Stiri

Avem teatru şi se vede

Avem teatru şi se vede

https://www.crainou.ro/2018/06/22/avem-teatru-si-se-vede/

22 IUNIE 2018

DE ,

La Suceava povestea teatrului a reînceput recent, o dată cu eforturile dramaturgului Matei Vişniec care, aducând trupe şi spectacole de valoare (din Franţa, SUA, România), a pus bazele unui festival de teatru şi a atras publicul în această mare aventură. A creat o nevoie de teatru, de cultură, a trezit în conştiinţa comunităţii iubirea de teatru. Avem teatru la Suceava de doi ani de zile şi chiar dacă nu i s-a dat şi încă nu i se dau multe şanse de supravieţuire, teatrul sucevean este plin de viaţă, de energie şi contaminează şi oraşul. Suceava este pe harta culturală a României.

Se încheie o a doua stagiune a teatrului la Suceava. Şase premiere şi 24 de spectacole în festivalul de teatru au conturat viaţa culturală şi au demonstrat (dacă mai era nevoie) importanţa unei astfel de instituţii. Un spaţiu plin de promisiuni şi vise care au prins contur, teatrul şi-a creat deja un public stabil, un public care-l iubeşte, dar care are şi aşteptări. Peste 8000 de spectatori au fost alături de festivalul Zilele Teatrului Matei Vişniec şi spectacolele s-au jucat cu sălile arhipline. Mulţi spectatori au rămas mult timp afară, când nu s-a mai permis accesul în sală, cu speranţa că dintre cei care au intrat vor ieşi măcar câţiva pentru a le putea lua locul. Cei mai mulţi s-au obişnuit să vină cu mult timp înainte de începerea spectacolului pentru a fi siguri că vor avea şansa să intre. A fost emoţionant freamătul dinainte de spectacol, însufleţirea şi pasiunea cu care spectatorii rămâneau încă în preajma teatrului după, neîndurându-se parcă să se desprindă. Este o demonstraţie de iubire, dar şi o demonstraţie de încredere în valoarea actului artistic propus.

Avem teatru şi ne bucurăm de el. Nu doar noi, ci şi spectatorii din oraşele în care teatrul nostru a fost invitat. Teatrul Municipal Matei Vişniec va pleca să reprezinte Suceava la festivaluri din ţară (Bucureşti, Craiova, Turda, Iaşi, Galaţi, Bacău, Odorheiul Secuiesc, Oradea, Sfântu Gheorghe), dar va păşi şi în afara graniţelor onorând invitaţiile primite de la Chişinău, Paris, Laval şi La Chapelle-Anthenaise.

Avem actori tineri şi talentaţi, avem un teatru la început de drum, cu un repertoriu foarte variat şi ofertant. Avem cu ce să ne lăudăm. Avem o carte de vizită greu de ignorat. Avem teatru şi se vede.


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava