• Acasă
  • Stiri
  • Primul turneu internațional al teatrului sucevean a deschis stagiunea 2018-2019.

Stiri

Primul turneu internațional al teatrului sucevean a deschis stagiunea 2018-2019.

Trei spectacole și cinci reprezentații supratitrate în limba franceză au fost oferite publicului de la Paris și Laval la începutul lunii septembrie.

     La invitația Institutului Cultural Român Paris, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a jucat în Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința Ambasadorului României în Republica Franceză, în cadrul Sezonului România -Franța 2019, trei spectacole de autori români celebrând astfel Ziua Limbii Române.

Programul turneului TMMVS în Franța:

PARIS

  • 4 septembrie 2018 – Proștii sub clar de lună, de Teodor Mazilu, regia Anca Bradu
  • 5 septembrie 2018 – Kebab, de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan
  • 6 septembrie 2018 – PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ– Pisici, regie Bobo Burlăcianu

CHANGÉ

  • 8 septembrie 2018 - Kebab, de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan

LAVAL

  • 9 septembrie 2018 - Pisici, regie Bobo Burlăcianu

 

                 Spectacolele, producții ale Teatrului Municipal Matei Vișniec din Suceava, au avut parte de  primiri foarte călduroase, în Sala Bizantină a Ambasadei României de la Paris.

                 S-a strigat “Bravo!”, s-a aplaudat din toată inima.

Publicul a fost format din francezi şi români, a fost o sală arhiplină, cum se întîmplă de obicei la manifestările Ambasadei şi ale Institutului Cultural Român de la Paris. S-au aflat în sală şi multe personalităţi ale diasporei române, critici de teatru, profesionişti din domeniul artelor spectacolului.

                 Dintre cei prezenți la spectacole amintim: directoarea Festivalului internaţional al francofoniilor de la Limoges, Marie-Agnès Sevestre, directorul Teatrului les Halles de la Avignon, Alain Timar, criticii de teatru Gilles Costaz, Mireille Davidovici şi Mirella Patureau, directorul teatrului Gare au Théâtre (situat în estul Parisului la Vity-sur-Seine), Mustapha Aouar, Oleg Ungureanu-Ambasada României la Paris, istoricul Matei Cazacu, regizorul Petrică Ionescu… Alţi regizori şi actori francezi sau franco-români au fost de faţă, care cunosc România sau au lucrat pe texte de Matei Vişniec: Denise şi Daniel Schröpfer, Lucilla Sébastiani, Bruno Lombard, Liana Fulga.

                   Echipa de la Teatrul “Matei Vişniec” din Suceava a reuşit performanţa de a instala decorul şi de a prezenta spectacolul practic în aceleaşi condiţii tehnice ca la Suceava.

La începutul evenimentului, după cuvântul de bun venit al Doinei Marian, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris, Matei Vişniec a prezentat pe scurt teatrul şi atuurile Bucovinei.

                    Săli pline până la refuz, spectacole care au emoționat deopotrivă publicul român și francez, critici de teatru și directori de teatre, toate acestea au făcut ca turneul internațional al Teatrului Municipal Matei Vișniec la Paris să fie un real succes.
                   Spectacolele materializate în prestații extraordinare ale actorilor suceveni, au ridicat sala în picioare în ropote de aplauze, sub privirile admirative ale delegației oficiale sucevene din care au făcut parte primarul Municipiului Suceava Domnul Ion Lungu și Doamna Angela Zarojanu, consilier local și membru în Consiliul de Administrație al Teatrului Municipal Matei Vișniec, care au însoțit echipa de teatru și la Laval, cu prilejul reînfrățirii orașelor Suceava și Laval. În aceste orașe s-au pus în scenă două spectacole, cu sprijinul domnului Francois Béchu, Director al Théâtre de L Échappée și al doamnei Fracoise Marchand.

                  Aplauzele îndelungate au răsplătit și prezența dramaturgului Matei Vișniec care a oferit publicului o emoționantă prezentare a realizărilor teatrului sucevean care cu mândrie îi poartă numele.

       Este pentru prima dată când Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava joacă în străinătate. Ba mai mult, premiera unui nou spectacol produs de TMMVS a avut loc la Paris.

                  „PISICI” este o producție a TMMVS, un spectacol concert conceput de Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș.

                   Un fel de alternativă parodică la Cats. O joacă muzicală în care câteva pisici își deapănă poveștile. La început a fost un 'miau', după care Pisica Dumnezeu a creat o lume dominată de pisici. În absența omului, pisicile îi iau locul, la pachet cu problemele aferente.

                   O bătrână obsedată de murături, un patron de fabrică de mobilă cu aspirații de politician, un rachet naiv, un câine reîncarnat în pisică, un cuplu cu probleme în căsnicie, și alte personaje pisicești își cântă pe rând neajunsurile sau bucuriile, în timp ce poveștile lor se întrepătrund, conectându-le într-o țesătură unică.

                    Bobo Burlăcianu, cunoscut și apreciat interpret și compozitor român, este cel care semnează regia spectacolului concert Pisici. Învață să cânte la chitară în timpul liceului și face parte din trupa de umor Patrula 0, unde îl cunoaște pe Bobi Dumitraș, viitorul coleg din trupa Fără Zahăr. Între 1999 și 2004 activează în trupa de teatru Ludic, la Casa de Cultură a Studenților din Iași.

                    În 2001 înfiinţează trupa Fără Zahăr și debutează în cenaclul folk Moldavia. Primul album apare în 2003 și poartă titlul Episodu’ unu: Amenințarea faitonului. Urmează albumele Episodu’ 2 de la Dorohoi și Neamul lui Peneș Curcanul. Între 2004 și 2012 semnează, alături de Bobi, rubrica „Voi n-ați întrebat, Fără Zahăr vă răspunde” în Suplimentul de cultură.

                     În 2004 o cunoaște pe Ada Milea, cu care va colabora în spectacolele-concert Quijote, adaptare după Miguel de Cervantes, Nasul, după N.V. Gogol, și Deliruri, după poeme de Ion Mureșan, reeditat ulterior cu titlul Alcool.

                     În 2005, Fără Zahăr a câştigat Discul de Aur pentru vânzările primului disc.

                     În 2007 debutează în calitate de compozitor al muzicii din spectacolul With a Little Help from My Friends de Maria Manolescu, în regia lui Radu Apostol, de la Teatrul Național Iași. Lucrează cu teatre din București, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara. În 2012 înființează formația de rock alternativ The Bread Pits.

                    Bobi Dumitraș, membru fondator al trupei Fără Zahăr, s-a născut  în oraşul Dorohoi, judeţul Botoşani. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Administrative, dar nu a mai apucat să profeseze în domeniu, ci s-a orientat pentru o altă sferă.  

                     „Pofta de a face stand-up mi-a venit în timp, când mi-am dat seama că nu toate glumele rimează şi aş putea să le prezint şi sub această formă, fără instrument muzical”, a povestit Bobi.

Fără Zahăr se naște la 3 ianuarie 2001, la inițiativa lui Bobo. Bobi este cel care-i dă numele.

„PISICI” un spectacol concert pus la cale de Fără Zahăr.

Pisicile: Horia Butnaru, Cristina Florea, Cătălin Ștefan Mîndru,

              Cosmin Panaite, Clara Popadiuc

Versuri: Bobi Dumitraș, Bobo Burlăcianu

Scenografie: Bobo Burlăcianu

Ilustrații: Ana Țăranu

Regie muzicală: Bobo Burlăcianu

                       A fost un turneu de nota 10 din punct de vedere al prestației actorilor, al implicării echipei tehnice, al publicului, și nu în ultimul rând al organizatorilor!

Cu acest prilej, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, a avut loc vineri, 14 septembrie 2018, o conferință de presă susținută de directorul general al TMMVS Carmen Veronica Steiciuc, Bobo Burlăcianu și actorii TMMSV.


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava