Repertory

Căpșuni de zăpadă

Distribuție
Director Cosmin Panaite
Author Petro Ionescu
Scenography Mihai Pacurar
Light/Video Design Mihai Pacurar
Coregrafie Andreea Belu
Sound design Paul-Ovidiu Frilensăr Cosovanu

Actors Cătălin Ștefan Mîndru
Horia Andrei Butnaru
Diana Lazăr
Delu Lucaci
Cristina Florea
Schedule
There is no schedule for this play !

„Căpșuni de zăpadă” de Petro Ionescu, regia Cosmin Panaite, producție a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, reprezintă o premieră absolută fiind prima montare a textului într-un teatru. Spectacolul se joacă cu publicul pe scenă, foarte aproape de actori, fapt care va intensifica emoţiile şi senzaţiile tuturor participanţilor. Astfel, numărul de locuri este redus, iar pentru a răspunde tuturor solicitărilor de bilete, spectacolul va beneficia de două premiere, în zilele de 10 și 11 februarie, la ora 19:00.

„Căpșuni de zăpadă” este scris de Petro Ionescu în 2022, după o idee concepută împreună cu Tudor Nicorici, în cadrul atelierelor din proiectul Theater Networking Talents Ediția 2021, coordonat de regizorul Bobi Pricop la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, în colaborare cu Institutul Goethe prin proiectul regional „New Stages South-East”.

Spectacolul ne prezintă povestea a 5 foști colegi și colege de liceu care se reîntâlnesc, după aproape 20 de ani de la terminarea studiilor, la înmormântarea profesoarei lor de biologie - o prezență foarte importantă pentru numeroase generații de liceeni. Pe fondul revederii după foarte mulți ani, această înmormântare devine un prilej pentru aceștia de a reflecta asupra propriilor lor vieți, dar și un declanșator pentru personaje de a aluneca în lumea lor interioară, plină de amintiri, proiecții și de fantezii, jonglând mereu între planul realist și unul absurd, imaginar.

Cosmin Panaite, regizorul spectacolului „Căpșuni de zăpadă” ne prezintă viziunea sa astfel: „Când am citit textul lui Petro, am regăsit alinarea pe care am simţit-o când am descoperit muzica trupei The Smiths. Că nu sunt singur în toată această neliniştire. De acolo aici, Mihai a făcut ca laboratorul de biologie să devină laboratorul de teatru unde, alături de Ovidiu şi Andreea, le-am propus colegilor mei actori să jongleze cu diverse instanţe performative, în care să îşi regăsească propriile incertitudini. Suntem nişte contradicţii umblătoare sub semnul impermanenţei. Explorând teritorii pe care credeau că le cunosc. There is a light that never goes out.”

Actor şi regizor, Cosmin Panaite este absolvent al studiilor de licenţă (2005-2008) şi masterat (2008-2010) în Actorie la Facultatea de Teatru din Iaşi, precum şi a unui masterat în Regie la Universitatea de Arte din Târgu Mureş (2020-2022). Interesat de dramaturgia contemporană, Cosmin Panaite a mai regizat pe scena teatrului de la Suceava și alte spectacole: „SCLAVI” de Maria Manolescu Borșa, „TITANICUL” de Florin Lăzărescu, miniproducţia muzicală „Afurisilă #honeybunnymusic”, dar şi spectacolele-lectură „FRICA ÎN SÂN”, de Laura Ivăncioiu şi „INSULTAȚI. BELARUS(IA)” de Andrei Kureicik.

Petro Ionescu este dramaturgă și regizoare de teatru și lucrează în Cluj-Napoca. Din 2015 face parte din echipa teatrului independent Reactor de creație și experiment, unde lucrează atât ca artistă, cât și ca membră a board-ului administrativ. Petro Ionescu contribuie astfel la dezvoltarea proiectelor culturale axate pe susținerea dramaturgiei contemporane, urmărind să încurajeze cercetarea și experimentul artistic bazate pe teme relevante și actuale pentru comunitate.

Ca artistă, este interesată de contexte politice și povești personale, care implică metode colaborative de lucru, precedate de perioade de documentare. Spectacolele la care a lucrat au fost invitate la mai multe festivaluri din țară și din străinătate. Începând cu anul 2020, devine mentor și coordonatoare a rezidenței Fresh Start, fiind responsabilă de ghidarea participanților în procesul de lucru pe metode de teatru devised și elemente de performativitate.

Pe lângă Reactor de creație și experiment, a colaborat cu alte teatre sau spații culturale independente din România precum: Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, Asociația ARENA, Teatru FiX din Iași, MACAZ- Teatru Bar Coop din București, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, Centrul educațional de arte performative „CEVA” din Târgu Neamț, Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania Liviu Rebreanu.

Căpșuni de zăpadă, de Petro Ionescu

Regie artistică: Cosmin Panaite

Scenografie, concept video și light design: Mihai Pacurar

Mișcare scenică: Andreea Belu

Sound design: Paul-Ovidiu Frilensăr Cosovanu

Afiș: George Rosu

Distribuție: Mîndru Cătălin Ştefan, Butnaru Horia Andrei, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Cristina Florea

Recomandare de vârstă: 14+

 

Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre