• Acasă
  • Stiri
  • Provocarea lansată de Matei Vișniec pentru tinerii suceveni, la lansarea volumului „Un secol de ceață” - de Cosmin ROMEGA

Stiri

Provocarea lansată de Matei Vișniec pentru tinerii suceveni, la lansarea volumului „Un secol de ceață” - de Cosmin ROMEGA

Provocarea lansată de Matei Vișniec pentru tinerii suceveni, la lansarea volumului „Un secol de ceață”  - de Cosmin ROMEGA

Prezent la Suceava în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, maestrul Matei Vișniec, al cărui nume îl poartă tânăra instituție teatrală din municipiul reședință de județ, a venit cu o propunere inedită, adresată tinerilor suceveni, prezenți în număr mare la dezbaterea inițiată de el, la care l-a avut partener de discuție pe primarul Ion Lungu, continuată apoi cu o lansare de carte.

„Vreți să aveți o legătură mai profundă cu această instituție și cu mine? Vă propun să îmi scrieți o pagină despre ceea ce gândiți, despre ceea ce vă frământă în legătură cu acest război, despre ce aveți de reproșat celor care vă informează, ceea ce credeți că ar trebui să facem și nu facem, impresiile de orice natură... O pagină despre acest război. Iar noi vom organiza pe această scenă, în această sală, o întâlnire în care vom citi cele mai interesante 10- 20 de scrisori și vom discuta din nou.

Dacă e cazul vom și publica la un moment dat o culegere de texte scrise în perioada acestei crize geo-politice, de civilizație, culturale (pentru că sunt două culturi care nu se mai înțeleg). Este o falie a civilizației ceea ce se întâmplă...

Scrieți-ne și vom găsi un mod de a pune în valoare. Aveți curajul să considerați Teatrul Matei Vișniec un partener de discuție, de reflecție. Le vom citi, le vom procesa, vă vom răspunde și le vom publica”, a spus Matei Vișniec, care a solicitat ca pagina redactată de cei care doresc să răspundă provocării să fie trimisă la adresa de mail visniec@yahoo.fr, cu mențiunea „pentru dezbaterea legată de Ucraina”.

Mai mult, maestrul Matei Vișniec a spus că, dacă directorul teatrului, Angela Zarojanu și actorii, care erau prezenți în sală, sunt de acord, se va organiza un eveniment care să pornească de la textele lor, cu ceea ce simt ei acum.

La final, maestrul Matei Vișniec a fost „asaltat” de o mulțime de oameni dornici să intre în posesia celei mai noi cărți scrise de el - „Un secol de ceață”, care a necesitat multă documentare, cu autograful autorului.

Printre cei care au stat la coadă pentru a-l obține și a schimba câteva vorbe cu renumitul scriitor și dramaturg sucevean, stabilit în Franța, a fost directorul ACET, Ștefan Groza, consilierul local Ioan Dan Cușnir, ambii reprezentanți ai Clubului Rotary Suceava – Bucovina, doctorul Irina Badrajan, secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, profesori de la USV, dar și mulți tineri, elevi ori studenți, care au plecat acasă cu cartea proaspăt ieșită de la tipar, dar și cu o dedicație din partea renumitului ei autor.


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava