Evénements

Impostorul, de Molière - O nouă premieră la început de an!

Impostorul, de Molière - O nouă premieră la început de an!

Tartuffe sau Impostorul”, se înscrie în categoria capitolelor definitorii din istoria teatrului universal. Premiera piesei la 1664 devine prilej de mare controversă și scandal, moment în care Molière este obligat să rescrie textul. Motivul ar fi fost legat de acțiunile necugetate ale acestui Tartuffe, personaj menit să satirizeze profunda ipocrizie a membrilor unei societăți secrete catolice extrem de influente în rândul aristocrației franceze din sec. XVII, Compagnie du Saint-Sacrement. Odată cu rescrierea textului însă, piesa a căpătat o dimensiune cu totul nouă, devenind și un mare act de satiră politică, o mărturie scrisă a felului în care arta își găsește un rost în contexte istorice complicate.

Povestea sună cam așa: Magnatul Orgon cade în grațiile unui personaj suspect, evlaviosul Tartuffe. Influența lui Tartuffe devine subiect de îngrijorare pentru membrii familiei lui Orgon, suspectându-l pe „cucernic" de intenții necuviincioase. Însă drumul spre adevăr devine unul problematic, iar demascarea lui Tartuffe se transformă într-un parcurs plin de răsturnări de situație, unde personajele își pun la bătaie propriile credințe. Având la dispoziție tot acest context, am decis să abordez piesa dintr-un unghi foarte particular. Pentru mine, textul lui Molière pare să se formuleze în jurul unui paradox fascinant: putem să obținem ceea ce ne dorim în lipsa imposturii?

IMPOSTORUL este un spectacol despre prețul pe care trebuie să-l plătim într-o lume unde binele și răul se confundă. O satiră acidă scrisă în urmă cu 4 secole devine astăzi o tragicomedie perfectă pentru epoca post-adevărului, o poveste unde prostia, orgoliul și fundamentalismul religios își dau întâlnire pentru a contura tabloul unei lumi aflate în criză.”, ne spune regizorul Mădălin Hîncu.

IMPOSTORUL va avea premiera pe 22 ianuarie, de la ora 19:00.

Text: Molière

Traducere: Doru Mareș

Regie și adaptare: Mădălin Hîncu

Scenografie: Răzvan Bordoș

Lighting design: Costi Baciu

Video design: Mihai Nistor

Distribuția: Horia Butnaru, Cătălin Ștefan Mîndru, Clara Popadiuc, Alexandru Marin, Cristina Florea, Răzvan Bănuț, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Bogdan Amurăriței

Cu participarea: Sebastian Rațiu, Alexandru Polonic, Ciprian Boca

Limita de vârstă: 14+

Biletele sunt puse în vânzare online, pe www.blt.ro, precum și la casieria teatrului.

Vă așteptăm, cu drag, la teatru!


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre