• Home
  • News
  • Actorii cer teste pcr in teatre

News

Actorii cer teste pcr in teatre

Actorii cer teste pcr in teatre

https://www.petitieonline.com

Din data de 1 Septembrie s-au deschis salile de spectacol, astfel s-a reluat activitatea in teatre. Din pacate, masurile de siguranta luate pentru actori si corpul tehnic au fost extrem de vagi si aproximative. Avand in vedere ca practicam o profesie cu factor foarte mare de risc de infectare cu noul virus Sars Cov 2, in care activeaza multi oameni de toate varstele, cerem Ministerului Sanatatii sa aloce bani teatrelor pentru testarea constanta si periodica atat a personalului tehnic, cat si a actorilor.

Meseria noastra presupune contact fizic direct si prezenta simultana a multor oameni intr-un spatiu inchis. Chiar si in cazul spectacolelor cu distributii mici, unde pe scena se afla unul, doi sau trei actori, in spatele scenei sunt cel putin zece persoane care se ocupa de buna functionare a unui spectacol de teatru. Toti acesti oameni trebuie sa lucreze intr-un mediu sigur si lipsit de stresul unei posibile infectari. Masurile de protectie impotriva noului Corona Virus - masca, distantare sociala, spalatul frecvent pe maini, testarea constanta -  se pot aplica in cazul actorilor doar pana la intrarea in scena. Nu se poate juca teatru cu masca pe fata, nu se poate juca teatru fara sa te apropii de colegii de scena, iar spalatul pe maini in timp ce suntem pe scena e de asemenea exclus. Asadar, aceste reguli sunt aplicabile pentru noi doar in afara spatiului de joc. In consecinta, singura modalitate prin care putem fi in siguranta este testarea constanta. Redeschiderea teatrelor (de stat si independente) fara a asigura  teste  gratuite atat personalului tehnic,  cat si celui artistic echivaleaza cu o ruleta ruseasca, ne pune in pericol atat pe noi, facatorii de teatru, cat si pe spectatorii nostri.  Mai mult, aceste teste nu ar trebui sa fie optionale pentru angajatii teatrelor si nici pentru colaboratori, ar trebui sa fie obligatorii, dat fiind ca un caz nedetectat la timp poate pune in pericol sanatatea a sute de oameni. Dreptul la sanatate este un drept care nu se negociaza si nu este aproximativ.  Redeschiderea teatrelor de stat si independente fara a garanta un minimum de siguranta este impotriva normelor indicate de OMS.

Ne dorim sa ne facem meseria, sa jucam in fata publicului, dar vrem sa facem asta intr-un mediu sigur, care sa nu ne puna sanatatea in primejdie nici noua, nici spectatorilor.  Cand s-au redeschis teatrele in septembrie se pare ca s-au luat in calcul doar locurile libere dintre spectatori si purtarea mastii de catre acestia, la posibilele focare de infectie de pe scena si din spatele ei nu s-a gandit nimeni. Asadar solicitam ca, atunci cand va fi posibila redeschiderea teatrelor,  sa tratati mai responsabil problema sanatatii noastre decat ati facut-o pana acum.  Daca aveti credinta ca arta si cultura unei tari sunt importante, e momentul sa aratati ca va pasa si de sanatatea slujitorilor ei. Testarea constanta a noastra, a celor care ne desfasuram activitatea in teatre de stat si independente ne va oferi confortul fizic si psihic de a continua sa ne facem meseria. Atat actorii angajati in teatrele de stat, cat si cei din spatiul independent suntem platitori de taxe, respectiv de asigurare medicala obligatorie, iar acesta este un prilej foarte bun ca sa intelegem cu totii de ce o  facem. Scena, fie ea de stat sau independenta, nu e sfanta si nici ferita de bolile acestei lumi. Daca teatrul reprezinta oglinda societatii, ar trebui sa faceti totusi in asa fel incat sa nu vedeti in acea oglinda numai actori infectati cu covid din lipsa de grija a autoritatilor.

 

Semnatari:

Oana Pellea - actrita, Bucuresti

Rodica Mandache - actrita, Bucuresti

Maia Morgenstern - actrita, Bucuresti

Istvan Teglas - actor, Bucuresti

Medeea Marinescu - actrita, Bucuresti

Dorina Chiriac - actrita, Bucuresti

Marius Manole - actor, Bucuresti

Rodica Negrea  - actrita, Bucuresti

Ilinca Manolache - actrita, Bucuresti

Catalin Babliuc - actor, Bucuresti

Ofelia Popii - actrita, Sibiu


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre