Events

A CINCEA ZI DE FESTIVAL

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a avut pe 24 mai, de la ora 11:00, în cadrul festivalului, o întâlnire a dramaturgului Matei Vișniec cu elevii Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava.

Cititul cărților a fost dintotdeauna și va fi și de acum înainte unul din principalele lucruri care își vor pune amprenta asupra caracterului viitorilor cetățeni ai societății. Se poate spune despre contactul cu literatura că este unul din modurile în care se contribuie la dezvoltarea corectă a personalității copilului. Personalitatea fiecărui copil este unică, ceea ce o definește fiind emoțiile, sentimentele, stima de sine, felul în care percepe lumea înconjurătoare. Cărțile sunt cele care îl ajută să se definească, să se recunoască și să se descopere pe el însuși ca personalitate distinctă.

„Eu cred în continuare că noi, oamenii, dacă nu ne apropiem la un moment dat de o pagină literară, dacă nu iubim la un moment dat un poem măcar, dacă nu citim un roman important, dacă nu ne împrietenim cu un autor, pierdem foarte mult. Imaginaţi-vă că se naşte în România un om care trăieşte 89 de ani sau mai mult, moare şi n-a auzit niciodată de Eminescu şi nu ştie ce e poezia lui Eminescu. Nu e un om foarte sărac? Nu putem spune despre el că aproape şi-a ratat viaţa? Asta cred eu că este funcţia literaturii, ea ne oferă ceva, dar nu ne îndeasă în cap. Este fie norocul, fie întâlnirile cu un profesor, cu un alt prieten, cu o carte, cu un titlu, fie o curiozitate care ne poate face să ne apropiem de literatură.” – Matei Vișniec

De la ora 18:00, în Biblioteca Teatrului Municipal „Matei Vișniec” a avut loc evenimentul Cuvinte întrupate 2.1. Scene la cutie Extrase din universul dramaturgic a lui Matei Vișniec – Expoziție, Luana Popa, Dumitru Dinel Teodorescu - Asociația Un concept Luna.

De la ora 19:00, la un spectacol tulburător pus în scenă de Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, Republica Moldova, Dosarele Siberiei, după memoriile Margaretei Spânu- Cemârtan și ale lui Ion Moraru, regia Petru Hadârcă.

"Ideea spectacolului o port de mult timp în minte și în suflet. Soarta românilor basarabeni persecutați, masacrați și exterminați de regimul comunist prin foamete organizată, prin deportări în masă și prin încarcerare în GULAG este o temă la care am revenit și am lucrat mai bine de zece ani, profitând de șansa de a monta mai multe spectacole-document la Teatrul Național Radiofonic de la București și la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași", afirmă regizorul Petru Hadârcă.

Au trecut aproape trei decenii de când documentele de arhivă au fost desecretizate, supraviețuitorii au putut, în sfârșit, să spargă gheața tăcerii și să povestească experiențele traumatizante, istoricii au publicat studii, dar la nivelul mentalului colectiv rămâne un mare gol și o mare confuzie – nu s-a produs o asumare și o conștientizare a crimelor orchestrate de regimul comunist, așa cum s-a întâmplat cu cele ale fascismului.

Cifrele victimelor sunt impresionante, dar ele rămân în zona statisticii. Dacă moartea unui singur prunc strivit sub genunchiul soldatului care a urcat pe cuptor în căutare de dușmani ai poporului este zguduitoare, cât cântărește suferința celor 11 899 de copii deportați numai în vara lui 1949? Cum poate fi măsurată durerea celor 14 033 de femei, cele mai multe mame cu copii, deportate și ele în același an? Spectacolul este despre această imensă suferință umană, dar și despre puterea de luptă și de rezistență în fața răului care părea fără capăt. Spectacolul este și despre cei care au încercat să lupte și să-și apere familia, să-și apere modul de viață pe care l-au avut și l-au îndrăgit până la venirea „eliberatorilor”.

Autor: după memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru

Regia: Petru Hadârcă

Scenografia: Irina Gurin

Coregrafia: Irina Slobodeaniuc

Distribuția: Olga Triboi, Draga-Dumitrița Drumi, Tinka Mardari / Olesea Sveclă, Dan Melnic, Diana Decuseară, Ninela Caranfil, Nicolae Darie, Constantin Adam / Alexandru Leancă, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Doriana Zubcu-Marginean, Tatiana Saenco, Petru Oistric, Ion Mocanu, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleșca / Vladislav Ropot/ Valentin Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Sofia Oistric, Iana Onică, Vlad Triboi, Petra Pleșca, Bianca Onică

Cu participarea studenților de la AMTAP, clasa profesorului Emil Gaju.

Durata spectacol: 2h15min.

Limită de vârstă: 16+

BABA OARBA

Un spectacol al Teatrului Studențesc „Fabulinus” Suceava

Locație: Auditorium „Joseph Schmidt” – Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre