• Home
  • News
  • La început a fost cuvântul, și acesta a fost „Miau!“ – „Pisici“ la Festivalul de Teatru Piatra Neamț 2018

News

La început a fost cuvântul, și acesta a fost „Miau!“ – „Pisici“ la Festivalul de Teatru Piatra Neamț 2018

http://www.zi-de-zi.ro/2018/10/05/la-inceput-a-fost-cuvantul-si-acesta-a-fost-miau-pisici-la-festivalul-de-teatru-piatra-neamt-2018/

de Andrei Vornicu

Cei care cred că divertismentul și arta sunt două noțiuni separate iremediabil, se înșeală. Deși arta conține frecvent și o doză consistentă de divertisment, uneori se poate ajunge la artă făcând traseul în sens invers, plecând de la un divertisment de calitate și ridicând ștacheta tot mai sus.

Un exemplu perfect de spectacol în acest sens este „Pisici“, realizat la Teatrul „Matei Vișniec“ din Suceava de echipa formată din Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș, care se află și în spatele formației Fără Zahăr. Pentru cei familiarizați cu zona teatrală, „Pisici“ duce automat cu gândul la celebrul musical „Cats“, dar varianta autohtonă este una cât se poate de originală, de dimensiuni mai reduse, adaptată la contextul național, și savuroasă cât cuprinde. Cei cinci tineri actori ai teatrului vasluian se simt bine în postura de cântăreți pentru circa 70 de minute și își interpretează rolurile cu reală plăcere. Partitura pusă la dispoziție de Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcianu speculează cu farmec și ingeniozitate apetitul, uneori frizând isteria, marii mase de oameni pentru pisici, iar dacă felinele domestice au invadat de mult spațiul virtual și au acaparat rețelele de socializare, scena se dovedește un spațiu la fel de prielnic pentru exteriorizări care mai de care mai extravagante.

Pisicile din spectacol nu mai sunt de această dată animalele caline, emanând eleganță, independență și gudureli seducătoare și înșelătoare în același timp, ci sunt personificate și înzestrate cu toate trăsăturile care fac din natura umană o specie deopotrivă jalnică, rizibilă, admirabilă și detestabilă. Fie că e vorba de un cuplu care traversează o inevitabilă criză, un câine care, fiindcă i-a făcut de petrecanie unei pisici, cică din dorința de a o ajuta, este blestemat să se reîncarneze în defunctul animal, amuzantul psihopat Alioșa, cel care căsăpește mâțe cu sacoșa, un patron de fabrică de mobilă cu veleități politice, soția fudulă și suficientă a unui primar cu profil de zeitate locală, personajele au reacții specific umane și în aparenta lor bizarerie ascund slăbiciuni și vulnerabilități disimulate prin muzică. Iar când personajul central, Pisica Dumnezeu, a dat naștere acestui univers pisicesc printr-un „Miau!“ primordial, a știut de ce și-a înzestrat făpturile cu nouă vieți.

Versurile sunt pline de vervă, mustesc de un umor inteligent, cu tâlc, cu impact imediat, iar muzica oscilează între ritmuri alerte, susținute și mai lente, între nuanțe frenetice de ironie, exaltare, surpriză și imprevizibil, cu tușe elegiace, amare, care imprimă pe alocuri o gravitate necesară întregului ansamblu. Actorii cântă firesc din voce și manevrează și varii instrumente de percuție, dar și chitara, și se completează reciproc creând astfel o unitate scenică.

Spectacolul se adresează tuturor categoriilor de public, este prin excelență un produs pentru toată lumea. Muzica în sine este suficient de bună pentru a alcătui un album, iar Pisicile sunt suficient de cuceritoare pentru a-și merita pe deplin cele nouă vieți proverbiale. Iar spectacolul cu care Bobo Burlăcianu debutează în regie merită văzut măcar de nouă ori, fără a exista riscul de a plictisi.

„Pisici“ a avut premiera la începutul acestei stagiuni și îi urez cât mai multe pe viitor. Cei care aud vreun mieunat sucevean prin țară sau chiar în orașul de reședință al pisicilor, să dea curs invitației, fiindcă nu vor regreta. Spectacolul va face iubitorii de pisici să le adore, iar pe iubitorii de câni, așijderea.

Bonus: În rolul Pisicii Dumnezeu și al lui Alioșa îl găsim pe Cătălin Ștefan Mîndru, absolvent al Universității de Artă din Târgu Mureș, specializarea Arta actorului, care a jucat timp de câțiva ani la Teatru 74 și a făcut roluri memorabile în spectacole precum „Geniul crimei“ (regia Theodor Cristian Popescu), „Cyrano de Bergerac… poate“ (regia Adrian Iclenzan), „Hoții“ (regia Cristi Juncu), dar și la Teatrul Ariel și Teatrul Studio.

În rolul Pisicilor se regăsesc actorii Horia Butnaru, Cristina Florea, Cătălin Ștefan Mîndru, Cosmin Panaite și Clara Papadiuc. Versurile au fost scrise de Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcian, ilustrațiile au fost realizate de Ana Maria Țăranu, iar scenografia și regia muzicală au fost semnate de Bobo Burlăcianu.

Andrei VORNICU


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre