• Acasă
  • Stiri
  • Matei Vișniec – Omul care iese din Cer©

Stiri

Matei Vișniec – Omul care iese din Cer©

Matei Vișniec – Omul care iese din Cer©

http://www.romaniadenota10.ro

În Biblioteca de Bucurii descoperim un cerc magic din interiorul căruia omul de litere Matei Vișniec își face auzite gândurile.

Poet, prozator, membru fondator al Cenaclului de luni, jurnalist la Radio France Internationale, Matei Vișniec intră în cultura franceză prin poezie, cu volumul Le sage à l’heure du thé (Înțeleptul la ora ceaiului)  care este distins cu premiul Cea mai bună carte de poezie din 1984.

A plecat în Franța în 1987 unde, iniţial, a fost exilat politic. La 31 de ani, când ajunge la Paris, Matei Vișniec lasă culturii române o operă deja semnificativă: un roman, foarte multe piese și câteva volume de poezie.

Este foarte dificil pentru un scriitor, care alege să emigreze, să devină cunoscut în cultura de adopție. În Franța cunoaștem exemplele lui Eugen Ionescu, Emil Cioran, personalități care s-au impus în altă epocă și în circumstanțe istorice diferite. Matei Vișniec a reușit să penduleze între cele două culturi – română și franceză fiind comparat cu ”un fluture cu două aripi”. Referitor la această dublă apartenență culturală, Matei Vișniec declară: ”Sunt omul care trăiește între două culturi, între două sensibilități, care are rădăcinile în România și aripile în Franța.”

Scrierile lui Matei Vișniec sunt publicate în peste 40 de ţări și devine un reper pentru viața culturală din România și din Franța.

Matei Visniec_8

Matei Visniec_6

Matei Visniec_5

Matei Visniec_4

Matei Visniec_2

În acest dialog al emisiunii Biblioteca de Bucurii se vor regăsi atât tineri aflați la început de drum, cu premisele unui start bun, cât și cei pentru care drumul așezat are încă multe provocări.

Cercul, ca metaforă, este o temă abordată cu  multă creativitate și profunzime de Matei Vișniec:

“Acest Cerc face parte dintr-o culegere intitulată Teatru descompus sau Omul ladă de gunoi, dar o poveste din această suită se numește Omul din cerc. Noi toți suntem acum într-un cerc. De fapt, deseori suntem încercuiți. Am fost încercuiți și pe vremea comunismului, suntem încercuiți uneori din motive de tradiție, de familie, de obsesii personale… Omul mereu încearcă să iasă din cercurile care îl încercuiesc. Există multe cercuri concentrice, în jurul nostru, de când ne naștem, uneori și familia poate fi un cerc, uneori Statul este un cerc, uneori ideologia este un cerc, mondializarea poate să fie un cerc… Întotdeauna există o sursă de opresiune sau de oprimare; și atunci, această tendință de a ne elibera am captat-o printr-o poveste, printr-o alegorie, o fabulă filozofică – Omul din Cerc.”

Matei Visniec_9

Matei Visniec_7

Matei Visniec_3

Matei Vișniec subliniază nevoia de cultură, chiar și în această perioadă cu restricții impuse de pandemie. Spațiul virtual al Internetului devine o soluție agreată inclusiv de cei care preferau participarea directă la evenimente. Într-o asemenea perspectivă se înscrie și Festivalul Internațional Matei Vișniec pentru care primim o invitație specială, semnată radiofonic de autor.

Între 21 și 27 martie 2021, suntem așteptați, așadar, la Festivalul internațional Matei Vișniec organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, Radio România fiind unul dintre partenerii media.

Autor: Camelia Teodosiu


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava