Teatrul Municipal "Matei Vișniec" Suceava

  • Acasă
  • Repertoriu
  • Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre

Spectacol invitat

Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre

Distribuție
Autor Matei Vișniec
Regie Răzvan Mureșan
Program
Nu există program pentru acest spectacol !

Piesa Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre a fost scrisă de Matei Vișniec la ȋnceputul anului 2009, ȋn Franţa, la cererea actorului și regizorului Mustapha Aouar, director al companiei Gare Au Théâtre din Ivry-sur-Seine, cu ocazia centenarului naşterii lui Eugène Ionesco. Îi oferă astfel dramaturgului ocazia de a-l omagia pe marele său predecesor, aducând în fața publicului celebrul personaj absent al literaturii absurdului, Cântăreaţa cheală.

 

Eroul piesei, poetul Sergiu Penegaru încearcă să-şi păstreze valorile literare. El scrie și traduce în plină dictatură comunistă, având privilegiul câtorva conversaţii cu eroina lui Ionesco. Cei doi discută - în libertate, dar mai ales în închisoarea unde ajunge să fie încarcerat eroul - despre literatură, despre farmecul Micului Paris, lăsând impresia unei perechi aflate la prima întâlnire.

 

La următoarele întâlniri, gesturile ei devin mai intime, iar în cele din urmă nu-și mai poate stăpâni lacrimile văzând cât de des este pomenită ea, „un personaj care nici măcar nu există". Ideea evocării acestui personaj i-a fost dată scriitorului de o amintire a eseistului şi istoricului literar Nicolae Balotă, care a povestit cum în anii '50, pe când se afla la Jilava împreună cu Constantin Noica, a râs cu mare poftă când Nicolae Steinhardt, aflat în aceeași celulă, le-a povestit piesa absurdă a lui Ionescu.

 

Dar nu doar Cântăreața cheală bântuie prin celula Poetului ci și alte celebrități: însuși Eugène Ionescu, contele de Lautreamont, André Breton, Albert Camus. Apar și doi rinoceri, chiar în momentul în care „orologiul bate de cinci ori", ora servirii celebrului ceai englezesc.

 

Regia: Răzvan Mureșan

Autor: Matei Vișniec

Decorul: Răzvan Mureșan

Costumele: Ilona Lőrincz

Asistent de scenografie: Radu Lărgeanu

Light Design: Jenel Moldovan

 

Distribuţia (pe personaje):

 

Poetul – Matei Rotaru

Redactorul Șef, Judecătorul – Cristian Grosu

Miți – Alexandra Tarce

Directorul închisorii – Adrian Cucu

Fostul magistrat – Cătălin Codreanu

Fostul ministru, Secretarul Comisiei ideologice pentru literatură – Miron Maxim

Filozoful – Petre Băcioiu

Vera – Diana Buluga

Soțul Verei – Silvius Iorga

Cântăreața cheală – Patricia Brad

 

Durata spectacolului : 2h 20 min. (spectacolul nu are pauză)

 

Limită de vârstă: 14+

Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava