Evenimente

Eminescu, ieri, azi și pentru totdeauna

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naționale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege la 16 noiembrie 2010, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care data naşterii poetului Mihai Eminescu - 15 ianuarie - a devenit Ziua Culturii Naționale.

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a marcat Ziua Culturii Naționale prin depunerea unei coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu aflată în vecinătatea teatrului și prin organizarea unui recital de poezie eminesciană susținut la Colegiul National''Mihai Eminescu"Suceava actorii: Delu Lucaci, Clara Popadiuc, Alexandru Marin și Bogdan Amurăriței, pe un fond muzical asigurat de Angelescu Cornel.

Mulțumim Colegiului Național "Mihai Eminescu" Suceava pentru găzduirea și căldura cu care ne-a primit, emoțiile fiind surprinse în fotografiile ce stau mărturie acestui eveniment!

Poet, prozator și jurnalist român, Mihai Eminescu, considerat drept cea mai importantă voce poetică din literatura română este după cum afirma George Călinescu: „poetul nepereche a cărui operă învinge timpul”, opera sa exprimând cel mai bine și cel mai complet spiritualitatea românească.

Opera sa poetică a fost influenţată de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, dar şi de teoriile semnate de Arthur Schopenhauer, de Immanuel Kant ori de Hegel. Poezia eminesciană este încărcată de sensibilitate, conține puterea evocatoare a limbii române și este construită pe un fond impresionant de armonie muzicală, iar sursele sale de inspirație sunt de natură istorică, socială, mitologică, folclorică, poezia iubirii și a naturii.

„Luceafărul” lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste, potrivit World Records Academy: „Poemul poate fi simplu descris (pentru generaţia YouTube de astăzi...) drept o combinaţie între „Pe aripile vântului/ Gone with the Wind” (dramă romantică), „Star Trek” (conţine divertisment SF) şi „Love Story” (poemul este unul dintre cele mai romantice şi se încheie cu o dramă) - toate amestecate, ceea ce înseamnă că este un poem romantic, dar şi unul modern, al mileniului al treilea", notează cei de la WRA.

Foto credit: Amedeia Vitega


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava