• Accueil
  • Nouvelles
  • Diplomă de Excelență și Medalia Universității de Arte „George Enescu” din Iași, primite de Teatrul Municipal Suceava

Nouvelles

Diplomă de Excelență și Medalia Universității de Arte „George Enescu” din Iași, primite de Teatrul Municipal Suceava

Diplomă de Excelență și Medalia Universității de Arte „George Enescu” din Iași, primite de Teatrul Municipal Suceava

https://www.monitorulsv.ro/

de 
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În deschiderea Zilelor Teatrului Matei Vișniec, ediția a V-a, cu tema „Teatrul și Comunitatea”, sâmbătă, 15 mai, Teatrul Municipal Suceava a primit o Diplomă de Excelență și Medalia Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, „în semn de aleasă prețuire pentru merite deosebite în promovarea culturii și remarcabile contribuții aduse în dezvoltarea artelor spectacolului”, din partea prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rector al Universității de Arte „George Enescu” Iași, „cu tot dragul, cu toată dragostea și cu tot sprijinul”.

Cele două distincții i-au fost înmânate managerului teatrului sucevean, Carmen Veronica Steiciuc, care a mulțumit în numele tuturor celor care s-au străduit ca acest festival să fie unul de înaltă ținută.

Managerul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava (TMMVS), Carmen Veronica Steiciuc, a avut invitați de seamă la deschiderea festivalului de teatru: prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rector al Universității de Arte „George Enescu” Iași, prof. univ. dr. Călin Ciobotari, director al Școlii Doctorale de Teatru Iași, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, consilier local, prof. univ. dr. Marian Râlea, Școala Doctorală de Teatru, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Cătălin Grigoraș, manager al Teatrului „Aureliu Manea” Turda, Angela Zarojanu, consilier local, președintele Asociației SEVA.

 

  • „Teatrul Municipal Suceava își dorește să creeze un model cultural pentru generațiile care urmează”

 

Fie că suntem îngeri sau păsări, nu putem zbura cu o singură aripă, a spus managerul teatrului sucevean. „Așa cum actorii au nevoie de spectatori, comunitatea are nevoie de teatru. Numai împreună putem defini devenirea noastră, a tuturor, de la copii de grădiniță, până la cele mai înaintate vârste, în cele mai frumoase nuanțe din punct de vedere cultural, putem crește, putem evolua, putem străluci. Imaginea unui oraș, a unei regiuni, este definită de viața culturală. <Teatrul și Comunitatea> se dezvoltă practic organic și respiră împreună, conturând obiceiurile culturale ale celor care trăiesc în acel oraș și învățând generațiile viitoare să iubească artele și cultura în general. De fapt, Teatrul Municipal Suceava își dorește să creeze un model cultural pentru generațiile care urmează”, a spus Carmen Veronica Steiciuc, motivând în acest fel tema festivalului, una generoasă, după cum a apreciat și Angela Zarojanu, care a remarcat că festivalul a debutatpe 15 mai, de Ziua Internațională a Familiei: „astfel, adresăm un îndemn familiilor cu copii mari, mici, să vină la teatru. Teatru nu poate exista fără comunitate, fără un public afectuos, fără un public care să aprecieze ceea ce se întâmplă aici, și, de asemenea, o comunitate nu poate să fie completă dacă nu are un teatru”.

Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rector al Universității de Arte „George Enescu” Iași s-a declarat convins că în toate aceste zile „ne vom bucura, împreună, de spectacole de calitate, care să contribuie la momente de stare de bine, stare de bine care este altceva decât bunăstarea. Starea de bine este mai profundă și mai importantă”.

 

  • „Ceea ce avem împreună este mult mai important decât ceea ce ne separă, ne dezbină”

 

Scriitorul, dramaturgul, jurnalistul RFI (Paris) Matei Vișniec nu a putut fi prezent la eveniment și nici nu a putut intra în direct cu organizatorii, dar a trimis un mesaj înregistrat, la fel ca și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Mesajul dramaturgului sucevean Matei Vișniec a fost unul plin de miez, emoționant și încurajator: „<Teatrul și Comunitatea>, o temă fundamentală, pentru că aceste două concepte se privesc în oglindă: teatrul este o emanație a comunității, iar un spectacol de teatru fără spectatori este un nonsens. Ele se construiesc împreună: teatrul și comunitatea. Comunitatea are nevoie de această oglindă care este teatrul, unde mergem și să râdem, să de distrăm din când în când, evident, dar și să reflectăm, și, mai ales, fiecare spectacol propune o experiență comunitară, pentru că pentru o oră și jumătate, două ore, simțim împreună aceeași emoție, aplaudăm aceleași replici, ne îndrăgostim de aceiași actori, de aceeași poveste, de aceleași cuvinte, apreciem aceeași operă literară și ieșim cu aceeași încântare pe față. Sunt comunități efemere de emoții care se formează cu fiecare spectacol și nu trebuie să ne temem nici atunci când spectatorii ies cu opinii diferite, pentru că așa se consolidează și dezbaterea. Democrația este tocmai o modalitate civilizată de a ne exprima. Diferențe în materie de idei, de sensibilitate, de convingeri... Ceea ce avem împreună este mult mai important decât ceea ce ne separă, ne dezbină. Și teatrul este un loc în care ne putem consolida aceste valori pe care le avem împreună, care ne fac să fim o comunitate”.

 

  • „Teatrul din Suceava - un mic tezaur care crește - și-a găsit un loc pe firmamentul teatrelor din România”

 

Matei Vișniec a felicitat echipa care se ocupă de teatrul din Suceava, actorii, cărora le-a spus că este alături de ei în fiecare secundă: „I-am văzut lucrând, le-am simțit pasiunea, am simțit în ei umanitatea aceasta care creează emoție, frumusețe, înțelegere. Și vreau să le mulțumesc și celor care sprijină, politic vorbind, financiar, moral, mediatic acest teatru. Teatrul din Suceava și-a găsit un loc pe firmamentul teatrelor din România și, treptat, începe să aibă o mică faimă și în exterior. Să păstrăm acest lucru atât de prețios. Este un mic tezaur care crește acolo, la Suceava, și merită îngrijit în continuare”.

 

  • „Primăria municipiului Suceava a făcut eforturi deosebite în ultimul an pentru a sprijini teatrul sucevean”

 

Pentru că nu a putut fi prezent la deschiderea festivalului de teatru, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a transmis, printr-un mesaj înregistrat, toată aprecierea și prețuirea pentru teatrul sucevean, le-a urat succes la această ediție a festivalului, o ediție hibrid. „Mă bucură mult că avem în acest an și o latură francofonă. Vor fi piese jucate în limba franceză. Eu apreciez foarte mult francofonia. Este o perioadă grea. Primăria municipiului Suceava a făcut eforturi deosebite în ultimul an pentru a sprijini teatrul sucevean, cu subvenții de la bugetul local, având în vedere faptul că veniturile proprii ale teatrului au fost destul de reduse. (...) Ne dorim ca anul viitor să ne vedem față în față. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Ion Lungu.

 

  • Recunoaștere

 

Prezent la deschiderea festivalului de teatru sucevean, prof. univ. dr. Călin Ciobotari, director al Școlii Doctorale de Teatru Iași, bucovinean sută la sută (mama din Rădăuți și tata din Siret), motiv de laudă oriunde merge în Europa, a spus că relația lui cu teatrul sucevean este pe de o parte obiectivă, prin calitatea sa de critic de artă, pe de altă parte, foarte personală, simțindu-se aici, la Suceava, realmente acasă. El a lăudat teatrul sucevean pentru că a reușit să aducă la acest festival, alături, nume mari ale teatrului și artei precum George Banu, Matei Vișniec, Constantin Chiriac, Ion Caramitru, Octavian Saiu, Petru Hadârcă, Alexander Hausvater, Aurelian Bălăiță, Călin Ciobotari, Marian Râlea, Doru Mareș, Claudiu Groza etc. „Este greu să pui alături asemenea nume. Acești oameni, nu sunt doar spuma teatrului românesc, ci sunt vectori de imagine ai teatrului românesc în lume, și faptul că au acceptat să-și pună numele pe afișele teatrului sucevean înseamnă o recunoaștere formidabilă, o validare a tot ce a făcut instituția din Suceava”, a completat prof. univ. dr. Călin Ciobotari.  

 

  • Dragostea comunității sucevene pentru teatru

 

La deschiderea oficială a festivalului sucevean a fost prezent, spre final, și prof. univ. dr. Marian Râlea, Școala Doctorală de Teatru, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, care a apreciat că: „avem nevoie de public în sală, avem nevoie de tot ce înseamnă sufletul, talentul și inima celor care fac ca această artă, teatrul, să reziste. Sunt încântat și fericit pentru că mă aflu aici, la Suceava, și propun ca anul pandemic, anul care a trecut să nu se pună... Suntem cu toții mai tineri cu un an, eu așa consider”.

Managerul Teatrului „Aureliu Manea” Turda, Cătălin Grigoraș, fost student al prof. univ. dr. Marian Râlea la Sibiu, a felicitat teatrul din Suceava, pe care îl va sprijini „veșnic”. Orice comunitate sănătoasă are nevoie de teatru, a spus Cătălin Grigoraș: „Felicitări administrației locale pentru că susține teatrul. Fără sprijin financiar este foarte greu. Sperăm să putem să ne vedem în curând fără mască, zâmbindu-ne, pentru că masca, oarecum, ne-a anulat expresia, instrument care, e adevărat, ne-a și protejat”.

Prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a spus în deschiderea festivalului că Teatrul Municipal Suceava este un teatru al comunității, „pentru că el a izvorât din dragostea comunității sucevene pentru teatru, din dorința acestei comunități de a avea un teatru integrat în fenomenul cultural al municipiului și al județului Suceava. Am visat foarte mult la această instituție, acum o avem, este o bijuterie, și ne bucurăm ori de câte ori putem să fim la teatru”.

Zilele Teatrului Matei Vișniec sunt organizate de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava. Forma hibridă pe care o îmbracă festivalul teatrului sucevean în acest an, impusă de respectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, constă în spectacole pe scenă, în aer liber și online, convorbiri despre teatru online, dialoguri/conferințe/dezbateri online, instalații, lansări de carte, toate acestea încercând să întâmpine așteptările publicului de toate vârstele.

 

 

Programul zilei de luni, 17 mai

 

Ora 17:00 – Convorbiri despre teatru. Călin Ciobotari în dialog cu Constantin Chiriac – online pe Facebook;

Ora 18:00 – S-a-ntâmplat într-o joi, de Elise Wilk, regia Octavian Jighirgiu– Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău - Locație: Hanul Domnesc;

Ora 20:00 – Autoportret, inspirat de Rose Ausländer, regia Cosmin Panaite– Teatrul Studențesc Fabulinus - Locație: TMMVS.

Biletele sunt puse în vânzare online, pe platforma www.blt.ro, și la casieria teatrului. Prețurile biletelor în cadrul festivalului sunt: spectacole online – 10 lei, spectacole în sală și în aer liber – 20 de lei pentru adulți / 10 lei pentru studenți și pensionari / 7 lei pentru copii și elevi din învățământul preuniversitar, dialoguri și dezbateri online – gratuit.

 

Daniela MICUȚARIU

daniela@monitorulsv.ro



 


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre