• Home
  • News
  • Matei Vișniec, omagiat la prima ediție a „Dramaturgi români din toate timpurile” la TMMSV

News

Matei Vișniec, omagiat la prima ediție a „Dramaturgi români din toate timpurile” la TMMSV

Matei Vișniec, omagiat la prima ediție a „Dramaturgi români din toate timpurile” la TMMSV

https://www.monitorulsv.ro, de
 

Spectacolul - lectură pus în scenă de tinerii actori TMMSV, pe texte de Matei Vișniec a făcut deliciul publicului, atât prin textele autorului cât și prin interpretare

Cel mai jucat dramaturg român, la nivel internațional, Matei Vișniec, a dat startul unui nou proiect al teatrului sucevean - „Dramaturgi români din toate timpurile”.

Evenimentul, desfășurat pe parcursul a trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, a demarat cu „Întâlnire cu prietenii lui Matei Vișniec și operele sale”, în spațiul expozițional al teatrului, situat la etajul al 3-lea.

„Întâlnire” care s-a dovedit a fi un altfel de spectacol, mai intim, ca între prieteni care apreciază artele în toate formele sale - teatrul, literatura, poezia etc., dar având printre ei și un nucleu „fierbinte” de actori talentați, care i-au făcut să râdă și să plângă timp de câteva ore.

Iar Matei Vișniec a fost și el acolo, în fiecare moment, în gândurile și vorbele celor prezenți, în fragmentele operei sale, puse în scenă de actorii TMMSV și virtual, printr-un mesaj video transmis din Franța.

Gazda evenimentului a fost Angela Zarojanu, managerul TMMSV, care, cu încântare și emoție i-a întâmpinat pe toți cei care au dat curs invitației de a fi prezenți la prima ediție a proiectului - oameni valoroși în spirit și simțire, oameni care într-un fel sau altul și-au intersectat viețile cu cea a dramaturgului Matei Vișniec.

Spectacolul - lectură pus în scenă de tinerii actori TMMSV, pe texte de Matei Vișniec, a făcut deliciul publicului, atât prin textele autorului cât și prin interpretare:

  • „Restaurare emoțională în mod fără eșec” – Diana Lazăr, Delu Lucaci, Horia Butnaru;
  • „Sandwich cu pui” - Delu Lucaci și Alexandru Marin;
  • „Sfoara” – Cătălin Ștefan Mîndru, Cristina Florea și Bogdan Amurăriței;
  • „Nu mai sunt iepurașul tău drag” – Răzvan Bănuț și Clara Popadiuc.

Tot în cadrul evenimentului a fost vizionat documentarul „Matei Vișniec, rege la Avignon”, managerul TMMSV anunțând, în premieră, participarea teatrului sucevean la festivalul de teatru de anul acesta, din localitatea amintită, cu o piesă de teatru în limba franceză, cu sprijinul Primăriei Suceava, care a prins în alocarea bugetară finanțarea necesară.

Printre participanții la acest eveniment s-au mai numărat Luana Popa, de la Asociația „Un Concept Luna”, care a povestit cum a ajuns să îl cunoască pe Matei Vișniec, după ce descoperise deja operele sale, dar și Marius Rogojinschi, managerul Teatrului „Vasilache” Botoșani, care a fascinat spectatorii cu poveștile sale de viață, prietenia cu marele dramaturg născut la Rădăuți numărându-se printre acestea.

Nu în ultimul rând, evenimentul a avut și o latură poetică (Matei Vișniec lansându-se prima oară ca poet), invitați speciali fiind profesorul de limba și literatura română Gheorghe Cîrstian de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și poetul Vlad Sibechi.

„Mulțumim tuturor invitaților pentru prezență, pentru căldura cu care și-au deschis sufletele și ni l-au prezentat pe Matei Vișniec așa cum ei îl păstrează ca pe un dar neprețuit în viețile lor!”, au transmis reprezentanții TMMSV, la finele evenimentului, care a continuat cu spectacolele „Caragiale e de vină!”(sâmbătă) și „Întoarcerea acasă” (duminică), marcând astfel și ziua de naștere a poetului, dramaturgului, romancierului și jurnalistui Matei Vişniec, născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, la împlinirea a 67 de ani.
 


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre