Evénements

FIZTMV 2023 - ZIUA A VIII-A

Ziua a VIII -a a festivalului nostru de teatru debuteaza la  ora: 10:00 cu Război și teatru. Pot artiștii menține pacea? - conferință cu Oltița Cîntec, critic de teatru și lansarea cărții Sub vremuri. Teatru și conflict/Sign of the Times. Theatre and Conflict, volum coordonat de Oltița Cîntec, carte publicată de Ed. Junimea Iași, 2022

Evenimentul a avut loc în spațiul expozițional al TMMVS, care a devenit neîncăpător.
„Cum se poziționează teatrul în raport cu războiul? În acesta recent, care e atât de aproape de noi, continuarea activității devine un semn al normalității, strădania de a arăta că viața își poate urma cursul. E chiar o ambiție a artiștilor de-a demonstra asta. La finele lui august, Teatrul de Artă Dramatică din Mykolaiv Ucraina, a inaugurat o sală de spectacole în subsolul propriului edificiu, bombardat de agresori, unde susține spectacole. E forma lor de a afirma că arta scenică, așa fragilă cum e ea prin definiție, își găsește resurse de a asigura supraviețuirea. Teatrul ca așezământ a devenit și el ″câmp de bătălie″, ficțiunea găzduită transformându-se în realitate sumbră.

În 2002, excesele puterii lui Putin au avut drept efect un incident care a însemnat luarea ca ostatici a 850 de spectatori de la Teatrul Dubrovka din Moscova, de un grup de ceceni împachetați în explozibil. Incidentul a fost ″soluționat″ prin forță, trupele speciale ruse dispersând gaze paralizante care nu au distins între teroriști și oamenii aflați acolo pentru a viziona un spectacol. ″Rezolvarea″ a făcut aproximativ 170 de victime. Una e să scrii despre război și să-l joci în scenă, și cu totul altceva să fii parte a lui.” - Oltița Cîntec
Oltița Cîntec este critic de teatru, doctor în Teatrologie, conf.univ.dr. la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, director artistic al Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) și al Teatrului Luceafărul din Iași, președintă a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru România (AICT.RO). În cadrul conferinței susținută de Oltița Cîntec va avea loc și lansarea volumului Sub vremuri. Teatru și conflict.Sign of the Times. Theater and Conflict volum coordonat de domnia sa, apărut la editura Junimea, Iași, 2022.

La Biserica Nașterea Maicii Domnului, Constantin Chiriaca putut fi văzut într-un recital extraordinar de poezie religioasă - Metanie Ție, Părinte!
 

Recitalul susţinut de Constantin Chiriac are la bază texte scrise de Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ştefan Augustin Doinaş, William Shakespeare, R. M. Rilke şi aduce în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu creatorul. Intitulat „Metanie ţie, Părinte!", acest recital este un spectacol despre viaţă și moarte, destin și credinţă şi, mai ales, despre iubire.
Personalitate marcantă a domeniului teatral românesc, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu și director al Bursei de Spectacole de la Sibiu. A jucat un rol decisiv în obținerea titlului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 și în reușita incontestabilă a proiectului.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți cum ar fi Iulian Vișa, Andriy Zholdak, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete și Kushida Kazuyoshi și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără Moromeții (regia Stere Gulea), Croaziera (regia Mircea Daneliuc) și Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete).

Munca sa a fost recunoscută prin nenumărate premii și distincții, printre care Premiul Fundației Japonia și al Ministerului de Afaceri Externe din Japonia (2015), Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (2000) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, din partea Marelui Duce de Luxemburg (2017). În 2019 a fost decorat de Guvernul Japonez cu „Ordinul Soarelui Răsare cu Raze Aurii” iar în 2021 a fost distins cu Premiul UNITER pentru Scena Digitală.

În parcul central, sucevenii au putut să se bucure de Promenada de primăvară cu Fanfara Bucovina Art.

Din anul 2004, la inițiativa Prof. Ghiocel Cioltan și cu sprijinul Primăriei Municipiului Suceava , ia ființă „FANFARA BUCOVINA ART” ce activează anual în spectacole de promenadă în parcurile orașului Suceava, cât și la ceremonii militare și religioase organizate de Centrul Militar Județean în parteneriat cu Primaria Suceava, cu prezența oficialităților orașului și al județului. Muzica de fanfară reprezintă un gen muzical, cântat de o formație alcătuită din diverse instrumente de suflat și percuție. Din punct de vedere istoric, fanfarele au fost prezente la ceremonii de încoronare unde muzica trebuia să fie introductivă, suficient de tare pentru a îndrepta atenția audienței către evenimentul central și de a conferi un sentiment de importanță momentului.

Muzica fanfarelor moderne o regăsim astăzi ca muzica de promenadă, la începutul programelor de televiziune și radio prin intonarea imnului național și este admirată la parade militare sau la diverse evenimente oficial. Publicul larg rezonează cu melosul muzicii de fanfară, este apreciat și îndrăgit, iar anual la nivelul județului nostru se organizează un festival concurs al fanfarelelor țărănești, participând și concurenți din județele învecinate. În cele din urmă, fanfara continuă să fie unul dintre cele mai vechi genuri muzicale din lume, iar utilitatea sa atât de practică și de o importanță semnificativă de tipul celor enumerate mai sus indică faptul că istoria fanfarei se scrie și în prezent și va dăinui și de acum încolo.

La Templul Mare Evreiesc Rădăuți a avut loc spectacolul lectură cu Matei Vișniec și Alain Timár (Franța) - Memoria locurilor, memoria cuvintelor.

Au lecturat: Alain Timár, Matei Vișniec și actorii Răzvan Bănuț și Diana Lazăr.
Personalitate proeminentă a vieții teatrale franceze, Alain Timár, este director al Théâtre des Halles din Avignon, faimosul oraș gazdă al Festivalului Internațional de Teatru, unul dintre cele mai importante și mai vizibile evenimente contemporane dedicate artelor spectacolului din lume. Regizor, scenograf și artist vizual, Alain Timár este recunoscut pentru spectacolele sale impresionante, pentru interesul și receptivitatea sa către alte culturi, dar și pentru modalitatea prin care reușește să facă cunoscute publicului scrierile dramatice ale unor autori importanți. Deținător a multiple premii și distincții onorifice, Alain Timár a montat, de-a lungul carierei sale, peste 60 de spectacole în Franța, Ungaria, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, China, Spania, Italia precum și România, având expoziții în galerii de renume din Franța (Avignon, Paris) și Belgia.
Matei Vișniec este unul dintre cei mai jucaţi autori dramatici, nu doar la Festivalul de Teatru de la Avignon, ci în întreaga lume. Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată „La noapte va ninge”.

Matei Vişniec este autorul a şapte volume de poezie, șapte romane dintre care menționăm: „Sindromul de panică în orașul luminilor”, „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” și „Un secol de ceață”; o carte de nuvele şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa unde a lucrat ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în peste 30 de ţări.

La ora 18:00 - Sala Auditorium „Joseph Schmidt” – Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava - Breaking our souls,
un spectacol de Radu Ghilaș, Sumy National Theater of Drama and Musical Comedy named by M. Shchepkin, Ucraina

Distribuţia:
He - Kulik Yuri
She - Kulik Svetlana
Soldier - Pysarev Vladyslav
Vira - Lyuta Lina
Nadya – Onopryko Olena

Un soldat, un străin care luptă pentru cei care plătesc mai mult. Corpul lui este acoperit de tatuaje, întreaga sa viață este transformată în câteva numere, date importante, nume deososebite, simbolul specific al unei cruci, o lacrimă și nelipsiții șerpi.
O tânără fată care jefuiește cadavrele soldaților morți pentru a supraviețui. Întâlnirea lor, care, inițial a pornit într-un mod agresiv, se dezvoltă treptat într-o poveste ce implică emoții și sentimente puternice.
Eroi cu armele în mână luptă pentru viața lor, însă s-au obișnuit cu războiul atât de mult, încât totul a devenit o situație normală și familiară.

La ora 20:00 - festivalul a avut două evenimente de marcă:

În sala de spectacole a teatrului - Occident Express, de Matei Vișniec, regia Alain Timár
„Occident Express” este unul dintre cele mai montate texte ale dramaturgului Matei Vișniec, o dramă în care Orientul şi Occidentul se întrepătrund; un text care face parte din trilogia balcanică a autorului și care continuă ideea de contopire a acestor două lumi și ne vorbește despre imensitatea abisului dintre estul şi vestul Europei, abis creat ȋntre capitalismul Occidentului şi trecutul comunist al popoarelor slave, unde, din nefericire a fost aruncată și țara noastră.

Iar în Sala de festivități a Colegiului de artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, MOVIE MUSIC JAZZ PROJECT,
concert piano jazz – DINO MASSA.

Dino Massa, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pianiști din Europa, este compozitor activ și profesor de pian jazz la Conservatorul din Napoli.

Celebrul muzician a concertat atât în Italia, în locații celebre cum ar fi: Orsara Jazz, Antiphonae Jazz, Jazzità Rome, Muntagn in Jazz, în SUA la American Jazz Museum Kansas City, cât și în toată Europa: în Spania la Jimmy Glass Jazz Festival Valencia, în Polonia la Summer Jazz Festival Cracovia, în Republica Cehă la Praga Jazz Festival, în România la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Casa de Cultură din Rădăuți, în Portugalia la clubul de jazz Cascais live, la Radio Antena2 și apoi în diverse cluburi de jazz din Franța, Marea Britanie, Germania, Belgia, Grecia, Lituania, Muntenegru, Croația și Bosnia.
Concertul MOVIE MUSIC JAZZ PROJECT pe care îl va susține Dino Massa pe scena teatrului sucevean, ne prezintă unele dintre cele mai frumoase compoziții scrise pentru filme renumite, cum ar fi: Harry Potter, Legenda anului 1900, Stăpânul inelelor, Nuovo Cinema Paradiso, Once Upon a Time in America, Limelight, Forrest Gump și Micul dejun la Tiffany, a căror muzică extraordinară a făcut obiectul unei mari lucrări de rescriere și aranjare a creației pianistului.
Pianistul Dino Massa a realizat zece discuri în calitate de lider, ultimele două CD-uri ale sale sunt: „Echoes of Europe”, lansat de labelul american ARC, înregistrat în SUA și cântat de unii dintre cei mai buni cântăreți de jazz din zona Kansas City și „Suite pour le piano for jazz quartet”, lansat de casa de discuri norvegiană Losen Records.
În 2021, Dino Massa a lansat pentru edițiile NullaDie, primul său roman, thrilerul „L'Orchestra jazz si tinge di giallo”. Îndrăgitul pianist a colaborat cu numeroși muzicieni de jazz, precum: John Abercrombie, Marcus Hampton, Stan Kessler, Chris Burnett, Clarence Smith, Sigurdur Flosason, Tomasz Grzegorski, Kyron Bourke, Lukas Zjta, Shule Jovovic, Bruno Tommaso, Maurizio Giammarco și mulți alții.

 

 

 

 


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre