News

Teatrul şi terapia

Teatrul şi terapia

https://www.crainou.ro/2019/06/05/teatrul-si-terapia/

DE ,

Teatrul Echapée din Laval, Franţa, a fost şi în sala de spectacol din Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava (CSEI). Muzica, dansul, simţurile într-o complicitate accesibilă celor mici, o complicitate artistică prin care micul spectator descoperă lumea. Spectacol adresat vârstelor fragede, explozie de muzică, dans, culoare şi texturi. Nu numai că îi prezintă lumea, dar îl ajută pe micul spectator să o şi exploreze, să o descopere cu mâinile, cu picioarele, cu pielea. Cei mici îi însoţesc pe actori în căutarea senzaţiilor explorând ţesătura decorurilor.

Şi sunetul, muzica ce îmbracă şi impulsionează gestul. În sală, cei mai tineri elevi ai şcolii noastre, împreună cu părinţii şi terapeuţii lor. Şi asta pentru că viziunea prezentată de artiştii lavalezi este ARTĂ, dar este şi TERAPIE. Este o sursă de inspiraţie pentru părinţii şi terapeuţii ce-i ajută pe copii să cunoască şi să înţeleagă un univers, un univers care unora dintre cei mici le pare ostil… Dar pianul are sunete blânde, mişcarea unduieşte pe note, culoarea îi bucură şi texturile îi provoacă. Lumea nu le mai apare potrivnică, ci un ţinut minunat în care ei pot pătrunde, pot căuta, pot găsi, pot cunoaşte şi recunoaşte frânturi din realitatea de care de obicei fug. „Tapis” este un spectacol ce se adaptează perfect la sensibilitatea copilului autist. Un spectacol care îi inspiră şi pe terapeuţii din CSEI Suceava.

După reprezentaţie a urmat un schimb de impresii între artişti (Claudine Orvain – dansatoare solistă în instituţii culturale naţionale, Hervé le Goff – compozitor, pianist şi actor) şi terapeuţii dedicaţi lucrului cu copiii având tulburări din spectrul autist (TSA). Activitatea s-a transformat într-un adevărat workshop care cu siguranţă va contribui la ameliorarea calităţii vieţii copilului cu TSA în CSEI.

LUCIA GROZAVU


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre