• Acasă
  • Stiri
  • Matei Vișniec: ”Un pol de modernitate era necesar într-o zonă ca Bucovina”

Stiri

Matei Vișniec: ”Un pol de modernitate era necesar într-o zonă ca Bucovina”

Matei Vișniec: ”Un pol de modernitate era necesar într-o zonă ca Bucovina”

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro

Interviu realizat de MARIANA CIOLAN

Între 16 și 30 mai 2019, la Suceava a avut loc a treia ediție a festivalului Zilele Teatrului Matei Vișniec. Organizat de cel mai tânăr teatru din țară, Teatrul Municipal Suceava (fondat în 2016) care poartă numele celui mai faimos dramaturg român din ziua de azi și celui mai jucat pe scenele din întreaga lume, festivalul își caută pulsul și configurația care să îl individualizeze în amplul concert al întâlnirilor teatrale și culturale din țara noastră, și, de ce nu, în vasta rețea festivalieră europeană și mondială.

Festivalul care s-a deschis cu un spectacol de mapping pe clădirea teatrului ca o copertă emblematică pentru tema lui, Teatrul și democrația, a cuprins numeroase spectacole de teatru, de poezie, de teatru-dans, teatru muzical, teatru pentru copii și tineret, prezentate pe scenă, dar și în spații neconvenționale (Uzina de apă, Cetatea de scaun a Moldovei, Biserica Nașterea Maicii Domnului), încât se poate spune că a îmbrățișat întregul oraș. Au fost prezente la Suceava trupe teatrale din București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Brașov, Galați, Oradea, Botoșani, Piatra Neamț, Turda, Odorheiu Secuiesc, Chișinău, spectacole reprezentative pentru activitatea teatrului-gazdă a festivalului care se bucură de o tot mai largă apreciere în rândul publicului și al specialiștilor, precum și câteva spectacole aduse de companii franceze din Avignon, Paris și Laval, oraș înfrățit cu Suceava.

Li s-a adăugat un amplu, bine articulat “spectacol” intelectual menit și a apropia mai mult publicul de teatru, de fenomenul cultural, în general, dar și a-l sensibiliza la o problematică stringent contemporană care își are adesea expresia și pe scenele din întreaga lume. Dezbateri, mese rotunde pe tema festivalului, dar nu numai pe această temă, animate lansări și prezentări de cărți, o expozitie de pictură pe sticlă s-au constituit drept o coordonată importantă a ediției din acest an a festivalului sucevean, complementară maratonului de spectacole. Ea s-a împlinit zilnic în modernul spațiu expozițional aflat la etajul superior al Teatrului Matei Vișniec, fereastră la propriu și simbolică spre oraș, în marile licee cu o bogată tradiție culturală și în Cetatea de scaun a Moldovei (acest din urmă moment a fost transmis de televiziunea locală în direct și preluat de TVR Iași).

Chiar în zilele festivalului, scriitorul Matei Vișniec ne-a vorbit despre acest concept cultural intitulat Zilele Teatrului Matei Vișniec, față de care este solidar.


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava