• Accueil
  • Evénements
  • TMMVS invitat la Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, Pitești

Evénements

TMMVS invitat la Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, Pitești

TMMVS invitat la Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, Pitești

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava este invitat să participe la Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, din Pitești, cu spectacolul „Întoarcerea acasă” de Matei Vișniec, în regia lui Botond Nagy. Spectacolul se va juca în data de 11 noiembrie, la ora 19:00, la sala mare a Teatrului „Alexandru Davila” Pitești.

„Întoarcerea acasă” este un spectacol despre război, despre morţii patriei, dar și despre absurdul sacrificării inutile de vieţi umane. Realitatea crudă a zilelor pe care le trăim, și care se derulează la câțiva pași de noi, ar trebui să ne trezească din somnul indiferenței. Măcar să ne punem întrebări, dacă altfel nu putem schimba mersul lucrurilor, iar apoi să reflectăm la cum trebuie privită viața și moartea deopotrivă.

Dacă sunteți în Pitești, nu ratați ocazia de a vedea acest spectacol tulburător care a fost selectat și în Festivalul Național de Teatru 2022 și a primit recenzii foarte bune din partea criticilor de teatru.

„Ne aflăm într-un imens cavou cu pereți negri și fără de uși (decorul și costumele: Andreea Săndulescu). Deasupra noastră, groparul. Doar el și generalul au acces la lumea de deasupra. El și dispăruții. Ceilalți sunt(em) morți și ne așteptăm ordinele de defilare. Războiul (care a durat zeci de ani) s-a sfârșit, iertarea (orice ar însemna ea) a venit, morții se vor întoarce acasă… Alegând să păstreze întreg textul original, tânărul regizor brașovean nu apasă pe localizarea istorică a războiului (Lenin, Stalin și Troțki se pierd în versurile hip-hop-erilor amintiți). Nu prea contează cine a declanșat războiul, cine îl întreține, unde și când are loc. Manifestul spectacolului sucevean e anti-război punct. Excepția e dată de doinele ce localizează jalea într-o anumită zonă a României, teribil de apropiată de Ucraina zilelor și bombelor noastre… E deopotrivă remarcabil și năucitor cum Botond Nagy și trupa suceveană reușesc să țină nemișcați câteva sute de oameni, aproape de miezul nopții, cu două ore și ceva de moarte și poezie. Pentru că asta e Întoarcerea acasă. Protestul anti-război e sinonim cu protestul anti-moarte. Omul contemporan care suntem nu mai votăm pentru moarte, pentru cauze considerate cândva nobile.” (Mihai Brezeanu, Premiul cel mai bun poem al anului – „Întoarcerea acasă” la Festivalul Național de Teatru, 2022)

 

Întoarcerea acasă, de Matei Vișniec

Distribuția: Bogdan Amurăriței, Răzvan Bănuț, Horia Butnaru, Cristina Florea, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Alexandru Marin, Cătălin Ștefan Mîndru, Clara Popadiuc

Regia: Botond Nagy

Scenografia: Andreea Săndulescu

Muzica Originală & Sound Design: Claudiu Urse

Dramaturgia: Ágnes Kali

Light & Video Design: Cristian Niculescu

Coregrafia: George Pop

Asistent Scenografie: Ioana Ungureanu

Design grafic: Cristian Urse

Vă invităm să rămâneți conectați la site-ul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava şi la pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/teatrulmateivisniec.ro pentru a afla mai multe informații despre evenimentele noastre.

Vă așteptăm, cu drag, la teatru!


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre