Teatrul Municipal "Matei Vișniec" Suceava

  • Acasă
  • Stiri
  • Premiera spectacolului „Livada”, în deschiderea Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023, de Cosmin ROMEGA

Stiri

Premiera spectacolului „Livada”, în deschiderea Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023, de Cosmin ROMEGA

Premiera spectacolului „Livada”, în deschiderea Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023, de Cosmin ROMEGA

Noua premieră a teatrului sucevean, „Livada”, care pornește de la textul „Livada de vișini”, a remarcabilului dramaturg A. P. Cehov, va avea premiera joi, 18 mai, la ora 19:00, în prima zi a Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023.

Distribuția spectacolului, care se va juca cu casa închisă, biletele pentru premieră fiind epuizate, este asigurată de către actorii TMMVS, dar și o serie de invitați speciali, unii foarte tineri (Maria Teișanu-Charlotta și Mihai Ciobanu - figurație), alții cu o experiență venerabilă (Emil Coșeru – actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași – personajul Firs):

Ranevskaya - Cristina Florea

Lopahin – Alexandru Marin

Gaev – Răzvan Bănuț

Varia – Clara Popadiuc

Trofimov – Iulian Burciu

Ania – Diana Lazăr

Semionov Pișcik – Horia Butnaru

Epihodov - Cosmin Panaite

Duniașa – Delu Lucaci

Charlotta - Maria Teișanu

Iașa – Bogdan Amurăriței.

Pentru doritori, noi bilete vor fi puse la vânzare pentru reprezentația programată în luna iunie, în preajma Zilelor Sucevei.

Regizorul spectacolului este Slava Sambriș, director artistic al Teatrului Republican „Luceafărul”, Chișinău, cu o carieră impresionantă, care a pus în scenă o viziune aparte, originală, a ultimei piese de teatru a marelui Cehov, o capodoperă clasică, dar foarte actuală în același timp.

„Livada este un spectacol despre decăderea morală și sfârșitul unei epoci, despre viață și moarte, despre învinși și învingători, despre nostalgia după trecut, prezentul dezrădăcinat și viitorul incert. Fiecare dintre noi are livada sa de vișini, iar cineva va încerca să o distrugă. Ranevskaia Liubov Andreevna revine în Rusia la moșia ei, după o lungă ședere la Paris. Pretextul întoarcerii acesteia este faptul că moșia urmează să fie scoasă la licitație, din cauza datoriilor acumulate. Cu această ocazie, femeia îi va vedea pe apropiații săi. Familia Ranevskăi face parte din aristocrația rusă, o clasă aflată în declin odată cu abolirea sclaviei din 1861. <M-am născut aici, mama mea a locuit aici, tatăl meu, bunicul meu... Iubesc această casă, nu-mi pot imagina viața fără livada de vișini, iar dacă trebuie vândută, atunci vindeți-mă și pe mine odată cu ea…>, spune Liubov Ranevskaia. În contextul conflagrațiilor și dezastrelor care astăzi amenință viitorul umanității, spectacolul este unul actual, descriind aspecte ce țin de goana după putere și avere, redând declinul unei clase sociale, prezentându-ne oameni depersonalizați și înstrăinați de sine, adunând laolaltă anxietățile și deziluziile omenirii”, explică regizorul Slava Sambriș.

De-a lungul carierei sale artistice, Slava Sambriş a montat piese de teatru atât pe diferite scene ale teatrelor din România, cât și în Republica Moldova. Spectacolul său pentru disertație este „Revizorul” de N. V. Gogol, pentru care a lucrat cu profesorii coordonatori Ștefan Caragiu și Alexandru Ducu Darie, acesta din urmă fiind regizorul român care şi-a pus amprenta asupra carierei sale artistice, spune Slava Sambriş.

Dintre spectacolele realizate de Slava Sambriș menționăm: „Căsătoria” de N. V. Gogol la Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău, „Ubu Rege” de Alfred Jarry și „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mental” de Matei Vișniec la Teatrul Național „Eugène Ionesco” Chișinău. În 2021 a montat piesa „Tata”, de Dumitru Matcovschi, un spectacol foarte apreciat la Chişinău, pentru care a obținut Premiul pentru “Cea mai bună regie” în cadrul Galei UNITEM, din Republica Moldova, și care se joacă și astăzi cu sala plină.

Spectacolul „Tata” va putea fi văzut în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec 2023 în data de 20 mai, la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Creațiile regizorului Slava Sambriș sunt recunoscute prin numeroase premii și distincții, precum Premiul Președintelui UNITEM pentru regia spectacolului „Veghe” de Morris Panych, montat la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Chișinău, câștigător al Festivalului Tinerilor Regizori, Networking Talents de la Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, cu spectacolul „Revizorul” de N. V. Gogol și Titlul onorific Maestru în Artă din 2022.

Din echipa de creație mai fac parte: Răzvan Bordoș – scenografie; Diana Nistor – costume; Dumitru Seretinean - univers sonor; Costi Baciu - lighting design; Mihai Nistor - video design.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiera spectacolului „Livada”, în deschiderea Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023.

   

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2023-05-12/Premiera-spectacolului-Livada-in-deschiderea-Festivalului-International-Zilele-Teatrului-Matei-Visniec-2023#ixzz82W74KTd2
Follow us: @monitorulsv on Twitter | Monitorul.de.Suceava on Facebook


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava