• Acasă
  • Stiri
  • „Avignon-ul îi mulţumeşte lui Matei Vişniec” - Ioan T. Morar

Stiri

„Avignon-ul îi mulţumeşte lui Matei Vişniec” - Ioan T. Morar

„Avignon-ul îi mulţumeşte lui Matei Vişniec” - Ioan T. Morar

https://www.crainou.ro

„Ziua de 20 iulie a fost accentuat românească. A început cu o conferinţă-spectacol, Poezie şi libertate, susţinută de Matei Vişniec, secondat de Alain Timar. Dramaturgul s-a întors la poezie şi a vorbit cald, convingător, unei săli pline (au rămas oameni pe dinafară) despre poezia română, despre rezistenţa generaţiei ‘80, apoi despre modelele sale poetice de dinainte de ‘89, citîndu-i pe Nichita Stănescu, Ana Blandiana şi Marin Sorescu (poeziile în traducerea franceză au fost citite de Alain Timar).

Fără să fie profesoral, Matei Vişniec a reuşit să transmită publicului francez (majoritar) cîte ceva despre cenzură, despre asumarea libertăţii, evocând poeţi care şi-au pierdut viaţa în Uniunea Sovietică sau în lagărul socialist pentru că şi-au asumat libertatea cuvîntului.”

„Într-o altă sală a Teatrului s-a vernisat o expoziţie de fotografie (aş zice fără clişeele binecunoscute) Priviri asupra Bucovinei, realizate de Luana Popa şi Dinel Dumitru Teodorescu. La vernisajul expoziţiei am remarcat-o (era greu să nu o remarci!) pe Maica Stareţă a Mănăstirii Voroneţ, vorbind foarte bine franceză şi făcând puţină publicitate turistică.

După vernisaj, a avut loc o întâlnire cu cei care au făcut posibilă prezenţa românească la Avignon. În afară de Alain Timar, au vorbit despre asta Angela Zarojanu, directoarea teatrului sucevean, Sena Latif, ambasadoarea României (ad-interim), responsabili culturali locali, departamentali, regionali (nu e o dare de seamă!). Şi, nu în ultimul rind, doamna Cécile Helle, primăriţa oraşului Avignon (a stat de la un capăt la altul al întîlnirii) care, printre altele, i-a mulţumit lui Matei Vişniec pentru ceea ce a făcut el pentru Festival, spunînd că e nevoie de astfel de autori pentru ca Avignonul teatral să existe.

 M-am emoţionat şi l-am văzut parcă şi pe Matei roşind, deşi era o onoare meritată, un omagiu sincer. M-am bucurat pentru el şi m-am bucurat că literatura română este reprezentată la un nivel atât de important în Franţa (şi nu numai – piesele lui Vişniec se joacă în toată lumea). Unul dintre cele mai mari Festivaluri de teatru din lume l-a omagiat pe cel mai jucat autor român în viaţă. Merci, Avignon!” (Din „România literară”, nr. 32, 4 august 2023, p. 25)

 


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava