Repertory

Cântăreața Cheală

Distribuție
Author Eugène Ionesco
Director Alex Bogdan
Traducere si Adaptare Vlad Russo și Vlad Zografi
Scenography Tudor Prodan
Afiș Tudor Prodan
Compozitor Mischa Blanos

Actors Cătălin Ștefan Mîndru
Clara Popadiuc
Cosmin Panaite
Delu Lucaci
Diana Lazăr
Răzvan Bănuț
copiii Răzvan Bocăneț și Tamara Ioana Ursache.
Schedule

28

Mar 24
Hour: 19:00
Matei Vişniec Theatre

Str. Dragoș Vodă nr. 1
720184 Suceava

După sute de montări la nivel mondial și peste 20.000 de reprezentații pe întreg mapamondul, piesa care l-a consacrat pe Eugène Ionesco ca reprezentant al teatrului absurd, Cântăreaţa Cheală”, ajunge și pe scena teatrului de la Suceava.

Considerată una dintre cele mai importante piese ce aparțin marelui dramaturg Eugène Ionesco, creație ce marchează începuturile teatrului absurdului, „Cântăreața Cheală” este montată la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava în regia lui Alex Bogdan care a colaborat cu teatrul sucevean și în 2017, atunci când a realizat spectacolul „Zadarnicele chinuri ale dragostei”, după William Shakespeare.

„Cântăreaţa Cheală”/„La Cantatrice Chauve” reprezintă debutul dramaturgic al lui Ionesco și a fost jucată pentru prima dată, în mai 1950, la Théâtre des Noctambules (Franţa). Deși la început, această creație nu a avut prea mare succes, mai târziu i-a fost recunoscut din plin meritul de a fi deschis drumul teatrului absurdului și a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franţa, primind premiul Molière d'honneur.

Alex Bogdan, regizorul spectacolului „Cântăreaţa Cheală”  își prezintă viziunea și demersul artistic spunând: „Ca fiecare dintre noi, simt că această perioadă prin care trecem, este într-un anumit fel, absurdă. Izolați de ceilalți și poate cel mai grav, izolați de noi înșine. Cred că teatrul este o instituție a sufletului și avem nevoie să putem consemna, prin teatru, incredibila perioadă prin care trecem. Este motivul pentru care am ales piesa lui Eugène Ionesco. Nu din dorința de a arăta absurdul, ci singurătatea și apăsătoarea senzație că suntem blocați într-un timp fără viitor. În care omul își epuizează sufletul, devenind din ce în ce mai singur și mai închis. Încerc, prin acest spectacol, să arăt că piesa lui Ionesco, nu este deloc absurdă. Că personajele stricate, răpite de vitalitatea unui plan de viitor, suntem chiar noi. Speriați, suspicioși, agresivi, întorși de la umanitate, repetitivi și însingurați. Mi-aș fi dorit să vă spun că o să vedeți o comedie, dar nu pot să ignor ce simt acum în legătură cu lumea. Și cred că și dumneavoastră, dacă o să veniți la spectacolul nostru, o să simțiți cât de importantă e vindecarea sufletului prin teatru. Dacă după „Cântăreața Cheală” o să puneți câteva întrebări, dacă o să fiți mai buni, mai calzi cu ceilalți, dacă acasă, în intimitatea voastră, o să vă deschideți mai mult și n-o să vă fie frică să fiți vulnerabili, cred că ne-am atins un pic misiunea.”

Eugène Ionesco, scriitor francez de origine română, promotor al literaturii și teatrului absurdului, este considerat cel mai mare dramaturg al secolului XX și a marcat literatura modernă prin textele sale dramaturgice, precum: Regele moareCântăreața ChealăRinoceriiScaunele, Lecția sau Noul locatar. Practic, numele său se confundă în întreaga lume cu teatrul absurdului, iar textele sale sunt jucate în teatre din toate colțurile lumii.

Prin revoluția culturală pe care a provocat-o, prin teatrul absurdului și recunoaşterea valorii operelor sale, Eugène Ionesco a devenit membru al Academiei Franceze, în anul 1970, fiind primul scriitor de origine română cu o atât de înaltă apreciere, primind şi distincţia de Cavaler al Legiunii de Onoare.

În anul 1987, a fost distins cu medalia de onoare a oraşului Paris şi alte două medalii de aur ale oraşelor Saint-Etienne şi Saint-Chamond, la 7 mai 1989 a primit Premiul Molière, iar la 30 decembrie 1989 Eugène Ionesco alături de Emil Cioran au devenit membri de onoare ai Uniunii Scriitorilor Francezi.

Cu ocazia centenarului nașterii scriitorului, în anul 2009 opera lui Eugène Ionesco a fost celebrată oficial în întreaga lume, la propunerea României și a ambasadorului țării noastre la UNESCO, criticul literar profesor Nicolae Manolescu .

Prin creațiile sale care sunt marcate de sensul tragic și absurd al existenței, de fatalitatea morții, splendoarea și neantul condiției umane, în care comicul și tragicul se împletesc sub diverse forme, Eugène Ionesco este unul din cei mai îndrăgiţi dramaturgi, iar piesele sale se joacă şi astăzi în întreaga lume.

Alex Bogdan este absolvent al studiilor de Master în Arta Actorului la UNATC, prof. Gelu Colceag și licențiat în actorie al Universității Hyperion, clasa profesorilor Rodica Mandache şi Eusebiu Ştefănescu. Din 2019, Alex Bogdan studiază regia la UNATC, în București.

În cariera sa de actor, Alex Bogdan performează pe scenele celor mai importante teatre din Bucureşti: Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul de Comedie. Din 2017 a devenit actor al Teatrului Mic din capitală și de câțiva ani este trainer la Festivalul de Teatru pentru adolescenți Ideo Ideis. 

Debutul regizoral al lui Alex Bogdan are loc o dată cu premiera spectacolului „Happy end” pe care l-a montat la Godot Café Teatru din București, în 2014. Se remarcă apoi ca regizor prin spectacolul „Frig” pe care l-a montat, în 2016, la Unteatru, în București.

Cu o experiență frumoasă și în domeniul cinematografiei, Alex Bogdan a jucat în multe filme produse în  România, dintre care amintim: Ana, mon amour, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari și 5Gang.  Actor carismatic cu o personalitate versatilă, Alex Bogdan face parte din distribuția filmului regizat de Radu Jude – Babardeală cu bucluc sau porno balamuc / Bad Luck Banking or Loony Porn proaspăt premiat cu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Cântăreața Cheală

de Eugène Ionesco

Traducerea: Vlad Russo și Vlad Zografi

Regia: Alexandru Bogdan

Scenografia: Tudor Prodan

Compozitor: Mischa Blanos

Distribuția:

Domnul Smith - Cătălin Mîndru
Doamna Smith - Clara Popadiuc
Domnul Martin - Cosmin Panaite
Doamna Martin - Delu Lucaci
Mary - Diana Lazăr
Căpitanul de Pompieri - Răzvan Bănuț
Figurație: Tamara Ursache, Răzvan Bocăneț

Durata: 2h

Spectacol produs în Stagiunea 2020 - 2021. Data premierei: 16, 17 și 18 aprilie 2021. 

Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre