• Acasă
  • Evenimente
  • ULTIMA ZI A FESTIVALULUI ZILELE TEATRULUI MATEI VIȘNIEC 2022

Evenimente

ULTIMA ZI A FESTIVALULUI ZILELE TEATRULUI MATEI VIȘNIEC 2022

Cea de-a 10-a zi a festivalului, și ultima, a fost o zi despre care ne dorim să vă reamintiți cu drag și mai ales cu emoție. Fotografiile vor sta mărturie peste ani despre cum am celebrat arta, cultura și teatrul alături de oameni frumoși și dragi.

De la ora 12 -  în sala Auditorium "Joseph Schmidt" a Universității Ștefan cel Mare cei mici s-au bucurat de prezența lui Păcală în spectacolul  Rămășagul lui Păcală, de Florin Iftode și Marius Rusu al Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani

Recent întors de la cătănie după o lungă perioadă de timp, Păcală se reîntâlnește cu oamenii din satul natal. Chiar dacă la început nu-l recunoaște, prietenul său Tândală îi povestește de Taica Popa care le sucește nasurile sătenilor de fiecare dată când îi întâlnește în cale. Șiret și pus pe șotii, Păcală se oferă să intre argat în slujba popii, dar nu înainte de a pune rămășag cu acesta: cine se va supăra primul se va alege cu nasul sucit. Bunătatea și istețimea sunt prietenii lui Păcală, iar răutatea și viclenia sunt dușmanii adversarului său.

Festival s-a încheiat cu spectacolul Ce silence entre nous (Tăcerea dintre noi), de Mihaela Michailov, regia Matthieu Roy.

„Tăcerea dintre noi spune povestea unor relații complicate mame-fiice, relații dependente de contexte sociale și politice.

Tăcerea dintre noi explorează poetic și politic fisuri transgeneraționale, anxietăți moștenite, vulnerabilități mocnite și adevăruri rostite pe jumătate.

Tăcerea dintre noi lasă loc unor întrebări dureroase, care au fost mereu amânate. Pentru că fiicelor le-a fost teamă să le pună. Pentru că mamele nu le-au dau niciodată timp să se audă.

Tăcerea dintre noi adună laolaltă povești ale unor întâlniri dintre mame și fiice care se revoltă împotriva istoriilor biblice și încearcă să își scrie propria istorie. Povești ale supraviețuirii și împuternicirii. Povești ale grijii și empatiei. Povești ale credinței în cele care au schimbat lumi.” Mihaela Michailov

Traducere în limba franceză: Alexandra Lazarescou

Cu: Ysanis Padonou, Iris Parizot et Katia Pascariu

Regia: Matthieu Roy

Consilieră artistică: Johanna Silberstein

Concept spațiu: Bruce Clarke (artist vizual)

Lumini: Manuel Desfeux

Costume: Alex Costantino

Spațiu sonor: Grégoire Leymarie

Construcție decor: Thomas Elsendoorn & Alain Pinochet

Producție: Compagnie Veilleur®

Coproducție: Scène nationale d’Aubusson, Théâtre de Thouars - Scène conventionnée, Théâtre de l'Union - CDN de Limoges, Les Francophonies - Des écritures à la scène, OARA.

Un proiect susținut de Institut Français, regiunea Nouvelle-Aquitaine și La Maison Maria Casarès.

Cu participarea artistică a Jeune Théâtre National (JTN) și Centrul de Teatru Educațional Replika.

Katia Pascariu, artista premiată recent cu distincția „Gopo“ pentru cel mai bun rol principal feminin pentru anul 2021 – pentru rolul din filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” regizat de Radu Jude este inclusă de criticii de film pe lista celor buni actori ai anului 2021 în revista „New York Times. Lăudată de producătoarea Ada Solomon drept ”o actriță excepțională”, Katia Pascariu e cunoscută mai cu seamă în lumea teatrului, dar și pentru activitatea de trainer și cea de manager cultural. Nominalizată în 2007 la Premiul UNITER pentru debut, pentru rolul din spectacolul „Vitamine” jucat la Teatrul Mic din Bucureşti, Katia Pascariu joacă din 2016 la Teatrul Evreiesc de Stat din București.

În cinema a mai jucat în producția „După dealuri” de Cristian Mungiu, „Schiţa unui sfârşit ” de Georgiana Madin.

Menționăm câteve piese de teatru în care a avut roluri principale în ultimii ani: WORK. NO TRAVEL, regie Bobi Pricop, „Originea lumii”, după „O cameră doar a ei” de Virginia Woolf, de Irina Gîdiuță/Paul Dunca/ Carmen Lopăzan/ Katia Pascariu – producție O2G & Galeria 26 – BUCUREȘTI, nov. 2019, „Toată liniștea din lume” de Mihaela Michailov și Radu Apostol, regia Radu Apostol.

Mihaela Michailov este unul dintre cei mai importanți dramaturgi din România. Critic de teatru, scriitor, artist comunitar, Miheala Michailov predă la masteratul de scriere dramatică și de pedagogie la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București.

A participat la burse și rezidențe de dramaturgie oferite de către Royal Court Theatre, Londra, Lark Theatre, New York, Récollets – Centru Internațional de rezidențe artistice, Paris. A scris analize teatrale în revistele și publicațiile: Observator cultural, Dilema Veche, Suplimentul de Cultură, Scena.ro.

Printre textele sale se numără: „Complexul România”, „Interzis sub 18 ani”, „ Capete înfierbântate”, „ Copii răi”, „Google țara mea!”, „Sub Pământ”, „Familia Offline”, „Profu’ de religie”, „Față de drepturi”, „MASKAR (ÎNTRE)”. Piesele sale au fost traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, maghiară.

Dramaturgul Mihaela Michailov a colaborat cu regizori renumiți de la noi din țară precum: Radu Apostol, Alexandra Badea, Catinca Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Ioana Păun, Bobi Pricop și David Schwartz. Mihaela Michailov este coordonatoarea mai multor ateliere de teatru pentru copii și adolescenți și este cofondatoare a Centrului de Teatru Educațional REPLIKA, alături de Radu Apostol, Viorel Cojanu și Mihaela Rădescu.

Vă mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în cele 10 zile ale festivalului!

Foto credit: Amedeia Vitega


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava