• Acasă
  • Stiri
  • Poetul și jurnalistul Matei Vișniec a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Teatru și Artă Cinematografică (UNATC).

Stiri

Poetul și jurnalistul Matei Vișniec a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Teatru și Artă Cinematografică (UNATC).

Ieri, 30 ianuarie 2023, au avut loc festivitățile prilejuite de împlinirea a 73 de ani de existență a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale”.

În cadrul evenimentului a avut loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Matei Vișniec, dramaturg, poet și personalitate culturală recunoscută la nivel internațional.

Franța a fost “prima fereastră spre universalitate pentru creativitatea românească”, a afirmat, luni, dramaturgul, poetul și jurnalistul Matei Vișniec, la primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Teatru și Artă Cinematografică (UNATC).

Potrivit președintelui Senatului UNATC, Doru Nițescu, această distincție recompensează „o activitate constantă, care are ca vector principal raportarea la om, la umanitate, raportul dintre bine şi rău”.

„Atitudinea non-verbală, încovoiată, util-servilă, ipocrizia alienată a creierelor spălate, toxicitatea tolerată a răului, idealizarea utopică a unui bine pervers, tragismul absurd al graniţelor tranşate peste noapte, drama familiilor expulzate cu hărnicie, dictatura şi mecanismele puterii, raportul dintre comunism şi nazism – două mari ideologii toxice, care au distrus mentalul secolului XX, sunt teme recurente ale epicii şi dramaturgiei lui Matei Vişniec de dinainte şi de după exil”, a punctat Anca Bradu, directorul Departamentului ‘Regie de teatru’ şi membru al Senatului UNATC, în ‘Laudatio’.

Ea a adăugat că „instinctul jurnalistului trăitor şi căutător de adevăr în priză directă” nu l-a părăsit niciodată pe autor.

În discursul său, Matei Vişniec a adus un omagiu actorilor români, criticului de teatru George Banu, care a murit recent, dar a vorbit şi despre relaţia sa cu cele două ţări în care a creat – România şi Franţa.

„Actorii români au fost absolut extraordinari într-o perioadă dificilă, când au ştiut în acelaşi timp să facă artă, să facă rezistenţă prin cultură, să creeze un spaţiu de subversiune”, a spus dramaturgul, referindu-se la perioada comunistă. (sursa Agerpress)

Felicitări, Matéi Visniec!

foto Pagina oficială a UNATC I. L. Caragiale


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava