Teatrul Municipal "Matei Vișniec" Suceava

Spectacol invitat

Iona

Distribuție
Autor Marin Sorescu
Regie Gábor Tompa

Actori Gabriel Răuță
Cristina Juncu
Program
Nu există program pentru acest spectacol !

Iona, de Marin Sorescu, regia Gábor Tompa - Teatrul Nottara București.
Să încerci să evadezi dintr-un univers și să te trezești la infinit prizonier în altul… Povestea celebrului personaj biblic, înghițit de un pește uriaș, din burta căruia încearcă să evadeze doar pentru a se trezi prizonier într-o burtă și mai mare, poveste pe care Marin Sorescu o transformă într-una dintre cele mai cunoscute piese din dramaturgia românească, Iona devine în viziunea regizorului Gábor Tompa un spectacol poetic, în care muzica Adei Milea creează un univers aparte, care combină absurdul tragic și umorul. Având la origine cunoscutul mit biblic al lui Iona, cel care primește poruncă de la Dumnezeu să propovăduiască în cetatea Ninive cuvântul divin, dar care pe drum se răzgândește și fuge în Tarsis, fiind astfel pedepsit de Dumnezeu, care dă poruncă să fie înghițit de un monstru marin, piesa lui Marin Sorescu va duce povestea într-o cu totul altă zonă.
Subintitulată de Marin Sorescu „tragedie în patru tablouri”, Iona, piesa lui de debut, a fost publicată în 1968, în revista Luceafărul, și face parte, alături de Paracliserul și Matca, din Trilogia intitulată Setea muntelui de sare. Spre deosebire de personajul biblic, Iona, pescarul solitar al lui Sorescu nu poartă pe umeri nicio vină și niciun păcat. El va fi înghițit de un pește uriaș încă de la început și fiecare evadare din burta peștelui îl va duce într-o burtă și mai mare, închisoare după închisoare, la infinit, condiție a existenței umane.
Pescarul solitar, care își pune problema cunoașterii și a destinului uman, este interpretat de Gabriel Răuță. O superbă meditație asupra vieții și a morții, asupra universului, în viziunea lui Gábor Tompa, Iona vorbește, în ultimă instanță, despre libertate, despre creație și despre condiția artistului. Dar, în același timp, este o discuție despre omul secolului 21 și „închisorile” lui.
Autor: Marin Sorescu
Regia: Gábor Tompa
Scenografia: Carmencita Brojboi
Light design: Gábor Tompa
Distribuţia: Gabriel Răuță, Cristina Juncu
Durata spectacolului: 1h 20 min

 

Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava