Teatrul Municipal "Matei Vișniec" Suceava

Evenimente

INSULTAȚI. BELARUS(IA) Spectacol lectură

Sâmbătă, 20 februarie, a avut loc în sala teatrului spectacolul lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA), care face parte din programul mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, inițiat de John Freedman, prin care oamenii de teatru din întreaga lume își exprimă solidaritatea cu poporul belarus, care în 2020 a luat atitudine împotriva abuzurilor președintelui Aleksandr Lukașenko, și a ieșit în stradă cu scopul de a-și obține libertatea și dreptul la alegeri corecte și libere.

Mulțumim, Politia Locala Suceava, precum și Primăriei Municipiului Suceava pentru tot sprijinul acordat pentru a recrea atmosfera din realitatea alegerilor prezidențiale din august 2020 din Belarus, atmosferă transpusă în piesa INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik și redată publicului în spectacolul lectură din seria românească a programului mondial Belarus(sia) Worldwide Reading Project!

Mulțumim, dragi spectatori, că ne-ați fost alături la acest eveniment inedit al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” și că ați înțeles importanța respectării tuturor regulilor impuse de pandemie!

Insultați. Belarus(ia), textul scris de dramaturgul și scenaristul Andrei Kureicik în timp ce participa la proteste, este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care, pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

Spectacolul lectură s-a încheiat în fața teatrului, acolo unde actorii s-au reîntâlnit cu spectatorii, asistați de un echipaj al Poliției Locale, recreînd astfel, în semn de solidaritate, atmosfera protestelor care durează de luni de zile în Belarus.

În România, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, în perioada 7-22 februarie 2021 s-a desfășurat un maraton de spectacole lectură:  16 teatre din România și Republica Moldova s-au alăturat acestui demers.

„Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI. BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi.” – spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia).

Autor: Andrei Kureicik

Traducerea: Raluca Rădulescu

Regia: Cosmin Panaite

Distribuția: Cătălin Ștefan Mîndru, Bogdan Amurăriței, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Răzvan Bănuț, Alexandru Marin, Cristina Florea


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava