• Acasă
  • Evenimente
  • 25 noiembrie – Ziua Internațională de luptă împotriva violenței asupra femeii

Evenimente

25 noiembrie – Ziua Internațională de luptă împotriva violenței asupra femeii

„Campania DAR – Dăruiește Ajută Respectă, care este organizată în fiecare an în luna noiembrie, este una de conștientizare a necesității de a lua măsuri contra abuzurilor de orice fel, fie că este vorba de bullying în școli sau de violență împotriva femeilor”, a spus Angela Zarojanu, manager TMMVS și coordonator al campaniei inițiate de Asociația SEVA.

Campania DAR este realizată în cadrul parteneriatului activ dintre Asociația SEVA, Comisia Județeană pentru Egalitate de Șanse, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava și Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava. De asemenea, data de 19 noiembrie marchează Ziua Mondială de prevenire a abuzului și violenței împotriva copiilor.

În acest context, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” vine în sprijinul acestei campanii prin intermediul spectacolului

SCLAVI” de Maria Manolescu Borșa, regizat de Cosmin Panaite, ce a avut loc ieri, 5 noiembrie, la ora 19:00.

Din distribuție fac parte actorii: Butnaru Horia Andrei, Diana Lazăr, Costin Bucătaru, Mîndru Cătălin Ștefan și Cristina Florea

Textul Mariei Manolescu Borșa este o ficţiune inspirată dintr-un caz real de sclavie, petrecut în judeţul Galaţi, intrat în atenţia procurorilor în anul 2012. Subiectul de la care dramaturgul a pornit îşi dovedeşte din nefericire actualitatea, întrucât în luna ianuarie 2022 un alt caz de sclavie a intrat în atenţia DIICOT, de această dată în judeţul Mureş. Montarea propune publicului o experienţă intimă, incluzivă, în care dispunerea locurilor spectatorilor chiar în decorul spectacolului şi apropierea de actori au intensificat emoţiile şi senzaţiile tuturor participanţilor.

 

După spectacol a avut loc o dezbatere, având ca temă, diferitele forme de abuz și violență cu care se confruntă societatea noastră, la care au fost invitați să participe și spectatorii; aceasta s-a desfășurat în prezența actorilor și a regizorului Cosmin Panaite.

Partenerii implicați în acest proiect au fost, de asemenea, prezenți la spectacol și la dezbatere, astfel:

Iacob Ileana – Comisar șef în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității al IPJ Suceava,

Daneliuc Niculina-Doina – Șef Serviciu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava,

Doroftei Sabina– Expert principal în cadrul compartimentului Management de caz. Asistenți Maternali al DGASPC Suceava,

Stoica Iuliana – Asociația SEVA,

Mihăilă Loredana – Reprezentantă a Organizației Femeilor Antreprenor – OFA – UGIR Suceava,

Tatarciuc Ioana – fondatoare a Asociației Hope 4 Humanity Suceava

În cadrul acestei dezbateri s-a pus un accent deosebit pe parteneriatul activ între instituțiile publice și societatea civilă și pe importanța programelor derulate în comunitate pentru sprijinul persoanelor supuse violențelor de orice fel. Partenerii implicați în acest proiect susțin eforturile tuturor instituțiilor publice locale, cât și ale ONG-urilor în integrarea socială a diverselor categorii sociale expuse riscului de marginalizare, în prevenirea comportamentelor agresive și a abuzurilor manifestate asupra femeilor și nu în ultimul rând, promovarea egalității de șanse și non discriminarea în viața comunității sucevene.

”Campania DAR a debutat în acest an cu o piesă de teatru care ne-a fost oferită de o mână de actori foarte talentați de la Teatrul Matei Vișniec Suceava și care ne-a făcut să încercăm un amalgam de emoții puternice datorită unei teme sociale șocante: sclavia în acest secol și în România!

Noi, cei de la Protecția Copilului, ne întânim în fiecare zi cu cazuri de abuz, însă noi tratăm efectele abuzului asupra copiilor, femeilor și persoanelor vulnerabile și nu mai avem timp să tratăm cauzele. Societatea civilă poate reprezenta o formă de atitudine activă împotriva abuzurilor, iar educația este cea mai importantă formă de conștientizare a efectelor pe care le poate avea abuzul, în toate formele lui. Ne-ați făcut să plângem alături de voi și cred cu tărie că arta este o metodă de vindecare și conștientizare mult mai puternică decât orice discurs sau prezentare fadă. Am remarcat cu multă bucurie faptul că de la înființarea Teatrului Matei Vișniec în Suceava, piesele de teatru sunt alese cu mare grijă pentru a oferi prilej de meditație asupra realităților vieții! Arta, prin teatru în special, poate să vindece, poate să conștientizeze, poate să trezească în noi sentimentul empatiei și al dragostei de oameni, mai mult decât orice prelegere! Felicitări regizorului, felicitări talentaților actori, felicitări întregului staff al Teatrului Matei Vișniec pentru rolul asumat!” – Daneliuc Niculina-Doina – Șef Serviciu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava

 

„Dezvoltarea strategiilor țintite în mod eficient pe prevenirea criminalității în comunitatea suceveana este o prioritatea a poliției. Reconsiderarea locului și rolului acțiunilor preventive în contextul general al activităților de limitare a faptelor infracționale, precum și identificarea unor noi modalități de acțiune specifice poliției pentru reducerea vulnerabilității sociale au reprezentat deziderate permanente, concretizate în parteneriate atât cu instituțiile publice cu atribuții în domeniu cât și cu societatea civilă, în toate domeniile de acțiune ale Poliției. Cu toții ne dorim o viață mai sigură pentru familiile noastre, copiii noștri, pentru întreaga comunitate! Ca polițiști, membri ai comunității, grija noastră este, înainte de toate, să veghem la liniștea și siguranța tuturor! Pentru al XIII-lea an consecutiv, ne-am alăturat Campaniei DAR, reafirmat angajamentul de implicare alături de toate activitățile prin care se poate dezvolta capacitatea comunității de a spune NU CRIMINALITĂȚII. NU VIOLENȚEI.” – Iacob Ileana – Comisar șef în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității al IPJ Suceava.

„SEVA salută solidaritatea tuturor ONG-urilor în lupta comună împotriva violenței, prin care spunem un hotărât STOP împotriva violenței copiilor, STOP împotriva violenței femeilor, STOP împotriva violenței verbale, STOP împotriva oricărei violențe în forma în care ar apărea. Mulțumim că suntem împreună și deja ne simțim mai puternici!” – Stoica Iuliana, Asociația SEVA

Ioana Tatarciuc face voluntariat de la 15 ani și în 2019 a fondat Asociația Hope 4 Humanity, un ONG sucevean menit să susțină tinerii, în special adolescenții, în formarea lor personală și profesională, oferindu-le contexte de voluntariat în diverse proiecte educaționale, culturale și sociale. În lucrul cu tinerii, Ioana, cărora voluntarii îi spun Tete, pune în practică cunoștințele dobândite în timpul studiilor în țară și străinătate în domeniile economie, informatică și psihologie, și este un facilitator de dezvoltare comunitară, organizând proiecte spre folosul întregii comunități sucevene, punând accent pe dezvoltarea tinerilor.

Vă mulțumim pentru efortul pe care îl depuneți pentru a veni în sprijinul combaterii comportamentelor agresive și a abuzurilor manifestate asupra femeilor și copiilor și asupra persoanelor supuse violențelor de orice fel.

 

Foto: Amedeia Vitega

 


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava