• Home
  • News
  • Campania DAR, demarată cu spectacolul „Sclavi” și discuții pe tema abuzurilor, la TMMVS

News

Campania DAR, demarată cu spectacolul „Sclavi” și discuții pe tema abuzurilor, la TMMVS

Campania DAR, demarată cu spectacolul „Sclavi” și discuții pe tema abuzurilor, la TMMVS

https://www.monitorulsv.ro

de
 

Duminică seara, pe scena Teatrului „Matei Vișniec Suceava” au urcat atât actorii, cât și spectatorii, care au luat parte la un spectacol tulburător de actual și desprins din realitate – „Sclavi”, la finalul căruia au fost invitați la DAR. Campania DAR -  Dăruieşte Ajută Respectă, care este organizată în fiecare an în luna noiembrie de Asociația SEVA, coordonată de Angela Zarojanu, managerul TMMVS. Iar discuțiile acolo, pe scenă, de conștientizare a necesității de a lua măsuri contra abuzurilor de orice fel, fie că este vorba de bullying în școli sau de violență împotriva femeilor, s-au prelungit până târziu în noapte și mai că ar fi continuat...

Piesa de teatru „Sclavi”, regizată de Cosmin Panaite, care este și actor al TMMVS, după un text de Maria Manolescu Borșa, îi are în distribuție pe Horia Andrei Butnaru, Diana Lazăr, Costin Bucătaru, Cătălin Ştefan Mîndru și Cristina Florea.

Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt al DGASPC Suceava, a spus: „Campania DAR, demarată de Asociația SEVA, a debutat în acest an cu o piesă de teatru care ne-a fost oferită de o mână de actori foarte talentați de la Teatrul <Matei Vișniec> Suceava și care ne-a făcut să încercăm un amalgam de emoții puternice datorită unei teme sociale șocante: sclavia în acest secol și în România!
Noi, cei de la Protecția Copilului, ne întâlnim în fiecare zi cu cazuri de abuz, însă noi tratăm efectele abuzului asupra copiilor, femeilor și persoanelor vulnerabile și nu mai avem timp să tratăm cauzele. Societatea civilă poate reprezenta o formă de atitudine activă împotriva abuzurilor, iar educația este cea mai importantă formă de conștientizare a efectelor pe care le poate avea abuzul, în toate formele lui.
Ne-ați făcut să plângem alături de voi și cred cu tărie că arta este o metodă de vindecare și conștientizare mult mai puternică decât orice discurs sau prezentare fadă. Am remarcat cu multă bucurie faptul că de la înființarea Teatrului <Matei Vișniec> în Suceava, piesele de teatru sunt alese cu mare grijă pentru a oferi prilej de meditație asupra realităților vieții!
Arta, prin teatru în special, poate să vindece, poate să conștientizeze, poate să trezească în noi sentimentul empatiei și al dragostei de oameni, mai mult decât orice prelegere!
Felicitări regizorului, felicitări talentaților actori, felicitări întregii echipe a Teatrului <Matei Vișniec> pentru rolul asumat!”

De altfel, nu întâmplător campania DAR a fost demarată an de an în noiembrie. În data de 19 noiembrie este Ziua mondială de prevenire a abuzului și violenței împotriva copiilor, pe 25 noiembrie este Ziua internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii, iar pe 10 decembrie Ziua internațională a respectării Drepturilor Omului.

„SEVA salută solidaritatea tuturor ONG-urilor în lupta comună împotriva violenței, prin care spunem un hotărât STOP violenței împotriva copiilor, împotriva femeilor, violenței verbale și oricăror alte forme. Mulțumim că suntem împreună și deja ne simțim mai puternici!”, a fost mesajul transmis cu prilejul demarării campaniei DAR de către Iuliana Stoica, reprezentant al Asociația SEVA.


 

 


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre