Répertoire

MÜNCHAUSEN

Distribuție
Directeur Ovidiu Caița
Auteur Alexa Băcanu
Scénographie Sebastian Rațiu
Video design Mihai Nistor
Sound design Nelu Zlei

Acteurs Cătălin Ștefan Mîndru
Programme
Il n'y a pas de calendrier pour ce spectacle !

„MÜNCHAUSEN” e povestea din spatele poveștilor, o reimaginare psihologizată și ironică a aventurilor celebrului baron. Monologul surprinde încercarea lui Münchausen de dezvrăjire – de recunoaștere a minciunilor și împăcare cu lumea, de confruntare a societății care l-a batjocorit și de reintegrare în ea, prin confesiune sinceră. Confesiunea e, în același timp, o ocazie de reevaluare a relației sale cu realitatea, dar și de regăsire a echilibrului tulburat de incongruența dintre imaginea proprie despre sine și felul în care e perceput de ceilalți.

Ovidiu Caiţa, regizorul spectacolului „MÜNCHAUSEN”, s-a născut la Satu Mare în anul 1976. Literatura, artele vizuale, artele spectacolului şi filosofia i-au conturat o traiectorie incitantă. Jurnalismul a reprezentat pentru el o pistă de pornire. A fost redactor şi director la Radio Transilvania Satu Mare. A studiat regia de teatru la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, avându-l ca profesor pe regizorul Tudor Chirilă. La Centrul de excelenţă în studiul imaginii al Universităţii Bucureşti şi-a continuat studiile la nivel masteral, alegând ca specializare Teoria şi practica imaginii. În prezent este profesor asociat la catedra de regie a Universităţii de Arte din Târgu-Mureş şi doctorand în domeniul Teatru şi Artele Spectacolului în cadrul aceleaşi universităţi.

Imediat după absolvirea Facultăţii de Regie a fost angajat la Teatrul de Nord Satu Mare. Spectacolul său de debut ”Ultimul Godot” de Matei Vişniec (Teatrul de Nord, 2002) a fost prezentat la Festivalul Euroregiunilor Transcarpatica, Košice.

Dintre spectacolele realizate de Ovidiu Caița menționăm: Tără(z)boi de Mariana Starciuc, la Teatrul de Nord Satu Mare 2018, Migraaaaanţi sau prea sunt mulţi pe nenorocita asta de barcă de Matei Vișniec la Teatrul de vest Reșița 2017, Stadiu mediu de degradare de Peca Stefan, la Teatru FIX Iași – 2014 (spectacol selecționat la FNTI, București 2014), Paparazzi sau cronica unui răsărit de soare AVortat de Matei Vișniec, la Teatrul de Nord Satu Mare 2012 - selecționat la Festivalul Național de Teatru, București, 2013. Din 2018 este Director artistic al Teatrului de Nord Satu Mare

Alexa Băcanu, cea care semnează textul spectacolului MÜNCHAUSEN, este autor dramatic, absolventă de Teatrologie la Facultatea de Teatru şi Film din Cluj.
Din 2014 activează ca freelancer în mediul cultural clujean, atât ca autor dramatic, dar și în comunicare, promovare și organizare, colaborând ocazional cu diferite organizații și în mod constant cu spațiul Reactor de creație și experiment.
Scrie texte montate la diferite teatre independente și de stat din România: Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca, unteatru București, Teatru 3G Târgu Mureș, Centrul de Teatru Educațional Replika București, Teatrul Național Craiova, Teatrul Național Cluj-Napoca. Printre cele mai recente proiecte se numără: „Dă-te din soare” (2021, Reactor Cluj), regia Leta Popescu – un spectacol despre decalajele dintre generații din lumea teatrului, „Dac-ar avea gură” (2021, unteatru București), regia Dragoș Alexandru Mușoiu – un musical despre fenomenul de bullying și despre anxietate la adolescenți, „Operațiunea Marte – Fabuloasa aventură a devenirii noastre” (2019, Teatrul Național Craiova), regia Dragoș Alexandru Mușoiu și „Glorie” (2019, Reactor Cluj), regia Olivia Grecea.
MÜNCHAUSEN, de Alexa Băcanu
Regia: Ovidiu Caița
Scenografie și grafică live: Sebastian Rațiu
Video design: Mihai Nistor
Sound design: Nelu Zlei

Cu: Cătălin Ștefan Mîndru

Spectacol produs în Stagiunea 2021 - 2022. Data premierei 26 și 27 martie 2022

Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre