• Acasă
  • Evenimente
  • Cântăreața Cheală de Eugène Ionesco, regia: Alex Bogdan în programul #ZTMV2021

Evenimente

Cântăreața Cheală de Eugène Ionesco, regia: Alex Bogdan în programul #ZTMV2021

Cântăreața Cheală  de Eugène Ionesco, regia: Alex Bogdan în programul #ZTMV2021

Spectacolul „Cântăreaţa Cheală” de Eugène Ionesco, în regia lui Alex Bogdan, este programat în cadrul Festivalului Zilele Teatrului Matei Vișniec 2021 - Teatrul și comunitatea, în zilele de 20 și 21 mai 2021, la ora 19:00.

„Cântăreaţa Cheală”/„La Cantatrice Chauve” reprezintă debutul dramaturgic al lui Ionesco și a fost jucată pentru prima dată, în mai 1950, la Théâtre des Noctambules (Franţa). Deși la început, această creație nu a avut prea mare succes, mai târziu i-a fost recunoscut din plin meritul de a fi deschis drumul teatrului absurdului și a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franţa, primind premiul Molière d'honneur.

Alex Bogdan, regizorul spectacolului „Cântăreaţa Cheală”  își prezintă viziunea și demersul artistic spunând: „Ca fiecare dintre noi, simt că această perioadă prin care trecem, este într-un anumit fel, absurdă. Izolați de ceilalți și poate cel mai grav, izolați de noi înșine. Cred că teatrul este o instituție a sufletului și avem nevoie să putem consemna, prin teatru, incredibila perioadă prin care trecem. Este motivul pentru care am ales piesa lui Eugène Ionesco. Nu din dorința de a arăta absurdul, ci singurătatea și apăsătoarea senzație că suntem blocați într-un timp fără viitor. În care omul își epuizează sufletul, devenind din ce în ce mai singur și mai închis. Încerc, prin acest spectacol, să arăt că piesa lui Ionesco, nu este deloc absurdă. Că personajele stricate, răpite de vitalitatea unui plan de viitor, suntem chiar noi. Speriați, suspicioși, agresivi, întorși de la umanitate, repetitivi și însingurați. Mi-aș fi dorit să vă spun că o să vedeți o comedie, dar nu pot să ignor ce simt acum în legătură cu lumea. Și cred că și dumneavoastră, dacă o să veniți la spectacolul nostru, o să simțiți cât de importantă e vindecarea sufletului prin teatru. Dacă după „Cântăreața Cheală” o să puneți câteva întrebări, dacă o să fiți mai buni, mai calzi cu ceilalți, dacă acasă, în intimitatea voastră, o să vă deschideți mai mult și n-o să vă fie frică să fiți vulnerabili, cred că ne-am atins un pic misiunea.”

Eugène Ionesco, scriitor francez de origine română, promotor al literaturii și teatrului absurdului, este considerat cel mai mare dramaturg al secolului XX și a marcat literatura modernă prin textele sale dramaturgice, precum: Regele moareCântăreața ChealăRinoceriiScaunele, Lecția sau Noul locatar. Practic, numele său se confundă în întreaga lume cu teatrul absurdului, iar textele sale sunt jucate în teatre din toate colțurile lumii.

Prețuri: 20lei pentru adulți / 10lei pentru studenți și pensionari / 7lei pentru copii și elevi din învățământul preuniversitar

#ZTMV2021


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava