantin Tache Florescu a devenit la rândul său profesor de actorie, pregătind generații de studenți la Universitatea Hyperion. Unul dintre cele mai recente filme la care a lucrat este „Scurtcircuit”, de Cătălin Saizescu, ajuns recent și la Suceava. Acum lucrează alături de actorii Teatrului Municipal „Matei Vișniec” la spectacolul „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, regia Anca Bradu. 

 

Maria Miu. Artist pictor și un scenograf de excepție. Renumita Maria Miu a realizat costumele și decorul pentru spectacolul Proștii sub clar de lună.

S-a remarcat încă de la debutul său semnând scenografia pentru spectacolul Jolly Joker, la Teatrul de Stat din Oradea. Apoi a avut critici extraordinar de pozitive pentru scenografia și picturile speciale realizate pentru spectacolul Amadeus, în regia lui Alexandru Darie.

 A colaborat cu regizori de seamă din țară: Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Horia Suru, Ion Caramitru, Claudiu Istodor, Alexander Hausvater. A realizat scenografia pentru peste 20 de spectacole, care au fost montate la diferite teatre din țară. Dintre acestea menționăm: Dumnezeu se îmbracă de la second hand – TNB București, Refugiul – Teatrul Odeon București, Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare - Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava și Însemnările unui necunoscut – Teatrul Bulandra București.

Teodor Mazilu, unul dintre cei mai spirituali dramaturgi români ai secolului trecut, asemănat adesea cu I.L. Caragiale, s-a remarcat prin puterea sa de a câștiga publicul, în ciuda cenzurii severe din perioada regimului comunist. Savuros de subtilă, piesa Proștii sub clar de lună pusă în scenă de Lucian Pintilie în 1963, la Teatrul Bulandra, a fost chiar interzisă pentru o vreme de autorități. După 1989, Teodor Mazilu devine unul dintre cei mai jucați și îndrăgiți dramaturgi români . 

Echipa de producție:
Regie: Anca Bradu
Scenografie: Maria Miu
Asistent de scenografie: Diana Mihaela Sav
Coregrafie: Mălina Andrei
Compoziție muzicală: Ovidiu Iloc
Light design: Lucian Moga
Regie tehnică: Vili Duțu

Distribuție: 
Clara Popadiuc - Ortansa 
Delu Lucaci - Clementina 
Răzvan Bănuț - Emilian 
Cătălin Ștefan Mîndru - Gogu 
Diana Lazăr - Vasilica 
Bogdan Amurăriței - Mama Ortansei
Constantin Tache Florescu  - Tatăl Ortansei 

Durata spectacol: 2h 10min

Spectacol produs în Stagiunea 2017 - 2018. Data premierei: 12 mai 2018.

Relații și rezervări, la telefon: 0759 048 677 / email: bilete@teatrulmateivisniec.ro.
Eliberări bilete: Luni-Vineri între 13:00-16:00
Vânzări bilete online: www.blt.ro

Vă așteptăm, cu drag, la teatru!

foto credit: Amedeia Vițega

Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava