• Acasă
  • Stiri
  • Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc

Stiri

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc

Astăzi se lansează platforma online: Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc !

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc este un site - arhivă creat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în colaborare cu Universitatea Babeș Bolyai, Cluj Napoca și Universitatea de Arte din Tg. Mureș.

În cei 30 de ani care au trecut de la Revoluția din 1989, au existat mai multe încercări de a construi un Dicționar al teatrului românesc, însă din păcate niciuna dusă la bun sfârșit. În acest timp, arhivele unor teatre sau ale unor personalități teatrale de la noi s-au evaporat inexplicabil, iar documente și obiecte considerate neimportante doar pentru că nu erau ”noi-nouțe” au fost pur și simplu aruncate.

Lucruri neprețuite, martori ai vremurilor de început ale acestei arte pe scenele românești se distrug încet, lipsite de condițiile de conservare adecvate sau zac ascunse în depozite din lipsa de viziune a celor care le gestionează și care nu fac eforturile necesare pentru a le recondiționa și a le arăta public.

Pentru a lupta cu această indiferență, Asociația Română pentru promovarea Artelor Spectacolului a creat Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc - www.dmtr.ro, o platformă online ușor accesibilă, la care au lucrat timp de jumătate de an peste 20 de specialiști în teatru, alături de studenții celor mai prestigioase facultăți de teatru din țară, din cadrul Universitățil Babeș-Bolyai - Cluj-Napoca și Universitatea de Artă din Tg. Mureș, partenerii proiectului.

Proiectul este curatoriat de criticul de teatru Cristina Modreanu.

Pentru mai multe informații despre proiect puteți vizita www.dmtr.ro


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava