News

Mai aproape de cer

Ansamblul „In memoriam” - Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a fost gazda unui eveniment insolit pentru spaţiul sucevean, în după-amiaza zilei de 21 mai 2019, când renumitul actor Constantin Chiriac a dăruit sucevenilor, în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vişniec, un adevărat moment de înălţare spirituală prin recitalul religios Metanie Ţie. Părinte!

O privire spre acasă.  Aşa aş defini acest recital sublim, care este de fapt o mărturisire plină de pietate şi emoţie, ce traversează frontierele timpului şi ale spaţiului, deschide fereastra către divinitate şi permite spectatorului, pentru aproximativ o jumătate de oră, să simtă lumina şi iubirea dată de sentimentul că este mai aproape de cer, mai aproape de starea de acasă, acolo unde sufletul redevine parte din dimensiunea divină.  

Prin acest eveniment de excepţie, Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a fost dublată, practic, de o sărbătoare a poeziei, conturată sub forma unei întâlniri cu Tatăl Ceresc,  prin cuvântul rostit cu, în şi din iubire divină.

Autor al volumelor Poezia ca spectacol şi Spectacolul Poeziei, ambele publicate la editura Nemira & Co din Bucureşti, în 2007, Constantin Chiriac este, mai presus de toate, actor. Aflat într-o frumoasă relaţie cu poezia încă din primii ani de viaţă, Constantin învaţă mai întâi cuvintele şi nu literele, de la bunica sa. Întâlnirea cu actoria îi permite să redefinească termenul de acasă cu sentimentul de regăsire a acelui spaţiu marcat de însemnele sacralităţii, unde se desfăşoară artele spectacolului. Constantin Chiriac locuieşte în cuvânt în aceeaşi măsură în care cuvintele locuiesc în el. „Ca vocaţie, actoria presupune, în primul rând, dăruire, dăruire de sine, implicare, până la totalitate, a persoanei fizice a actorului în toate momentele şi actele profesiunii sale.”, mărturiseşte autorul în volumul Poezia ca spectacol.  O morală riguroasă, prin care se obţine o performanţă vecină cu desăvârşirea. Un exemplu al acestui tip de performanţă este şi mărturisirea actorului prin recitalul religios susţinut la Suceava. Cuvântul întrupat prin rostirea lui Constantin Chiriac a traversat rapid lumile cunoscute, aşezând o emoţie profundă în spectatori. Se pare că reuşita sa vine tocmai din faptul că tratează poezia „ca pe un aer de respirat, ca pe o apă de băut, sau ca pe o hrană de împărtăşit”, după cum desprindem chiar din mărturisirile sale. (op.cit.)

Enoriaşii prezenţi la eveniment, precum şi elevii care au participat la recitalul religios  Metanie Ţie. Părinte! au asistat la unul din acele momente de graţie în care toate inimile din biserică reuşesc să bată în acelaşi ritm. Prin vocea lui Constantin Chiriac, această tulburătoare întâlnire umano-divină transformă auditoriul, metaforic vorbind, printr-o omogenizare în plan metafizic a emoţiilor, într-o formă de spovedanie colectivă.

Dimensiunea creştină a textelor semnate de Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Aron Cotruş, Ştefan Augustin Doinaş, Radu Gyr, Nichifor Crainic, William Shakespeare, Rainer Maria Rilke, alese de Constantin Chiriac pentru acest spectacol, a primit, în rostirea lui, o energie mai blandă, mai luminoasă, care s-a aşezat în sufletele celor prezenţi ca o binecuvântare. Întrebări existenţiale, au fost împletite cu credinţă şi iubire într-un recital despre destin, despre viaţă şi moarte.  Am ales din recital poemul Lauda, de Nichifor Crainic, pentru a-l aşeza în paginile acestui articol.

 „Tu, cel ce te ascunzi în eterna-ți amiază
Și lumea o spânzuri în haos de-o rază, 
Metanie ție, Părinte. 
Izvod nevăzut al văzutelor linii, 
Mă scalzi și pe mine în unda luminii 
Un mugur de carne fierbinte. 

Sunt duh învălit în năluca de humă, 
Sunt om odrăslit dintr-un tată și-o mumă, 
Dar sunt nerăspunsa-ntrebare. 
Ce glas destoinic să-mi spună-ncotro e 
Oceanul de somn ce icnind fără voie 
M-a-mpins și pe mine-n mișcare? 

Nici maica nu știe ce tainică normă 
Îmi dete din carnea-i vremelnică formă, 
Neant înflorit în minune. 
Căci toate izvoadele umbrelor noastre 
Roiesc mai presus de arhangheli și astre 
Din veșnica ta-nțelepciune. 

În ceruri, Părinte, sunt abur în aburi 
Și-asemeni cu apa ce-ngheață pe jgheaburi 
Prind coajă de carne din spațiu. 
Tu cugeți, se naște; voiești și durează; 
Respiri și-nflorește; iubești și vibrează
De-adâncul luminii nesaţiu. 

De tine mi-e foame, de tine mi-e sete, 
Fac dară de umbră acestei planete 
Cu spumă de soare pe creste; 
Și-n saltul credinței gustând veșnicia, 
Din pulberea lumii îmi strig bucuria 
Că sunt întru Cel care este! ”

Cu sute de roluri pe scene din ţară şi de pe diferite alte meridiane ale lumii, Constantin Chiriac este Managerul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, considerat a fi al treilea festival al artelor spectacolului, ca importanţă şi dimensiune, din Europa. În perioada 2004 – 2007 a fost Vicepreședinte al „Asociaţiei Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007“, iar din 2010 membru al comitetului de selecţie şi monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. A jucat în peste 20 de filme, 50 de spectacole, 20 de one man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat se numără „Moromeţii“ (regia Stere Gulea), „Croaziera“ (regia Mircea Daneliuc) şi „Undeva în Palilula“ (regia Silviu Purcărete).

Printre participanţii la eveniment s-au aflat şi dramaturgul Matei Vişniec, regizorul Beppe Rosso de la Torino, Italia, traducătoarea Jozefina Komporaly de la Londra, Marea Britanie, editorul Emile Lansman, directorul editurii Lansman din Bruxelles, Belgia, profesorul Evelio Miñano Martínez de la Universitatea din València, Spania, profesoara Elena Brânduşa Steiciuc de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, criticul de teatru Ion Parhon de la Bucureşti, doamna Mariana Ciolan, redactor la Radio România Cultural, artistul plastic Luana Popa, actorii Bogdan Amurăriţei şi Răzvan Bănuţ de la Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, profesorul Gheorghe Cârstian de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, Gabriela Drişcu, Aurelia Steiciuc, enoriaşi ai Sfintei Biserici „Nașterea Maicii Domnului”, tineri suceveni, elevi. Mulţumiri Înalt Prea Sfinţiei Sale Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi Părintelui Paroh Viorel Ioan Vârlan pentru găzduirea acestui eveniment inedit.

 

Carmen Veronica Steiciuc


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre