Repertory

Impostorul

Distribuție
Author Molière
Traducere si Adaptare Doru Mareș
Director Mădălin Hîncu
Scenography Răzvan Bordoș
Light design Costi Baciu
Video design Mihai Nistor

Actors Horia Andrei Butnaru
Cătălin Ștefan Mîndru
Clara Popadiuc
Alexandru Marin
Cristina Florea
Răzvan Bănuț
Diana Lazăr
Delu Lucaci
Bogdan Amurăriței
Schedule
There is no schedule for this play !

„Tartuffe sau Impostorul”, cea mai valoroasă piesă scrisă de remarcabilul dramaturg francez Molière, este montată pe scena Teatrului Muncipal „Matei Vișniec” Suceava de regizorul Mădălin Hîncu și va avea premiera pe 22 ianuarie.

Titlul spectacolului este „IMPOSTORUL” și nu „TARTUFFE”, deoarece piesa imaginează o satiră puternică și subtilă, care denunță planurile de profitor ale personajului principal Tartuffe ce reprezintă, în esență, un tip de caracter al „impostorului”, ce își urmărește doar câștigul personal, sub masca „virtuților” sale creștine.


Tânărul regizor Mădălin Hîncu ne vorbește cu pasiune despre textul lui Molière și despre tematica propusă de remarcabilul dramaturg: „<Tartuffe sau Impostorul> se înscrie în categoria capitolelor definitorii din istoria teatrului universal. Premiera piesei la 1664 devine prilej de mare controversă și scandal, moment în care Molière este obligat să rescrie textul. Motivul ar fi fost legat de acțiunile necugetate ale acestui Tartuffe, personaj menit să satirizeze profunda ipocrizie a membrilor unei societăți secrete catolice extrem de influente în rândul aristocrației franceze din sec. XVII, Compagnie du Saint-Sacrement. Odată cu rescrierea textului însă, piesa a căpătat o dimensiune cu totul nouă, devenind și un mare act de satiră politică, o mărturie scrisă a felului în care arta își găsește un rost în contexte istorice complicate. Povestea sună cam așa: Magnatul Orgon cade în grațiile unui personaj suspect, evlaviosul Tartuffe. Influența lui Tartuffe devine subiect de îngrijorare pentru membrii familiei lui Orgon, suspectându-l pe „cucernic" de intenții necuviincioase. Însă drumul spre adevăr devine unul problematic, iar demascarea lui Tartuffe se transformă într-un parcurs plin de răsturnări de situație, unde personajele își pun la bătaie propriile credințe. Având la dispoziție tot acest context, am decis să abordez piesa dintr-un unghi foarte particular. Pentru mine, textul lui Molière pare să se formuleze în jurul unui paradox fascinant: putem să obținem ceea ce ne dorim în lipsa imposturii? „IMPOSTORUL” este un spectacol despre prețul pe care trebuie să-l plătim într-o lume unde binele și răul se confundă. O satiră acidă scrisă în urmă cu 4 secole devine astăzi o tragicomedie perfectă pentru epoca post-adevărului, o poveste unde prostia, orgoliul și fundamentalismul religios își dau întâlnire pentru a contura tabloul unei lumi aflate în criză.”, ne spune regizorul Mădălin Hîncu.


Mădălin Hîncu, regizorul celui mai nou spectacol produs la Suceava – „IMPOSTORUL” - este deja la a doua colaborare cu teatrul sucevean, prima fiind regia spectacolului „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, care a avut premiera în decembrie, anul trecut. Creator de decoruri și costume pentru spectacole de teatru atât în zona independentă cât și la teatrele de stat, Răzvan Bordoș este artistul care realizează scenografia spectacolului „IMPOSTORUL”.

Jean-Baptiste Poquelin (1622 -1673), cunoscut ca Molière, este unul dintre cei mai renumiți autori de comedie din toate timpurile, aproape la fel de universal, precum Shakespeare, astfel, la 400 de ani de la naștere, operele sale se joacă, cu succes, pe scenele teatrelor din lumea întreagă. Și-a dedicat întreaga viață teatrului,a fost până în adâncul sufletului un neobosit observator al lumii și a reuşit un lucru cu adevărat excepţional - indiferent de timpul şi spaţiul în care este jucat, are mereu forţa de a stârni râsul. În 2022, Anul Molière, dramaturgul a fost celebrat în diverse moduri și prin activități culturale nenumărate, pe întreg globul pământesc.


IMPOSTORUL
Text: Molière
Traducere: Doru Mareș
Regie și adaptare: Mădălin Hîncu
Scenografie: Răzvan Bordoș
Lighting design: Costi Baciu
Video design: Mihai Nistor


Distribuția:
Orgon, soțul Elmirei - Cătălin Ștefan Mîndru
Elmire, soția lui Orgon - Clara Popadiuc
Damis, fiul lui Orgon - Alexandru Marin
Mariane, fiica lui Orgon și iubita lui Valère -  Cristina Florea
Valère, iubita Marianei - Delu Lucaci
Cléante, cumnata lui Orgon și sora Elmirei - Diana Lazăr
Tartuffe, fals cucernic - Horia Butnaru
Dorine, majordom - Răzvan Bănuț
Laurent, asistentul lui Tartuffe și cameraman, Ofițerul - Bogdan Amurăriței
Cu participarea: Sebastian Rațiu, Alexandru Polonic, Ciprian Boca

Limita de vârstă: 14+

Durata spectacolului: 2h10min.

Spectacol produs în Stagiunea 2022 - 2023. Data premierei 22 ianuarie 2023

 

 

Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre