Teatrul Municipal "Matei Vișniec" Suceava

  • Acasă
  • Repertoriu
  • Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre

Spectacol invitat

Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre

Distribuție
Autor Matei Vișniec
Regie Răzvan Mureșan
Program

28

mai 19
Ora: 19:00
Teatrul Matei Vișniec

Str. Dragoș Vodă nr. 1
720184 Suceava

Piesa Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre a fost scrisă de Matei Vișniec la ȋnceputul anului 2009, ȋn Franţa, la cererea actorului și regizorului Mustapha Aouar, director al companiei Gare Au Théâtre din Ivry-sur-Seine, cu ocazia centenarului naşterii lui Eugène Ionesco. Îi oferă astfel dramaturgului ocazia de a-l omagia pe marele său predecesor, aducând în fața publicului celebrul personaj absent al literaturii absurdului, Cântăreaţa cheală.

 

Eroul piesei, poetul Sergiu Penegaru încearcă să-şi păstreze valorile literare. El scrie și traduce în plină dictatură comunistă, având privilegiul câtorva conversaţii cu eroina lui Ionesco. Cei doi discută - în libertate, dar mai ales în închisoarea unde ajunge să fie încarcerat eroul - despre literatură, despre farmecul Micului Paris, lăsând impresia unei perechi aflate la prima întâlnire.

 

La următoarele întâlniri, gesturile ei devin mai intime, iar în cele din urmă nu-și mai poate stăpâni lacrimile văzând cât de des este pomenită ea, „un personaj care nici măcar nu există". Ideea evocării acestui personaj i-a fost dată scriitorului de o amintire a eseistului şi istoricului literar Nicolae Balotă, care a povestit cum în anii '50, pe când se afla la Jilava împreună cu Constantin Noica, a râs cu mare poftă când Nicolae Steinhardt, aflat în aceeași celulă, le-a povestit piesa absurdă a lui Ionescu.

 

Dar nu doar Cântăreața cheală bântuie prin celula Poetului ci și alte celebrități: însuși Eugène Ionescu, contele de Lautreamont, André Breton, Albert Camus. Apar și doi rinoceri, chiar în momentul în care „orologiul bate de cinci ori", ora servirii celebrului ceai englezesc.

 

Regia: Răzvan Mureșan

Autor: Matei Vișniec

Decorul: Răzvan Mureșan

Costumele: Ilona Lőrincz

Asistent de scenografie: Radu Lărgeanu

Light Design: Jenel Moldovan

 

Distribuţia (pe personaje):

 

Poetul – Matei Rotaru

Redactorul Șef, Judecătorul – Cristian Grosu

Miți – Alexandra Tarce

Directorul închisorii – Adrian Cucu

Fostul magistrat – Cătălin Codreanu

Fostul ministru, Secretarul Comisiei ideologice pentru literatură – Miron Maxim

Filozoful – Petre Băcioiu

Vera – Diana Buluga

Soțul Verei – Silvius Iorga

Cântăreața cheală – Patricia Brad

 

Durata spectacolului : 2h 20 min. (spectacolul nu are pauză)

 

Limită de vârstă: 14+

Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava