Evénements

FIZTMV 2023 - ZIUA A IX-A

Ziua a IX-a a Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023 a început cu un eveniment de suflet - lansarea cărții Amintiri despre Carmen, poeta care alungă norii …Volum coordonat de Matei Vișniec și Elena Brândușa Steiciuc.

Crearea teatrului municipal din Suceava va rămîne pentru totdeauna legată de numele poetei Carmen Veronica Steiciuc, primul manager al acestei instituţii şi sufletul ei în primii ani ai structurării sale. Epidemia de coronavirus i-a frînt aripile lui Carmen, dar nimeni nu a uitat cîtă pasiune, cît talent şi cîtă energie a pus ea în construirea acestei remarcabile arhitecturi culturale care este teatrul profesionist sucevean.

Editura Muzeul Literaturii Române București publică un florilegiu de amintiri legate de Carmen Veronica Steiciuc, iar prin prezentarea acestei cărţi în cadrul Festivalului nostru vrem să-i spunem (şi să ne spunem) că nu am uitat-o. Cartea-omagiu dedicată Carmencitei conţine 33 de semnături, dar ele ar putea fi, evident, mult mai multe. Pentru că sunt numeroşi cei care au cunoscut-o, care au lucrat cu ea, care s-au hrănit cu energia ei pozitivă şi solară, uneori debordantă. Celor care vor să-şi amintească de Carmen, să-i savureze din nou poemele şi să-i evoce făptura luminoasă îi invităm la teatru, şi îi invităm să sprijine ceea ce ea a început să construiască cu o enormă încredere în oameni şi în cultură.

Volumul este proaspăt apărut la editura Muzeul Literaturii Române București.

Un alt eveniment Eveniment găzduit de festivalul nostru a fost Cuvinte întrupate. Imagine și formă în universul teatral al lui Matei Vișniec, lansarea albumului de fotografie, Luana Popa şi Dinel Dumitru Teodorescu -
Asociația Un Concept Luna Suceava

Albumul „Cuvinte întrupate” este o colecţie de fotografii având ca subiect spectacole montate după texte ale dramaturgului Matei Vişniec. Este o mică arhivă subiectivă de imagini sugestive şi emoţionante care marchează un moment în timp în universul spectacologic întrupat din cuvintele scrise de Matei Vişniec.
Fotografii sunt realizate de Dinel Dumitru Teodorescu şi Luana Popa, extrase din texte de Matei Vişniec.
Albumul face parte din proiectul „Memoria afectivă” al Asociaţiei Un Concept Luna

Fotografia este un mod de a descoperi, de a cerceta, de a căuta detaliile cele mai importante. Fotografiile spun o frântură din povestea scrisă de autor, trecută prin filtrul regizorului şi al actorilor şi surprinsă de camera de fotografiat. Albumul propune o serie de fragmente, ipostaze, gesturi care readuc în memoria spectatorului sentimentele trăite în sala de spectacol sau îl invită pe privitor să (re)descopere lumea teatrului şi a poveştilor ce se înfiripă pe scenă o dată cu ridicarea cortinei. Fotografia este şi un mod de a cunoaşte artistul din spatele camerei de fotografiat şi de a vedea lumea prin ochii lui.

„Crearea teatrului municipal din Suceava este unul din cele mai «spectaculoase» proiecte culturale ale României din ultimii zece ani. El reprezintă un pol de modernitate într-o regiune, Bucovina, cunoscută mai mult pentru tezaurizarea tradiţiilor şi a istoriei. Luana Popa şi Dumitru Dinel Teodorescu au captat în acest album momente din ceea ce aş putea numi naşterea şi consolidarea acestui proiect, secvenţe ale unui vis trăit şi materializat în comun de mulţi oameni pasionaţi. Unul dintre fondatorii proiectului, poeta Carmen Veronica Steiciuc, victimă a epidemiei de coronavirus, nu mai este printre noi, şi în mod special doresc să-i evoc numele. Cu ea am pornit la drum iniţial, în 2013, prin crearea unui festival de teatru itinerant, şi ea a fost sufletul organizatoric al tuturor energiilor asociate pentru crearea, ulterior în 2015, a unui teatru municipal la Suceava.

Cei care vor răsfoi acest album vor putea să-şi creeze o imagine (ba chiar mai multe) despre forţa de iradiere culturală a acestei instituţii, despre rolul pe care începe să-l aibă ca loc de pelerinaj cultural regional, naţional, ba chiar şi internaţional.

Luana Popa şi Dumitru Dinel Teodorescu au însoţit materializarea acestui vis de la bun început, cu fidelitate şi încredere, şi ţin să le mulţumesc din tot sufletul pentru energia oferită de ei şi pentru generozitatea lor. S-au deplasat pe drumurile judeţului Suceava peste tot pe unde urmau să joace companiile invitate sau actorii trupei sucevene, au stat «la pîndă» cu aparatele lor de fotografiat ca să capteze momente de intensitate artistică, secvenţe insolite, un imens evantai de atitudini şi emoţii… A fi fotograf de teatru (sau de scenă) este o meserie specială, ea presupune răbdare, tenacitate, reactivitate. A fotografia un spectacol în plină desfăşurare înseamnă a-i simţi pulsul şi magia, a-i capta momentele nodale. Fotograful de teatru se află într-un fel de dans în doi cu efemerul, şi deseori doar datorită instinctului artistic al captatorului de imagine ne rămîn în arhivă momente antologice din ceea ce a fost o reprezentaţie, o emoţie colectivă, o călătorie în timp…

(...)Teatrul este prin excelenţă o aventură culturală colectivă, şi orice spectacol este portretul artei de a lucra împreună şi de a avea încredere unii în alţii. Şi din acest motiv teatrul, prin modul său natural de funcţionare, reprezintă un mesaj moral într-o lume fragilă, confruntată cu multe crize şi ameninţări, ba chiar şi cu haosul.” Matei Vişniec.

La ora 17:00 a fost tot un eveniment dedicat fotografiei, Suceava de poveste,  de data asta prezentarea albumului de fotografii Dimitrie Balint.

Cetățean de Onoare al Sucevei, artistul fotograf Dimitrie Balint este apreciat ca fiind cel mai reprezentativ veteran al artei fotografice sucevene și „cronicarul în imagini al urbei”, fiind în anii ’70 unul dintre puținii fotografi români care au participat la cursuri de specializare pentru foto color în Germania de Est.

Dimitrie Balint a participat la concursuri naționale și internaționale de artă fotografică, iar lucrările sale au fost expuse în Budapesta, Praga, Varșovia și Berlin, iar la concursurile de artă fotografică din Ungaria și Germania a obținut premiul I. În cei aproape 80 de ani de activitate a realizat zeci de mii de fotografii, cadre foto luate din același loc la interval de zeci de ani, realizând o paralelă între Suceava veche și cea de azi.

Expozițiile de artă fotografică organizate de artistul fotograf Dimitrie Balint sunt foarte apreciate de publicul sucevean, exponatele reprezentând „o zestre” inestimabilă pentru generațiile următoare. În ultima perioadă a organizat expozițiile „Oameni și locuri din Bucovina – O lume care încă mai există” la Complexul Muzeal Bucovina, „Suceava – în trecut și acum”- la Palatul Administrativ din Suceava în noiembrie 2017 sau „Suceava: atunci și acum”- organizată la sediul Asociației Institutul Bucovina în iulie 2021. De-a lungul anilor el a făcut numeroase campanii pe teren împreună cu diverși muzeografi, pentru a culege din satele Bucovinei, imagini care au constituit apoi exponate pentru muzeele etnografice din județ. Dimitrie Balint a fotografiat de-a lungul anilor orașele județului, îndeosebi municipiul Suceava, căruia i-a imortalizat, astfel, etapele evoluției sale urbane.

La ora 18:00, în sala de spectacole, a avut spectacolul Uriașul egoist, după Oscar Wilde, regia Radu Nica al
Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași.

„Oscar Wilde a creat această poveste pentru cei doi fii ai săi – Cyril și Vyvyan, ea fiind una dintre cele mai cunoscute scrieri ale genului din literatura universală și o operă clasică a literaturii de limbă engleză pentru copii și adolescenți.

Ziua s-a incheiat cu o prodcție a teatrului sucevean, Pisici, un spectacol concert conceput de Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș. Un fel de alternativă parodică la Cats, o joacă muzicală în care câteva pisici își deapănă poveștile.

Festivalul continuă, țineți aproape!

Credit foto: Amedeia Vițega, Gabriel Marian și Luana Popa

 

 


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre