• Home
  • Events
  • „Occident Express”, de Matei Vișniec - o nouă premieră TMMVS

Events

„Occident Express”, de Matei Vișniec - o nouă premieră TMMVS

„Occident Express”, de Matei Vișniec - o nouă premieră TMMVS

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava pregătește o nouă producție – „Occident Express”, de Matei Vișniec - care va fi montată de regizorul Alain Timár și va avea premiera pe 19 martie, la ora 19:00. Aflat la Suceava pentru cea de-a doua colaborare, prima fiind în 2018, atunci când a regizat spectacolul „Rinocerii”, de Eugène Ionesco, regizorul Alain Timár ne propune, de data aceasta, un spectacol care se va juca în limba franceză.

„Occident Express” este unul dintre cele mai montate texte ale dramaturgului Matei Vișniec, o dramă în care Orientul şi Occidentul se întrepătrund; un text care face parte din trilogia balcanică a autorului și care continuă ideea de contopire a acestor două lumi și ne vorbește despre imensitatea abisului dintre estul şi vestul Europei, abis creat ȋntre capitalismul Occidentului şi trecutul comunist al popoarelor slave, unde, din nefericire a fost aruncată și țara noastră.

Regizor și scenograf, Alain Timár, este director al Théâtre des Halles din Avignon, faimosul oraș gazdă al Festivalului Internațional de Teatru, unul dintre cele mai importante și mai vizibile evenimente contemporane dedicate artelor spectacolului din lume.

Alain Timár, regizorul spectacolului „Occident Express” ne prezintă viziunea sa artistică astfel: „Recurgînd la metafora unui tren de lux care nu mai circulă (este vorba despre celebrul Orient-Express) autorul ne vorbeşte despre fantasmele celor care, în Estul Europei, nu fac decât să se gândească la „minunile" Vestului. Ah, Occidentul şi democraţia sa împlinită! Acest Eldorado atât de râvnit! Cu tandreţe şi cu umor, Matei Vişniec ne propune o galerie de personaje care ard de dorinţa de a pleca, de a gusta din abundenţa occidentală, de a profita de societatea de consum, de a trăi în sfârşit (măcar o dată în viaţa lor) extazul libertăţii şi al reuşitei.

Piesa „Occident Express” este de asemenea o călătorie iniţiatică în sens invers, în lumea Balcanilor (atât de departe, de necunoscută şi nu prea iubită), o radiografie lucidă a capitalismului sălbatic care a înlocuit în Est utopia comunistă. Această piesă mai este, nu în ultimul rînd, şi o reflecţie privind dificila apropiere dintre cele două Europe separate de o jumătate de secol de istorie frământată.”

Occident Express, de Matei Vișniec

Regie: Alain Timár

Scenografie și light design: Sebastian Rațiu

Asistent regie : Antonia Mihăilescu

Regie tehnică : Cătălin Rodenciuc

Distribuție: Cristina Florea, Cătălin Ștefan Mîndru, Horia Butnaru

Vom reveni cu mai multe detalii în ceea ce privește premiera spectacolului „Occident Express” și vă rugăm, astfel, să urmăriți pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/teatrulmateivisniec.ro/ precum și site-ul teatrului www.teatrulmateivisniec.ro pentru a afla mai multe informații privind evenimentele noastre.

Biletele vor fi puse în vânzare la casieria teatrului și online, pe www.blt.ro. Pentru rezervări bilete aveți la dispoziție numărul de telefon: 0759.048677 sau adresa de email: bilete@teatrulmateivisniec.ro.


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre