Teatrul Municipal "Matei Vișniec" Suceava

  • Acasă
  • Evenimente
  • „Tragicomedia lui Don Cristóbal și a Rositei”, de Federico García Lorca, în regia lui Zalán Zakariás -7 august 2020

Evenimente

„Tragicomedia lui Don Cristóbal și a Rositei”, de Federico García Lorca, în regia lui Zalán Zakariás -7 august 2020

Vă așteptăm, cu drag, la următoarea reprezentație a spectacolului „Tragicomedia lui Don Cristóbal şi a Rositei”, de Federico García Lorca, în regia lui Zalán Zakariás, care va avea loc pe 7 august, ora 19:00, în Parcul De Agrement Tătărași Suceava.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile!
Respectarea condițiilor de distanțare socială impuse de reglementările în vigoare și purtarea măștii sunt obligatorii!

Notă: spectatorii pot aduce pernuțe, pături sau orice accesoriu pe care se pot așeza pe iarbă în dreptul marcajelor ce delimitează distanța de 2 m între persoane.

Plecând de la textul celebrului autor spaniol Federico García Lorca, tradus pentru prima dată în limba română, spectacolul reprezintă o premieră la nivel național.
Zalán Zakariás este un regizor cu experiență, apreciat de lumea teatrală din România. Absolvent al studiilor de regie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, a debutat cu spectacolul de absolvire „Copiii soarelui”, de Maxim Gorki.

Zalán Zakariás ne vorbește cu entuziasm despre noul spectacol:
„<Tragicomedia lui Don Cristóbal și a Rositei > este o poveste surreală, unde dragostea și lupta pentru voința liberă sunt două elemente foarte importante care înving toate obstacolele ce intervin pe parcurs în viața personajelor. De o adevărată candoare lirică, textul lui Federico García Lorca se bazează pe simplitate, fiind savurat în egală măsură de copii și de adulți.”
Mesajul ascuns în fabuloasa poveste se adresează unui public <între 5 și 105 ani>, așa cum ne spune chiar regizorul, deoarece spectacolul nostru are nenumărate accente de comedie.
„Când problemele financiare apar în familie, tatăl Rositei ia o decizie: Căsătoria este soluția! Rosita se căsătorește cu Don Cristóbal, mafiotul dintre noi, pentru a salva onoarea familiei. Însă lupta împotriva opresiei aduce diferite complicații în poveste. L-am putea numi, de asemenea, un joc distorsionat dintre Romeo și Julieta, în care complotul animalic din poveștile pentru copii dobândește caracteristici umane” afirmă regizorul.

Zalán Zakariás a colaborat cu teatrul sucevean și în cadrul proiectului „Procesul comunismului prin teatru” - spectacol lectură, desfășurat anul trecut, în luna decembrie, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului.

Dintre spectacolele montate de Zalán Zakariás amintim: „Testosteron” (Godot Café – Teatru - 2014), „Migraaanți sau prea suntem mulți în aceeași barcă” (2018), „Occident Express” (2019), „Revizorul” (Teatrul Tineretului Piatra Neamț - 2019).
A colaborat cu Teatrul Național din Budapesta, Opera Maghiară din Cluj – Napoca, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Godot Café – Teatru București, Teatrul Szigligeti Oradea, iar penrtru o vreme a fost Director artistic la Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc. În prezent este angajat ca regizor la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe.

Regia artistică: Zalán Zakariás
Autor: Federico García Lorca
Traducere: Lavinia Seiciuc
Scenografie: Corina Grămoșteanu
Compozitor: Csiki Csaba

Distribuție: Bogdan Amurăriței, Răzvan Bănuț, Butnaru Horia Andrei, Cristina Florea, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Alexandru Marin, Mîndru Cătălin Ştefan, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc.
 


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava