Evenimente

FIZTMV 15 mai - Spectacole

18:00 Casa de Cultură a Sindicatelor - Fără pijamale, după M. Green și E. Feilbert, regia Alexandru Grecu, Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” Chișinău, Republica Moldova
Un spectacol de SANDU GRECU

Distribuție:
Yvonne - Lilia Cazacu, Babette - Alexandrina Grecu, Georges - Ion Grosu,
Leonard - Arcadie Răcilă/Gheorghe Gușan, Jaques - Alexandru Crîlov,
Inspectorul Legrande - Viorel Cornescu, Claudine - Nadejda Crîlova

Spumoasa și savuroasa comedie „Fără pijamale” după Mawby Green și Ed Feilbert are la bază farsa franțuzească „Moumou", scrisă în 1944 de Jean de Letraz. Piesa, care s-a jucat ani în șir pe Broadway și la Hollywood cu casa închisă, având parte de un succes fulminant, ajunge acum și pe scena Teatrului Național SATIRICUS. „Fără pijamale" aduce cu sine și o serie de intrigi, farse pline de umor, infidelități, decepții, promisiuni ce nu pot fi ținute, răsturnări de situație și schimburi de identități, care vă vor ține cu sufletul la gură și vă vor provoca râsul.
Un afacerist curtenitor își face planuri să plece într-o călătorie de afaceri, dar fără să-i dea de știre, soția sa îi invită pe prietenii soțului ei să petreacă weekendul în casa lor. Dar ce se întâmplă când, de fapt, prietenii nu există și trebuie inventați? Și când mai apare și un vechi prieten din liceu al soțului, care este copleșit de amploarea situației, un valet de conjunctură pus mereu pe harță, o cameristă cu visuri de mărire și un inspector de poliție care caută să avanseze? Se nasc niște personaje hilare și încurcături spectaculoase, totul adunat într-un spectacol cu ritm.


20.00 TMMVS Sala de spectacole - Falsa servitoare, de Pierre de Marivaux, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Distribuţia:
Contesa - Corina Borș, Lelio - Ciprian Chiricheș, Cavalerul - Blanca Doba, Travelin - Emilian Oprea,
Arlequin – Adrian Ștefan / Adelin Ilie, Frontin – Adelin Ilie / Adrian Ștefan

Falsa servitoare sau Vicleanul pedepsit (La Fausse Suivante ou le Fourbe puni) este scrisă de Marivaux în 1724 și este de o realitate arzătoare. Dragostea este doar un pretext în piesa lui Marivaux, iar toată acţiunea se învârte în jurul răzbunării. Cea a unei femei care vrea să le dea o lecţie celui care o înșeală dar și tuturor femeilor care se lasă înșelate, într-un joc tulbure al disimulării condiţiei sociale, al confruntării ideilor și al orgoliilor. Banii, puterea și războiul sexelor sunt subiecte de o tulburătoare modernitate și actualitate psihologică, iar personajele secolului 18 devin contemporanii noștri.
Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux (n. 4 februarie 1688, Paris, Regatul Franței – d. 12 februarie 1763, Paris, Regatul Franței) a fost un dramaturg, prozator și publicist francez, cel mai important autor francez de comedii din secolul al XVIII-lea, reprezentant al iluminismului timpuriu. Comediile sale reprezintă analize minuțioase ale sentimentului iubirii și desfășoară o artă rafinată a nuanțelor. Dialogul este spiritual, adesea prețios, cunoscut ca „marivaudage”.
O comedie frumos schiţată, cu aspecte dramatice, cu stări conflictuale emoţionante, excelent construite, care ne dezvăluie treptat caligrafia regizorală semnată de Alexandru Mâzgăreanu (a montat la Brăila Tartuffe, 2018), modernitatea semnului teatral al scenografiei ce poartă semnătura Andreei Săndulescu, cursivitatea și jocul propus de regie actorilor devin codurile de bază pe care publicul le are la îndemână. Publicul devine prin implicare emoțională și activă un permanent partener al actorilor, povestea te prinde și te responsabilizează, nu te lasă deloc indiferent!

La Gala Premiilor UNITER 2024, autorul Emilian Oprea este nominalizat cu rolul din acest spectacol la secțiunea „cel mai bun rol secundar”.


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava