Guest play

Falsa servitoare

Falsa servitoare
Distribuție
Author Marivaux
Director Alexandru Mâzgăreanu
Schedule
There is no schedule for this play !

Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Falsa servitoare sau Vicleanul pedepsit (La Fausse Suivante ou le Fourbe puni) este scrisă de Marivaux în 1724 și  este de o realitate arzătoare. Dragostea este doar un pretext în piesa lui Marivaux, iar toată acţiunea se învârte în jurul răzbunării. Cea a unei femei care vrea să le dea o lecţie celui care o înșeală dar și tuturor femeilor care se lasă înșelate, într-un joc tulbure al disimulării condiţiei sociale, al confruntării ideilor și al orgoliilor. Banii, puterea și războiul sexelor sunt subiecte de o tulburătoare modernitate și actualitate psihologică, iar personajele secolului 18 devin contemporanii noștri.
Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux (n. 4 februarie 1688, Paris, Regatul Franței – d. 12 februarie 1763, Paris, Regatul Franței) a fost un dramaturg, prozator și publicist francez, cel mai important autor francez de comedii din secolul al XVIII-lea, reprezentant al iluminismului timpuriu. Comediile sale reprezintă analize minuțioase ale sentimentului iubirii și desfășoară o artă rafinată a nuanțelor. Dialogul este spiritual, adesea prețios, cunoscut ca „marivaudage”.
O comedie frumos schiţată, cu aspecte dramatice, cu stări conflictuale emoţionante, excelent construite, care ne dezvăluie treptat caligrafia regizorală semnată de Alexandru Mâzgăreanu (a montat la Brăila Tartuffe, 2018), modernitatea semnului teatral  al scenografiei ce poartă semnătura Andreei Săndulescu, cursivitatea și jocul  propus de  regie actorilor devin codurile de bază  pe care publicul le are la îndemână. Publicul devine prin implicare emoțională și activă un permanent partener al actorilor, povestea te prinde și te responsabilizează, nu te lasă deloc indiferent!

Falsa servitoare

de Marivaux

Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Traducerea: Adrian Nicolae

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Scenografia: Andreea Săndulescu

Distribuţia:

Contesa - Corina Borș, Lelio - Ciprian Chiricheș, Cavalerul - Blanca Doba, Travelin - Emilian Oprea,

Arlequin – Adrian Ștefan / Adelin Ilie, Frontin – Adelin Ilie / Adrian Ștefan

Loc de desfășurare: TMMVS
Durată spectacol: 1h50min.

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre