• Accueil
  • Evénements
  • ÎNTOARCEREA ACASĂ de Matei Vișniec, în regia lui Botond Nagy este gata să vadă lumina reflectoarelor vineri, 20 mai, de la ora 19:00.

Evénements

ÎNTOARCEREA ACASĂ de Matei Vișniec, în regia lui Botond Nagy este gata să vadă lumina reflectoarelor vineri, 20 mai, de la ora 19:00.

ÎNTOARCEREA ACASĂ de Matei Vișniec, în regia lui Botond Nagy este gata să vadă lumina reflectoarelor vineri, 20 mai, de la ora 19:00.

​„Poate pentru prima dată am înțeles ceva din moarte în școală, când am fost la înmormântarea bunicului meu, care fusese în același timp și prima ceremonie de acest gen la care am participat. Am înțeles doar două lucruri. Lacrimile mamei mele, care izbucnise în plâns la aflarea veștii și peste 4 zile, când preotul mi-a spus să arunc o mână de pământ peste sicriu. Atunci am simțit poate pentru prima dată sentimentul ireversibil al unui gol surprinzător de plăcut, dar atât de greu de digerat mai târziu. Dacă mă întrebi, da... îmi este foarte frică mai ales de moartea altora. Iar în acest prezent, mai nou mă cutremur când văd un bloc imens cu etaje multe, fiindcă inevitabil mă gândesc la blocurile bombardate la doar câțiva kilometrii distanță de mine. Da, văd acele găuri negre în mijlocul lor și știu că ești sătul să mai auzi asta, și eu sunt, dar nu te pot lăsa să le uiți. Acest spectacol nu va fi despre uitare, nu va fi despre vindecarea rănilor, sau alte pachete de oferte de speranță. Sper din tot sufletul, că acest spectacol va fi onest cu prezentul nostru de care ne place să uităm. Dar niciodată nu uităm sărbătorile, pentru care ne întoarcem deseori acasă, niciodată nu ne uităm mama, nici măcar atunci când suntem orfani. Nici atunci când Ea, nu mai este. Fiindcă mereu căutăm lipsa unui om în altul. Și spunem cu atâta ușurință : „ Ești la fel ca... așa vorbești ca... îmi amintești de... de El, de Ea.

Îmi doresc ca acest spectacol să ne adune într-o sală, unde împreună conștientizăm ceva dintr-o lume din care nu ne putem sustrage și mai întâi de toate să o vedem așa cum este ea: cu toți morții, care nu se mai întorc niciodată. “Un altoi și-o rădăcină... Moartea n-are nici o vină... Și va spune cum a fost... Vă vom spune cum a fost...” Botond Nagy, regizor

Distribuția:  Bogdan Amurăriței, Răzvan Bănuț, Butnaru Horia Andrei, Clara Popadiuc, Cristina Florea, Delu Lucaci, Diana Lazăr, Alexandru Marin, Mîndru Cătălin Ştefan

ÎNTOARCEREA ACASĂ de Matei Vișniec

Un spectacol de BOTOND NAGY

Scenografia: Andreea Săndulescu

Muzica Originală & Sound Design: Claudiu Urse

Dramaturgia: Kali Ágnes

Light Design: Niculescu Cristian-Gabriel

Coregrafia: George Pop

Asistent Scenografie: Ioana Ungureanu

Design grafic: Cristian Urse


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre