Municipal Theatre "Matei Vișniec" Suceava

  • Home
  • Events
  • curând aici va fi pustiu - online - 10 ianuarie 2021

Events

curând aici va fi pustiu - online - 10 ianuarie 2021

curând aici va fi pustiu - online - 10 ianuarie 2021

Spectacolul „curând aici va fi pustiu”, este un concept al regizorului Daniel Chirilă, unul dintre cei mai dinamici artiști din România. Actor, regizor și dramaturg, Daniel Chirilă este fondator și coordonator al Platformei Culturale Frilensăr, care s-a evidențiat în mediul cultural ca unul dintre cei mai importanți producători teatrali.

Daniel Chirilă, despre spectacolul „curând aici va fi pustiu”:

„România postcomunistă a fost una a plecării, una din care câteva milioane de oameni au plecat pentru o viață mai bună, ceea ce a condus inevitabil la modificări esențiale în cadrul societății noastre, atât la nivel macro, cât și în interiorul familiilor, în tot ceea ce înseamnă relații culturale sau socio-personale. Migrația a devenit treptat un subiect obișnuit, fie că vorbim de mass-media clasică, fie că vorbim despre social media, am ajuns să ne raportăm dual la societatea noastră, cea de aici și cea de acolo. Cea de aici, îmbătrânită și obosită, prinsă în permanență în lupta pentru supraviețuire și schimbare, cea de acolo critică, fără răbdare și obișnuită cu decența nivelului de trai. Trăim într-o societate plină de rupturi care au efecte din cele mai grave în primul rând asupra celor tineri, celor rămași, asupra copiilor ai căror părinți sunt plecați. Rupturi legate de nivelul de trai, rupturi ale sistemului educațional, rupturi culturale, rupturi de ordin psihic, rupturi emoționale. Însă toate acestea sunt naturale și firești, e istorie recentă on-going. “Curând aici va fi pustiu” e un poem documentar despre toate aceste rupturi care frământă zi de zi societatea actuală.”

Fragment din textul „curând aici va fi pustiu”:

“Să zbori asemenea unui cocostârc bleg în căutare de căldură, nu pentru tine, nu pentru sinea sinelui tău, ci pentru protecție, pentru speranță... Istoria lumii e plină de plecări, dar istoria mea, istoria celei care s-a născut și a trăit între niște limite extrem de bine trasate, extrem de bine delimitate, limite care te strâng cu toată forța din momentul în care te-ai născut până când te-arunci cu picioarele înaintea porții, istoria mea n-a suferit nicio plecare adevărată. Istoria mea nu s-a desprins de istoria care mi-a fost îngăduită, iar acum e prima dată când simt că pot să mă împotrivesc.”

Regia artistică: Daniel Chirilă
Autor: Daniel Chirilă
Scenografie: Andreea-Diana Nistor
Instalație video: Andrei Cozlac / Andrei Botnaru
Light design: Cristian Niculescu
Univers sonor: Ovidiu Cosovanu
Documentare: Ruxandra Pătrașcu Maian
Afiș: Tiberiu Enache

Distribuția:

Clara Popadiuc - Agatha

Delu Lucaci - Mama

Cristina Florea - Necunoscuta

Diana Lazăr - Jurnalista

Cătălin Ștefan Mîndru - Tatăl vitreg

Alexandru Marin - Bunicul

Bogdan Amurăriței - Iubitul

Cosmin Panaite - El profesor

Răzvan Bănuț - Preotul

Horia Butnaru - Capital

Durata spectacol: 2h15min.

Limita de vârstă: 12+

Prețul unui bilet online: 20 de lei
Biletele vor fi disponibile la vânzare pe www.blt.ro, iar vizionarea acestui spectacol se va realiza prin contul deschis pe această platformă în intervalul orar 19:00 UTC+02 - 23:00 UTC+02.

 


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre