Teatrul Municipal "Matei Vișniec" Suceava

Evenimente

Întâlniri poetice

Miercuri, 11 decembrie 2019, la ora 17:00, in spațiul expozițional al Teatrului Municipal Matei Vișniec din Suceava, a avut loc o întâlnire cu poeta Cécile Oumhani și opera acesteia, eveniment realizat grație Institutului Francez Iași și Universității Ștefan cel Mare Suceava.

Cécile Oumhani a crescut într-un mediu multicultural, tatăl fiind francez și mama englezoaică. A fost foarte marcată de șederile făcute în copilărie în familia maternă din Canada de limbă engleză, dezvoltînd o familiaritate cu diverse universuri: Belgia, India, Germania, Scoția ... Și, prin urmare, întâlnirea cu Tunisia ca adult a venit aproape firesc, pe care o adaugă la celelalte fațete ale imaginației sale. Foarte devreme, ea descoperă cuvântul scris ca un remediu pentru absență și îndepărtare. Relația sa cu cuvintele este hrănită de literaturile franceze și engleze, care au fost abordate de la început în limba lor originală, dezvoltând astfel un interes puternic pentru ceea ce poate fi văzut și inevitabil scăpat în inter-limbă sau mai simplu. între-limbi.

O romancieră și poetă care a început să publice în 1995, ea aruncă o nouă privire asupra lumii mediteraneene, o privire ușoară și tandră, impregnată de o senzualitate melancolică care atrage imediat atenția criticilor, admirația publicului.

Pasionată de scriere, moștenitoare a sensibilității mamei sale, pictorul-artist scotian, Madeleine Vigné-Philip, Cécile Oumhani ne descrie, cu empatie și poezie, într-un limbaj care este atât carnal, cât și rafinat, personaje atrăgătoare puterea sau fragilitatea lor, luptându-se cu tradiția sau modernitatea. Ne aduce, în povești cu arhitectură rafinată, în lumea interioară a acestor femei sau bărbați care, din cupluri mixte, încep să-și caute copilăria trecute pe una sau alta Malul mediteranean ...


 

 

foto: Amedeia Vițega

 

 


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava