• Home
  • News
  • Impresionant spectacol-lectură în Sinagoga Gah, din centrul Sucevei de Cosmin ROMEGA

News

Impresionant spectacol-lectură în Sinagoga Gah, din centrul Sucevei de Cosmin ROMEGA

Impresionant spectacol-lectură în Sinagoga Gah, din centrul Sucevei de Cosmin ROMEGA

Cea mai veche clădire rămasă în picioare în municipiul Suceava - Sinagoga Gah, a găzduit luni, 22 mai, un impresionant eveniment din programul Festivalului Internațional Zilele Teatrului „Matei Vișniec”.

Spectacolul-lectură susținut de Matei Vișniec (autorul textelor), Alain Timár – director al Teatrului des Halles din Agivnon și actorii Clara Popadiuc și Răzvan Bănuț, cu momente muzicale de chitară clasică realizate de Marius Alexandru Aluncărițe, a fost unul emoționant, tulburător, atât din prisma locației mai puțin obișnuite, a mesajului transmis și a emoțiilor care au reverberat în încăperea cu ziduri foarte înalte, acoperite cu picturi simbolice și cu o îndelungată istorie.

Întâmpinați de către Sorin Golda, președintele Comunității Evreilor din Suceava, oaspeții actori, cât și cei spectatori, au avut parte de o scurtă prezentare a Sinagogii, a istoriei evreilor în Suceava și în România, inclusiv partea mai puțin cunoscută unora, a Holocaustului.

De altfel, după cum a mărturisit și Matei Vișniec, unul dintre textele pregătite pentru a fi citite are legătură directă cu atrocitățile care s-au întâmplat în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv în România.

Dar înainte de a se ajunge la partea de spectacol-lectură, cunoscutul regizor, scenograf și artist vizual Alain Timár a rostit, în ebraică, o rugăciune pentru toți evreii morți de aici și din alte părți, victime ale discriminării, totalitarismului și barbariei.

Emoțiile puternice resimțite de el în timpul rugăciunii, care l-au făcut să plângă, au fost transmise și celor prezenți, mulți fiind cu ochii în lacrimi și pătrunși de un fior greu de definit, al legăturii cu cei care au suferit o soartă cumplită.

În acest context a început apoi spectacolul-lectură, cu povești aparent fantastice, dar care se pot transforma oricând într-un coșmar cotidian, după cum istoria ne-o tot arată, despre fluturi carnivori, melci pestilențiali și inteligență artificială care ia decizii extrem de importante în locul oamenilor, până când umanitatea devine ea însăși o poveste... de groază.

Spectacolul-lectură „Memoria locurilor, memoria cuvintelor”,cu Matei Vișniec, Alain Timár, Clara Popadiuc și Răzvan Bănuț, îndelung aplaudat de cei prezenți, s-a dovedit a fi o experiență interesantă, educativă chiar, după cum a remarcat chiar președintele Comunității Evreilor din Suceava.

„Sinagogă în ebraică înseamnă școală, iar noi am avut astăzi cinci excelenți profesori, care ne-au oferit o lecție care trebuie apreciată și reținută”, a spus Sorin Golda, care, profesor de fizică fiind, a remarcat puterea cuvintelor de a fi nu doar unde mecanice cu o anumită frecvență, pentru că ele răzbat chiar până la suflet.

   

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Cultural-local/2023-05-23/Impresionant-spectacol-lectura-in-Sinagoga-Gah-din-centrul-Sucevei#ixzz82W5M3yTN

Follow us: @monitorulsv on Twitter | Monitorul.de.Suceava on Facebook


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre