Teatrul Municipal "Matei Vișniec" Suceava

Spectacol invitat

Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant

Distribuție
Autor Anthony Neilson
Regie Dragoș Alexandru Mușoiu
Program
Nu există program pentru acest spectacol !

În 1881, un renumit și enigmatic impresar al vremii, Edward Gant, a prezentat pentru ultima oară show-ul său. Managerul de actori, dependent de opiacee, și-a prezentat trupa, creând un spectacol grotesc, un soi de comedie neagră, mister și realism magic.

Un secol mai târziu, dramaturgul Anthony Neilson a reconstruit acest eveniment istoric fascinant și fantastic, într-o piesă de teatru care combină melodrama și extravaganța cu singurătatea dureroasă care a caracterizat acel ciudat spectacol victorian. Piesa lui Neilson oferă o explorare ciudată și frumoasă a tristeții și a ideii de moarte, prin mijloacele specifice artei spectacolului. Spectacolul călătoriei ciudate și enigmatice totodată, al lui Edward Gant afișează în mod acut deformările inimii și ale minții.

În piesa lui Anthony Neilson, montată de talentatul Dragoș Alexandru Mușoiu, acest trist showman își face o ultimă ieșire din călătoria prin meandrele sufletelor și speranțelor unor personaje la fel de stranii ca și el.

 

Spectatorii vor putea descifra în poveștile de pe scenă, suferințe care – ironic ! - strălucesc sălbatic ca-ntr-o atmosferă specifică mai degrabă circului, și care nu duc la altceva decât la o profundă examinare a imaginației, a inimii umane și a rolului teatrului în sine.

Frumos proiectat de regizorul Dragoș Mușoiu pentru a arăta aerul unui teatru / circ, reprezentația este plină de gust și caracterizată de rafinament, iar firul conducător este cel conform căruia sensibilitatea se amestecă cu glumele. Se ajunge astfel la convingerea dramatică a lui Gant cum că "adevărul vieții se află cel mai greu de deslușit din toate faptele".

 

„...Dramaturgul Anthony Nelson ne-a pregătit, în calitatea de mandatar peste un veac și jumătate al lui Edward Gant, un meniu compus din trei feluri. Picante, piperate, exotice, un subtil amestec de comic și de tragic. Vedem pe scenă trei povești scrise în cheie grotescă, absurdă, barocă montate de Dragoș Alexandru Mușoiu în registrul spectacolului, parcă m-aș sfii să spun de bâlci, ci mai curând în acela al teatrului ambulant deloc indiferent la lux, la culoare, la viziune caleidoscopică, la efectul de surpriză. De altfel, nici formularea aceasta – teatru ambulant – nu mi se pare a fi riguros exactă fiindcă mai corect ar fi să spun că Dragoș Alexandru Mușoiu creează pe scena gălățeană un palimpsest de bun impact artistic al spectacolului popular din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.” (Mircea Morariu, critic de teatru - Născociri, iluzii tragi-comice)

 

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Autor: Anthony Neilson

Traducere: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia (decor, costume): Andreea Simona Negrilă

Light Design: Marian Tarazi

Sound Design: Dan Nedelescu

 

Distribuţia (pe personaje):

 

Gant – CRISTIAN GHEORGHE

Ludd, Campanetti, Ranjeev – VLAD VOLF

Madame Poulet, Sanzonetta, Louisa, Ursul – OANA MOGOȘ

Jack, Avaricci, Edgar – IONUȚ ALEXANDRU MOLDOVEANU

 

 

Durata spectacolului (fără pauză): 1 h 50 min

Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava