Repertory

Cum vă place

Distribuție
Author după William Shakespeare și improvizațiile echipei
Director Botond Nagy
Scenography Ioana Ungureanu
Sound design Claudiu Urse
Light design Cristian Niculescu
Video design Mihai Nistor
Coregrafie George Pop

Actors Bogdan Amurăriței
Răzvan Bănuț
Horia Andrei Butnaru
Cristina Florea
Diana Lazăr
Delu Lucaci
Alexandru Marin
Cătălin Ștefan Mîndru
Clara Popadiuc
Robert „Watzzy” Watzatka
Schedule
There is no schedule for this play !

CUM VĂ PLACE, adaptare după Shakespeare și improvizațiile echipei, este cea mai recentă premieră a teatrului sucevean și va avea loc pe 16 și 17 decembrie, la ora 19:00. Spectacolul „CUM VĂ PLACE” poartă semnătura regizorului Botond Nagy, iar din echipa de creație fac parte: Ioana Ungureanu-scenografie, Claudiu Urse - compoziție muzicală și sound design, Robert Watzatka – muzician, chitară live, Cristian Niculescu-lighting design, Mihai Nistor-video design și George Pop-coregrafie.

Botond Nagy a colaborat cu teatrul sucevean și în cadrul altor două proiecte: „H.A.H. – Hiden Abuse Holdings”, ce a avut premiera în 2019 și „Întoarcerea acasă” de Matei Vișniec,  producție cu care Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a participat la Festivalul Național de Teatru 2022 și a primit recenzii foarte bune atât din partea criticilor de teatru cât și din partea publicului.

Despre spectacolul „CUM VĂ PLACE”, regizorul Botond Nagy ne prezintă viziunea sa artistică astfel: „Cu toții la un moment dat în viața noastră am călcat în păduri. Diferite păduri. Unele prietenoase, altele stranii. În unele am obosit, în altele ne-am încărcat. În unele eram urmăriți, în altele ne contopeam cu natura. În unele ne pierdeam, în altele ne regăseam. Pădurile sunt încă locuri în care viața și moartea sunt la aceeași distanță de noi. Rădăcinile peste care călcăm pot fi visul nostru neîndeplinit sau frica cea mai ascunsă. Bufnițele nu sunt ceea ce par, iar bocetul liniștii devorează conturile noastre de Tiktok. Pădurile lui Shakespeare au fost mereu locul libertății și al întunericului absolut. O dualitate incomodă plină de poezia iraționalului.

În acest spectacol vreau să explorez halucinațiile noastre legate de pădurile noastre interioare. Pădurile apartamentelor noastre când ne trezim singuri în ele. Furtuna din pădurile cluburilor și codrii neputinței noastre în momente de boală, de încercările majore ale vieții. Unde găsim atunci visarea? De care creangă a speranței ne putem prinde, când tot ce știam despre viață, nu o mai putem trăi?  Pădurile depresiei au poteci de ieșire către cascade de lumină? Prin acest spectacol încerc să cuprind o fărâmă din sentimentul de viață atât de misterios și dur, ludic și ireal ce ni-l prezintă Shakespeare în toate operele sale. Un trail run forestier prin coclaurile acestui autor.

CUM VĂ PLACE este un apropo. CUM VĂ PLACE este urletul mut al florilor din umbra propriilor păduri. Al florilor ce nu mai sunt vizitate de albine, dar care tânjesc după lumina vieții. CUM VĂ PLACE suntem noi cu noi, întinși pe pat, ascultând un acord de chitară și răsfoind în dorul nostru momente când ne-a plăcut ceva în viață.”

Regizorul Botond Nagy are 30 de ani și un CV de invidiat. După ce termină Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, își dă licența la Universitatea de Artă din Târgu-Mureș, specializarea: regie de teatru. Nu trecuse cu mult pragul a două decenii de viață atunci când a semnat primul său spectacol, la Teatrul „Figura” din Gheorgheni. În același an, avea să primească „votul” de încredere al dascălului său: Bocsárdi László, care l-a invitat să monteze la Teatrul „Tamási Áron”, din Sfântu Gheorghe, fiind încă student. De atunci, cariera lui a luat o cale ascendentă. Și asta grație inspirației și talentului său, dar și a întâlnirilor fericite de care a avut parte: cu actori și regizori, cu lumi artistice speciale.

Botond Nagy participă la numeroase proiecte și workshop-uri cu nume precum Andrew Visnevski la Teatrul Național din Atena în cadrul Union des Theatres de l’Europe, își pune semnătura regizorală pe spectacole montate la teatre de top precum: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad sau Teatrul „Tamási Áron” și Teatrul „Andrei Mureșanu” ambele din Sfântu Gheorghe. Este nominalizat la premiile UNITER (2020) pentru Cea mai bună regie cu spectacolul „Nora” de Henrik Ibsen, produs de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, apoi pentru același spectacol primește Premiul pentru cea mai bună regie acordat de Ministerul pentru Resurse Umane al Ungariei.

William Shakespeare este, fără îndoială, una dintre cele mai proeminente figuri ale literaturii mondiale și nu are cum să lipsească din repertoriul unui teatru care se respectă și care își respectă publicul. Opera marelui dramaturg a reușit să străbată granițele timpului, fiind la fel de actuală și astăzi, iar unele dintre lucrările sale sunt considerate cele mai valoroase opere scrise vreodată, așa cum este și celebra replică „Lumea-ntreagă e o scenă / Și toți oamenii-s actori” din piesa „CUM VĂ PLACE”. Lucrările lui, aproximativ 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 poeme narative, precum și alte multe poezii, au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită. O caracteristică a stilului lui Shakespeare este inventarea a mii de cuvinte, deseori combinând cuvinte de origine latină, franceză și engleză. Dintre cele mai renumite piese ale dramaturgului menționăm: „Hamlet”, „Othello”, „Richard III”, „Visul unei nopți de vară”, „Macbeth” și „Regele Lear”. Prin talentul său de a explora natura umană și de a crea personaje memorabile, operele sale rămân la fel de relevante și captivante astăzi, ca și în timpul vieții sale și sunt jucate în întreaga lume, în diverse contexte culturale, politice, economice şi religioase, fiind o dovadă a universalităţii şi actualităţii acestora.

 

CUM VĂ PLACE după William Shakespeare și improvizațiile echipei a avut premiera în datele de 16 și 17 decembrie, la ora 19:00.

 

Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre