Théâtre Municipal "Matei Vişniec" Suceava

Répertoire

LIVADA

Distribuție
Auteur după A.P.Cehov
Directeur Slava Sambriș
Scénographie Răzvan Bordoș
Costume Diana Nistor
Univers sonor Dumitru Seretinean
Light design Costi Baciu
Video design Mihai Nistor

Acteurs Cristina Florea
Alexandru Marin
Răzvan Bănuț
Clara Popadiuc
Iulian Burciu
Diana Lazăr
Horia Andrei Butnaru
Cosmin Panaite
Delu Lucaci
Maria Teișanu
Bogdan Amurăriței
Emil Coșeru – actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași
Mihai Ciobanu (figurație)
Programme

27

sept. 23
Heure: 19:00
Matei Vişniec Théâtre

Str. Dragoș Vodă nr. 1
720184 Suceava

22

oct. 23
Heure: 19:00
Matei Vişniec Théâtre

Str. Dragoș Vodă nr. 1
720184 Suceava

Pornind de la textul „Livada de vișini”, semnat de remarcabilul dramaturg A.P. Cehov, cea mai recentă premieră a teatrului sucevean, LIVADA,  este montată de regizorul Slava Sambriș, director artistic al Teatrului Republican „Luceafărul”, Chișinău și a avut premiera, joi, 18 mai, la ora 19:00, în prima zi a Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023.

Livada este un spectacol despre decăderea morală și sfârșitul unei epoci, despre viață și  moarte, despre învinși și învingători, despre nostalgia după trecut, prezentul dezrădăcinat și     viitorul incert. Fiecare dintre noi are livada sa de vișini, iar cineva va încerca să o distrugă. Ranevskaia Liubov Andreevna revine în Rusia la moșia ei, după o lungă ședere la Paris. Pretextul întoarcerii acesteia este faptul că moșia urmează să fie scoasă la licitație, din     cauza datoriilor acumulate. Cu această ocazie, femeia îi va vedea pe apropiații săi. Familia Ranevskăi face parte din aristocrația rusă, o clasă aflată în declin odată cu abolirea sclaviei din 1861. <M-am născut aici, mama mea a locuit aici, tatăl meu, bunicul meu... Iubesc  această casă, nu-mi pot imagina viața fără livada de vișini, iar dacă trebuie vândută, atunci vindeți-mă și pe mine odată cu ea…>, spune Liubov Ranevskaia. În contextul conflagrațiilor și dezastrelor care astăzi amenință viitorul umanității, spectacolul este unul actual, descriind  aspecte   ce   țin   de   goana   după   putere   și   avere,   redând   declinul   unei   clase   sociale,  prezentându-ne oameni depersonalizați și înstrăinați de sine, adunând laolaltă anxietățile și deziluziile omenirii. (SLAVA SAMBRIȘ)


De-a lungul carierei sale artistice, Slava Sambriş a montat piese de teatru atât pe diferite scene ale teatrelor din România, cât și în Republica Moldova. În perioada 2017-2019 a făcut masteratul la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" din București, specializarea Regie teatru și, după cum spune chiar regizorul, aceasta a fost o experienţă care l-a marcat profund şi l-a propulsat şi mai mult în atenţia iubitorilor de teatru.
Spectacolul său pentru disertație este „Revizorul” de N. V. Gogol pentru care a lucrat cu profesorii coordonatori Ștefan Caragiu și Alexandru Ducu Darie, acesta din urmă fiind regizorul român care şi-a pus amprenta asupra carierei sale artistice, spune Slava Sambriş.
Dintre spectacolele realizate de Slava Sambriș menționăm: „Căsătoria” de N. V. Gogol la Teatrul Municipal „Bacovia„, Bacău, „Ubu Rege” de Alfred Jarry și „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mental” de Matei Vișniec la Teatrul Național „Eugène Ionesco” Chișinău, iar la Teatrul Republican „Luceafărul”, unde este și director artistic, spectacolele „Flori de mină” de Székely Csaba și „12 oameni furioși” de Reginald Rose.
În 2021 a montat piesa „Tata”, de Dumitru Matcovschi, un spectacol foarte apreciat la Chişinău, pentru care a obținut Premiul pentru “Cea mai bună regie” în cadrul Galei UNITEM, din Republica Moldova,  și care se joacă și astăzi cu sala plină. Spectacolul „Tata” va putea fi văzut în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec 2023 în data de 20 mai, la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Creațiile regizorului Slava Sambriș sunt recunoscute prin numeroase premii și distincții, dintre care menționăm: Premiul Președintelui UNITEM pentru regia spectacolului „Veghe” de Morris  Panych, montat la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Chișinău, câștigător al Festivalului Tinerilor Regizori, Networking Talents de la Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, cu spectacolul „Revizorul” de N. V. Gogol și Titlul onorific Maestru în Artă din 2022.

Regia: Slava Sambriș
Scenografia: Răzvan Bordoș
Costume: Diana Nistor
Univers sonor: Dumitru Seretinean
Lighting design: Costi Baciu
Video design: Mihai Nistor

Distribuția:
Ranevskaya - Cristina Florea
Lopahin – Alexandru Marin
Gaev – Răzvan Bănuț
Varia – Clara Popadiuc
Trofimov – Iulian Burciu
Ania – Diana Lazăr
Semionov Pișcik – Horia Butnaru
Epihodov - Cosmin Panaite
Duniașa – Delu Lucaci
Charlotta - Maria Teișanu
Iașa – Bogdan Amurăriței
Figurație - Mihai Ciobanu
Firs - Emil Coșeru – actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre