Evenimente

FIZTMV 2023 - ZIUA A VI-A

Dacă e luna mai, atunci e festival de teatru la Suceava, iar sărbătoarea teatrului sucevean este sărbătoarea comunității.

În programul zilei de 22 mai ați putut participa la:

Ora 11:00 – TMMVS – Spațiul expozițional- CEL CARE TRECE (oameni, fapte, întâmplări teatrale) - Lansare de carte Doina Papp

Ora 12:00 – Sinagoga Gah –Memoria locurilor, memoria cuvintelor -Spectacol lectură cu Matei Vișniec și Alain Timár (Franța)

Lecturează: Alain Timár, Matei Vișniec și actorii Răzvan Bănuț și Clara Popadiuc
Chitară: Marius Alexandru Aluncărițe

Ora 14:00 - TMMVS – Spațiul expozițional- Atelier de teatru pentru copii și adolescenți,Workshop-uri gratuite de teatru DreamBoutique, pentru copii și adolescenți

 Ora 15:00 - Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă” – Casa Pompelor.Revoluție. Instalație audio – vizuală, Mihai Nistor. Intrare liberă

Absolvent al Universității de Arte „George Enescu” Iași, Mihai Nistor deține o diplomă de licență și master în Fotografie, Video și Procesarea computerizată a imaginii. Preocupat de fotografie și video art, artistul a participat cu expozițiile personale și de grup la renumite festivaluri în țară și străinătate cum ar fi: Art Factory 4 – Uzinele Faur, București 2018 sau Spaces in Between, Air Pécsbagota, Pécsbagota – Ungaria 2016 sau The Bittersweet Legacy of Communism, QuartAir Collective, Haga, Olanda 2015. Mihai Nistor a realizat video designul pentru spectacolele: „Impostorul”, regia Mădălin Hîncu, „MÜNCHAUSEN” regia Ovidiu Caița, spectacol cu care Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a participat la Festivalul Național de Teatru în 2022 și „Țestoasa lui Darwin”, regia Radu Ghilaș, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Mihai este și directorul de imagine al filmului de lungmetraj „Principiul incertitudinii”, regia Sebastian Bădărău, iar cu fiecare proiect nou realizat își atinge scopul și promite performanță în domeniul pe care și l-a ales.

Plecând de la textul „Revoluție” scris de cunoscutul dramaturg Matei Vișniec, tânărul artist Mihai Nistor de propune o analiză a absurdului revoluțiilor și a modului în care masele pică într-o capcană întinsă de liderii carismatici, totul sub forma unei instalații audiovizuale într-un spațiu neconvențional: o clădire care a fost martor pasiv al schimbărilor majore din societate.

Evenimentul beneficiază de intrare liberă în limita locurilor disponibile. Expoziția se poate vizita zilnic, pe perioada festivalului, în intervalul orar 11:00-15:00, începând cu data de 22 mai 2023.

Ora 16:00 - Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă”.

Despre sexul femeii - câmp de luptă în războiul din Bosnia, de Matei Vișniec
Asociația Antiteatru Brașov

Echipa de producție:
Regia: Lorena Zăbrăuțanu
Scenografia: Clara Manea
Light design: Vlad Popescu
Sound design: George Pandrea

Distribuția: Dorra – Mihaela Alexandru, Kate – Lorena Zăbrăuțanu

Piesa de teatru „Despre sexul femeii - câmp de luptă în războiul din Bosnia” scrisă de Matei Vișniec subliniază instrumentalizarea corpului femeii de către regimurile politice autoritare, pentru atingerea propriilor scopuri de consolidare a puterii. Dorra (victimă a violului) și Kate (psihologul ei) pornesc împreună pe drumul vindecării de traume pentru a nu lăsa ura să le distrugă existența. O temă incomodă, dar necesară pentru aducerea în discuție a efectelor pe care războiul le lasă asupra oamenilor, mai ales asupra celor aflați în prima linie a vulnerabilității.

Ora 20:30 - TMMVS – Sala de spectacole. TOATĂ LINIȘTEA DIN LUME, de Mihaela Michailov, Radu Apostol
Centrul Educațional Replika

Echipa de producție:
Regia & lighting design: Radu Apostol
Scenografia: Gabi Albu
Muzica&spațiul sonor: Alex Bălă
Video: Elena Găgeanu
Afiș: Agata Tabacu

Distribuţia:
Katia Pascariu

12 ore din viața unei mame singure, cu doi copii de 14 și 16 ani. 12 ore ca un roller coaster emoțional între ”tipic” și ”atipic”. 12 ore petrecute între două lumi paralele. „Toată liniștea din lume” e un spectacol despre Mamă.
Pentru toate clipele în care ai simțit că ești cumplit de singură.
Pentru toți anii în care ai tânjit s-auzi „mama”. Pentru toate nopțile care ai sperat să se sfârșească în altfel de dimineți.

„Spectacolul regizat de Radu Apostol (care şi semnează textul piesei, împreună cu Mihaela Michailov, ambii fiind cunoscuţi pentru interesul manifestat pentru problemele sociale şi educative, în fapt ethosul extraordinarului proiect-teatru care e Centrul Replika) pune în valoare preţ de aproape două ore talentul actoricesc colosal al Katiei Pascariu care, într un spaţiu foarte restrâns, la distanţă de o respiraţie de public, reconstituie 12 ore din viaţa unei mame puse într-o situaţie-limită.” (Andrei Vornicu,Adevărul.ro)

  Biletele sunt puse în vânzare la casieria teatrului, online, pe www.blt.ro.

Abonamentele sunt disponibile la vânzare doar la casieria teatrului.

Urmăriți pagina de Facebook sau site-ul teatrului pentru a afla detalii despre spectacole şi alte evenimente.

Festivalul continuă!


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava