• Accueil
  • Nouvelles
  • 1 februarie 2022 - 170 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale

Nouvelles

1 februarie 2022 - 170 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale

1 februarie 2022 - 170 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale

„Te iubesc precum iubește sclavul lumina și orbul, libertatea” (replica celebră din piesa „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale.)
-  Unul dintre clasicii literaturii române și cel mai bun dramaturg de la noi din țară, Ion Luca Caragiale, s-a născut în satul Haimanale, azi Caragiale, de lângă Ploiești. În privinţa zilei sale de naștere au fost vehiculate mai multe date: „în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau „în zorii zilei de 30 ianuarie” (Şerban Cioculescu), bazate pe amintirile lui Caragiale.  Însă pe certificatul de botez, descoperit în anii 1970 la Arhivele Statului este menționată data de 1 februarie.
- Dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, Ion Luca Caragiale este creatorul unei opere complexe şi originale, de o mare diversitate. Ion Luca Caragiale a lăsat în urma sa o vastă operă literară, care cuprinde piese de teatru, nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii și poezii. În scrierile sale, fie că vorbim de piese de teatru, schiţe sau farse, Caragiale a manifestat un excepţional apetit pentru satiră, asupra lumii pitoreşti a capitalei şi provinciei de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
- Întemeietorul teatrului comic din România și unul dintre principalii fondatori ai Teatrului Național, Ion Luca Caragiale este cel mai cunoscut autor dramatic. Amintim doar câteva dintre piesele sale: „Conu Leonida față cu reacțiunea”, „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă”, „D’ale carnavalului” și drama „Năpasta”. 
-  Prin comicul de situații și al personajelor care vorbesc o limbă aparte, Caragiale a reușit să ilustreze, într-un mod autentic, specificul și mecanismele parvenirii. Comediile sale de moravuri, printre care și O noapte furtunoasă sunt pe cât de autentice, pe atât de actuale. Prima lectură a piesei „O noapte furtunoasă” a avut loc în 1877 la Junimea, iar în 1878, veritabilă capodoperă a dramaturgiei româneşti este publicată în revista Convorbiri literare.
-  În memoria marelui dramaturg, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava vă invită duminică, 6 februarie, ora 19:00, la spectacolul O noapte furtunoasă, în regia lui Mădălin Hîncu.
- „Caragiale este cel mai mare creator de viaţă din întreaga noastră literatură.”, spunea Garabet Ibrăileanu, care ne vobește despre valoarea incontestabilă a operei create de marele dramaturg: „Numai el, pe pământul românesc, pe lângă sutele de milioane de oameni creaţi de Dumnezeu de-a lungul vremii, a mai creat câţiva. Şi aceasta este arta cea mare. În aceasta stă suprema forţă a prozatorului. Creaţia prin suflare de viaţă, cum scrie la Biblie. Omul acesta crea viaţă jucându-se. Se poate un mai mare semn de tinereţe?... În realitate, un Caragiale nu îmbătrâneşte niciodată, căci un spirit pur ca el nu cunoaşte nici timp, nici spaţiu.”


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre